跳至

首頁

尾頁

大宅

hello,
好耐冇上來吹水了....
今次上來, 是想問一下大家意見
灝灝上年 12月開始返 N1, SO FAR 身體變差了, 因每個月有半個月是 SICK LEAVE 的.
到今年1月左右, 發現他左眼有內斜視, 朋友介紹去盲人輔導中心驗眼, 驗到有 600多度遠視, 5月初再覆診, 都是差不多, 建議配眼鏡...

上星期去了 "光彩明天" 免費驗眼, 仲恐怖, 話有弱視, 需要遮眼...... 需再安排詳細檢查.

今個星期六, 約了到理工大學再驗, 希望聽取多一個意見.....

好擔心, 因我自己本身是大近視, 已經要於一年級帶眼鏡, 現在灝灝竟然要 3才不到便要帶.....

大宅

我亞B係0612,因亞B爸爸有些小弱視(奶奶在c6年幼時無帶他驗眼),c6驚會遺傳比亞B,所以咪帶亞B去驗眼(旺角眼科診所,矯視視光師驗)
結果 有二佰度散光,其中一隻眼有輕微外斜(她話大些可能不會斜是小萬事),但散光就要立即帶眼鏡
當時問矯視視光師需不需要遮眼,她話遠視或弱視才要遮眼
她解釋幼兒眼睛正在發育中,早些帶眼鏡幫助看東西清楚d,幫助他眼睛發育良好些

我亞B現在有帶眼鏡,我覺得他看遠景真的清楚些(不過在街上試過有兩位男街坊太左小小反應,99見到又大左反應)
聽倒他們的說話(真的不想回答他們,但都有答),所以我家人&朋友都成日讚他帶左眼鏡好靚仔,亞B出街不會想除眼鏡,但在家就成日要除

而家約左診所8月再驗眼,另外排左眼科醫院(要排六個月)

其實我都想去另外一間眼科驗眼及聽下其他意見

不過像私家眼科,像不是太多幫小朋友驗眼的矯視師?

請問你約理工大學的眼科,可否PM資料及約方法給我

別墅

我自己都有弱視, 有朋友又說阿B看東西不大聚焦, 懷疑他斜視, 曾帶他到健康院檢查, 但醫生說反應正常, 不需跟進. 但自己仍然覺得不放心, 我應該怎樣做?

首頁

尾頁

跳至