自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

kikiboy 發表於 20-4-17 07:51
搭地鐵唔使扶手個人企得穩,真係呢排練出嚟嘅

地鐵唔扶我都ok, 但巴士唔扶就有D難度

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-4-14 16:01
第一眼睇咗胸圍

男爵府

回覆樓主:

疫情後基本上冇咩大改變,照樣每日返工,中午出街食飯,衫褲鞋襪護膚品照買,我心態係既然仲有工返,都要執正啲見人。
另所係晚餐多數屋企食,放假冇約人打麻雀。

希望香港盡快變返以前嘅安穩繁榮,所有人都有工開,有錢搵

男爵府

syne403 發表於 20-4-14 15:44
我會囤貨,屋企多咗一條廁紙同包米,以前真係唔會做咁憨居既事
神奇的係日日煮,廚藝無咩改變:laugh2c ...

不再分黃藍,不再將政治與生活掛勾

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

1. 少左出街
2. 衛生意識高左
3. 毎星期都會揾活動比小朋友 – 如行石灘、烘培、整湯丸等
4. 無野想買都會逛超市, 睇下有咩啱入定貨
5. 又會去凍肉舖入定貨

伯爵府

回覆樓主:

廚藝upgrade左,護膚品,化妝品同衫都買少左(因為WFH),錢駛少左
以前放假一定會出街,依家成日宅响屋企,深閨咗

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

個身多左d肉

侯爵府

一直只喜歡新鮮疏菜肉類,疫情下學左買勁多急凍肉,開始慣慣地。

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

1) 開始接受凍肉。以前屋企, 一年只會食1-2次雞亦。
新年後, 買雞亦次數已等於過去幾年次數。
今個星期, 試買雪排骨, 唔再堅持買鮮肉(最初係買定新鮮豬肉放冰箱)

2) 多左買調味醬汁, 因為整黎黎去去個幾只味, 買醬汁番黎多些味道選擇

3) online shop on sales 都唔入貨, 要買口罩

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

syne403 發表於 20-4-14 15:44
我會囤貨,屋企多咗一條廁紙同包米,以前真係唔會做咁憨居既事
神奇的係日日煮,廚藝無咩改變:laugh2c ...

同家人關係好咗,更多傾談機會,有講有笑融洽咗。

用戶要求終止服務

牛年勳章

宅咗,無想像過我都可以宅。
未經許可,請勿轉載

男爵府

我多左行超市,以前基本上所有野係工人買架~

男爵府

piv 發表於 20-4-14 17:28
學識冷藏食品都可以好好食

Same!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真...家陣見到 "消毒" "殺菌" 呢D物品會更加留意
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

多左用搓手液;多左係屋企食飯;多左用清潔消毒用品;少左同朋友出街食飯~~

公爵府

畀面勳章

肥左

好多好多好多好多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

多左外賣,其實好有罪疚感,用好多膠

侯爵府

2023年兔年勳章

現在(以前)
1)出街後由頭洗到落腳(非即時),衣服即去洗衣機(儲埋一機)
2)早餐在家(外食),盡量網購送貨,少量補給一星期一次(每日去超市及街市買餸)
3)家用品囤少量(用到差唔多才買)
4)在家視像院舍長者(星期一至五去院舍探望)
5)長時間在家手作(星期六日才能盡興)
6)室內運動(每日步行)
7)生活節奏慢咗,放鬆咗!(日日都好趕急)
8)瞓到自然醒(一至五早起身煑午餐比囡帶回校)

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

tingbb@mama 發表於 20-4-14 18:15
成個人D骨疼多左,因為-日煮三餐,洗煮洗煮洗煮
平時晚餐而已。
...

我同你一樣,因為買、煮、洗都係我,所以攪到手痛、腰痛及頸痛,要成日去針灸、推拿

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

jumbo168 發表於 20-4-17 15:40
我同你一樣,因為買、煮、洗都係我,所以攪到手痛、腰痛及頸痛,要成日去針灸、推拿
...

首頁

尾頁

跳至