自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

s160656 發表於 20-3-24 20:47
用中文考同用英文考咁點計?
例如一個學生 Phy 用中文考拎A, 同另一個學生用英文考 拎A
會唔會有d唔公平既 ...

依樣又關事?咁不如文科同理科比呀

子爵府

my_babies 發表於 20-3-24 20:35
check 體溫冇用,要考發燒會食退燒藥,加上呢個班冇發燒也可能係帶菌者。
加上而家禁多家居隔離,好多考生 ...

咁不如好似奧運咁延期一年,今年唔考唔評分,下年先再考,最公平,大家一齊遲一年升大學

禁止訪問

伯爵府

schricky 發表於 20-3-24 08:19
話如果真係取消,會有2個方案處理
1. 係考評局跟據學校以往dse成績同學生在校成績評估dse成績,會有dse成績 ...
所以考公開試都有好有唔好囉, 相反,一向有人話公開試一戰定生死都唔公平,萬一失手就係咁先。

伯爵府

牛年勳章

schricky 發表於 20-3-24 22:15
依樣又關事?咁不如文科同理科比呀
唔知點解 ,總會覺得會偏心d 英文考既人

禁止訪問

子爵府

s160656 發表於 20-3-24 22:22
唔知點解 ,總會覺得會偏心d 英文考既人

如果係考評局跟學校過往成績評,通常都係,因為英中平均成績好過中中,所以會有我講嘅個個問題出現,學生會因應讀band3學校所以個成績一定唔好

子爵府

siulili 發表於 20-3-24 22:22
所以考公開試都有好有唔好囉, 相反,一向有人話公開試一戰定生死都唔公平,萬一失手就係咁先。
...

但問題係如果以學校過往成績去評個學生,對某啲讀band3嘅學生但本身可能好努力讀書會考到好成績嘅唔公平喎
至於一試定生死,個個考生都係咁,所以唔會唔公平

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 04:58
但問題係如果以學校過往成績去評個學生,對某啲讀band3嘅學生但本身可能好努力讀書會考到好成績嘅唔公平喎 ...
如果佢 好努力去應付公開試,學校成績都應該唔會好差,band 3校內份卷一向都會淺過band 1, 如果校內成績都唔好,我唔覺得佢考公開試會有幾叻囉。

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 08:51
如果佢 好努力去應付公開試,學校成績都應該唔會好差,band 3校內份卷一向都會淺過band 1, 如果校內成績都 ...

但依家係講緊用學校過往dse成績去評學生,即佢明明有能力坐5望5*,但因為同校學生成績唔好,最後即使佢係學校成績有几好,評估時可能頂盡只會比4,咁你覺得公平嗎?差嘅學校難道唔可以有讀得書嘅人?公開試嘅目的就係用同一份卷去評核學生成績,而唔會因為你讀band3就唔可以拎5**

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 08:51
如果佢 好努力去應付公開試,學校成績都應該唔會好差,band 3校內份卷一向都會淺過band 1, 如果校內成績都 ...

就係普遍大家都有jm你嘅諗法,即band3份卷一定淺過band1,所以即使佢係學校成績好好,都係因為份卷淺,而唔係佢真係識,咁樣一早比人標籤咗去評估,點會公平

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 09:00
但依家係講緊用學校過往dse成績去評學生,即佢明明有能力坐5望5*,但因為同校學生成績唔好,最後即使佢係 ...
咁如果呢間band 3 歷年成績都咁差,呢位高材生咁啱係呢個情況下就讀左呢間band 3,只能靠佢自己嘅實力在面試當中攞分啦。 就算BAND 3 學校,都會有少數考得好嘅學生, 如果行到呢步,我相信教育局應該會提供相關資料。 但講真,呢個世界周圍都有標籤,就算考公開試,大家同分,大學都可以有權收個名校生而唔收BAND 3 生。 相反,亦有人會諗BAND 3生可能係好學不倦而PREFER BAND 3生。 無一個答案係肯定架喎。

咁相反,有d band 1早幾年收生質素麻麻,今年開始收生質素高返,咁都對呢班質素高嘅同學唔公平啦,因為係用師兄師姐嘅過往DSE成績來評核佢地。

所以機會永遠留俾有準備嘅人係啱架, 臨急抱佛腳,只諗住考好個公開試,平時學校成績就求求其,遇到呢個情況就死得啦。 如果平時學校成績都馬虎應付,你憑咩話俾人聽你公開試成績一定會考得好先?

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 09:03
就係普遍大家都有jm你嘅諗法,即band3份卷一定淺過band1,所以即使佢係學校成績好好,都係因為份卷淺,而 ...
淺都要識先得架, 只係band 1學校嘅目標set得更高,份卷會出得深左。 即係假設大家都係A, ban1 1果個A一定會吃香好多。 可能band 1個b都香過band 3 個A, 但如果band 1 得個c, 咁就值得商榷啦, 呢d都係好主觀嘅考量。

子爵府

但有啲學校都未考畢業試

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 09:55
淺都要識先得架, 只係band 1學校嘅目標set得更高,份卷會出得深左。 即係假設大家都係A, ban1 1果個A一定 ...

所以咪要靠公開試同一份卷去評核囉,而唔係靠學校成績,同一份卷先知係咪band1拎a個位真係叻過band3拎a個位

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 09:50
咁如果呢間band 3 歷年成績都咁差,呢位高材生咁啱係呢個情況下就讀左呢間band 3,只能靠佢自己嘅實力在面試 ...

其實唔係好多大學科目會有面試,大部份都係睇成績同你揀科次序,亦唔會睇你咩學校

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 09:59

所以咪要靠公開試同一份卷去評核囉,而唔係靠學校成績,同 ...
咁如果公開試份卷出得好直接,band 1個 A 佢覺得 is a piece of cake, 而band 3 果個係讀得好辛苦,又或者佢咁啱tip中題目呢,無人知架喎。

真係出類拔萃嘅學生,反而想份卷深,因為無乜人可以係份深嘅卷度攞到高分。

呢個世界無一個方法係完全公平的。

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 10:02
其實唔係好多大學科目會有面試,大部份都係睇成績同你揀科次序,亦唔會睇你咩學校
...

咁呢樣我唔係大清楚,我對仔女暫時未考過DSE。 大女係外地升學,無公開試要考,都係睇校內成績報大學。 大學有資料每間中學嘅水平。

我識好多學生都有面試,所以我以為大部份都有面試。

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 10:13
咁如果公開試份卷出得好直接,band 1個 A 佢覺得 is a piece of cake, 而band 3 果個係讀得好辛苦,又或者 ...

其實係你心目中一直已標籤咗band1生一定好過band3, 而依樣咪正正就係唔應該以學校嚟評估嘅原因囉

伯爵府

schricky 發表於 20-3-25 11:13
其實係你心目中一直已標籤咗band1生一定好過band3, 而依樣咪正正就係唔應該以學校嚟評估嘅原因囉
...
我只想講,正常band1考第一嘅係好過band 3考第一。

但band 3 考第一唔一定差過一個普通嘅band 1生。 其實如果自己有實力,無必要介意自己讀band 3。 但今時今日,讀band 3成績咁好,都會試下轉校啦,人望高處好正常。

當中學分band 1 2 3嘅時候已將學生分類, 當然有學生要上到中學才開竅,但呢類學生嘅比率有幾多? 唔轉校而願意留在band 3 嘅又有幾多?

首頁

尾頁

跳至