嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小 B上年 12月開始返 N1, SO FAR 身體變差了, 因每個月有半個月是 SICK LEAVE 的.
到今年1月左右, 發現他左眼有內斜視, 朋友介紹去盲人輔導中心驗眼, 驗到有 600多度遠視, 5月初再覆診, 都是差不多, 建議配眼鏡...

上星期去了 "光彩明天" 免費驗眼, 仲恐怖, 話有弱視, 需要遮眼...... 要求再安排詳細檢查.

今個星期六, 約了到理工大學再驗, 希望聽取多一個意見.....

好擔心, 因我自己本身是大近視, 已經要於小學一年級帶眼鏡, 現在灝灝竟然要 3才不到便要帶.....

珍珠宮

好媽媽勳章

我個女都係..
上兩星期去完盲人輔導會見醫生 ..
我就覺得佢有少少鈄視(左眼少少向內)
但醫生又話唔覺得係..

話2歲半仲細 .. 未可以咁肯定判斷..

大宅

原帖由 小露比* 於 09-5-29 13:29 發表
我個女都係..
上兩星期去完盲人輔導會見醫生 ..
我就覺得佢有少少鈄視(左眼少少向內)
但醫生又話唔覺得係..

話2歲半仲細 .. 未可以咁肯定判斷..

那有沒有再叫你覆診 ?
因我小b內斜比較明顯, 故他們安排詳細檢查後, 已得出遠視導致有內斜視, 需要配眼鏡了.....
希望慢慢會有改善.....

男爵府

我個女就快3歲,覺得佢有小小鬥雞眼,昨日去左眼科醫生度睇,點知發覺唔係鬥雞眼,係一隻眼100幾度遠視,一隻400幾度遠視,好彩知得快,唔係就好快變弱視。

今日即刻去配眼鏡,好唔開心,我同老公視力都好正常,但醫生話咁細個就有,應該係天生。

而家仲有咩好做呢?請問點樣約去理工大學驗眼架?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Chrisoni 於 09-5-31 09:29 發表

那有沒有再叫你覆診 ?
因我小b內斜比較明顯, 故他們安排詳細檢查後, 已得出遠視導致有內斜視, 需要配眼鏡了.....
希望慢慢會有改善.....

排左11月再去睇 !

禁止訪問

回覆 5# Chrisoni 的文章

大宅

仔仔4歲驗出右左眼同樣有75度散光及50度遠視, 視光師說大多小朋友都會有輕微遠視的, 大點後可能便沒有. 至於散光就是先天的, 但他說要戴眼鏡, 其實75度散光算不算多呢? 是否一定要戴眼鏡呀?

大宅

基本上遠視達 300度以上, 都建議配眼鏡.
我小 b 有內斜視, 故一定要配.
因弱視成因, 他已 hit 中遠視及斜視, 唔可以唔配..

至於散光幾十度, 理工的建議不需配.
但盲人輔導會, 就稱最好一併配....
最後, 我跟了後者資料配了眼鏡給小 b....
希望佢肯帶 la.....

首頁

尾頁

跳至