自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

第十名確診者播毒三日

最新確診豬流感的五十六歲女子(左)昨穿上全套保護衣物,在醫護陪同下由廣華醫院轉往瑪嘉烈醫院。 (陳天龍攝)

【東方日報專訊】本港豬流感(H1N1甲型流感)增至十宗,最新確診的五十六歲女患者,與夫同遊美國期間感染,返港後更帶着病毒由上周末至本周一遊遍全港多區,足迹遍及寓所馬鞍山雅典居、油麻地,甚至中環的辦公室,是首次有豬流感患者發病後逗留於工作間。女患者丈夫亦曾出現病徵,昨與女患者母親同被送往瑪嘉烈醫院檢驗。傳染病專家指病毒已入侵社區,醞釀大規模爆發。

與丈夫先後遊美時發病

女患者與丈夫先後在三藩市旅遊期間發病,但沒在當地求診,丈夫上機時已痊愈,女患者仍有流鼻水徵狀。二人坐國泰航空CX873(AA6117)航班上周六早上抵港,坐第五十一行,有緊密接觸的同機乘客共五十六人,其中廿二人入境本港,機上有十六名機艙服務員,衞生防護中心正追蹤他們的情況。

患者和丈夫在機上戴口罩,但健康申報表上沒有申報病徵,返港後則沒有戴口罩。她帶病乘搭機場巴士和多程港鐵,又與家人在馬鞍山用膳和購物,更在中環雲咸街的辦公室逗留三小時,共帶毒在社區三日才入院。

衞生署緊急應變及資訊處主任鍾偉雄昨表示,患者與丈夫和母親曾在屋苑會所餐廳晚膳,但相信其他客人感染機會很低,不屬緊密接觸者。其他在社區和交通工具接觸人士難以追查,但相信感染機會不高。衞生防護中心正跟進患者的同事,若他們與患者座位接近或共用工具,才屬緊密接觸者,會向他們處方特敏福和進行醫學監察。

當局昨晚派出穿上保護裝備的清潔員工,到患者工作的中環雲咸商業中心消毒,包括大堂、升降機及有關寫字樓。港鐵按當局提供的資料,清洗有關時段的列車及車站設施。九巴表示,會徹底消毒全線A41P機場巴士車廂。

雅典居發言人稱,所有保安員、清潔工人均穿上保護衣,戴上眼罩在患者居住的第十座每層所有公眾地方進行霧化消毒,包括牆身地台及升降機,並即時關閉會所餐廳全面消毒。

專家料病毒已擴散社區

港大感染及傳染病中心總監何栢良說,患者病徵未消散就在社區活動,又不戴口罩,多次在繁忙時段乘搭交通工具,相信病毒已散播社區。傳染病科醫生勞永樂稱,口岸防疫措施已無效,「患者游走港九新界,佢病徵唔明顯,仲有利病毒散播,唔排除正醞釀社區爆發」。

另外,衞生防護中心昨找到二十名與前日確診的小兄妹有緊密接觸人士,包括十四名同機旅客、四名機組人員、一名家人及一名的士司機,全部接受醫學監督。

死臭八婆, ####, 你自己死就好啦, 要死都死係美國, 明知自己病緊都重要死返啦, 死返嚟都5即刻去睇e生, 如果今次因為你呢個賤人搞到社區感染, 千祈5好比我撞到你, 否則一定打x你.......

別墅

有冇佢個樣, 我想大巴大巴咁車佢

子爵府

我都想打實佢呀.....

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

x 100

珍珠宮

佢都知衰遮哂面咯...

叫狗仔隊跟佢尾啦..

別墅

有感冒病徵又唔帶罩, 正pk

男爵府

仲以為係 bk 嗰個呢............咁m 佢呢2日又唔見影

男爵府

睇topic個名以為你鬧緊我地嗰位bk會員添
d人真係無公德心 !

大宅

好媽媽勳章

有d人真係好自私...又或者佢係唔識公民啫...返去讀多幾年書先啦!

別墅

原帖由 鵝老太 於 09-5-27 09:18 發表
仲以為係 bk 嗰個呢............咁m 佢呢幾2日又唔見影

我初初都以為係講佢

男爵府

今日好多topic都係鬧佢
真係好想講句
大嬸:
妳想死妳既事呀
唔好累人累物呀

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C八婆,有病又唔戴mask,激C:;pppp:

別墅

社區一爆發, 好多小朋友唔使返學, d mami 又要頭痕搵人揍

子爵府

各位, 我梗係5係話我地呢位BK得高望重既臭八婆啦.....
我係鬧果條去左美國旅行, 病左但5死得, 重要死返嚟HK播毒果條褔街呀.....

子爵府

原帖由 Princessleung 於 09-5-27 09:23 發表
社區一爆發, 好多小朋友唔使返學, d mami 又要頭痕搵人揍

我唸如果搞到學生要停課, 佢呢條褔街, 我真係要祝佢早登極樂啦.....

大宅

醒目開學勳章

呢個女人好自私....一點公民意識都無
最好政苦會追究此事

男爵府

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

男爵府

係喇.........人哋個留學生知自己有病.......都識得全程帶mask......佢真係太過份.......如果香港爆發.........就真係多得佢唔少喇.

大宅

好媽媽勳章

正一賤婦!最好只傳埋比佢D居企人!:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至