自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小兒13歲,有哨牙問題,上排牙齒較下排凸出6mm。佢天生下排牙齒左右兩邊各缺少了第五隻牙,矯齒專科牙醫說"現在的是乳齒,因沒有恆齒會長出故這2隻乳齒估計代小兒2x歲甚至3x才會自然脱落,乳齒脱落後就要裝假牙(十多年後的事,到時才考慮裝假牙的方案)。
若想解決哨牙問題就要即時掉拔餘下的2隻乳齒並把上排相對位置的2隻恆齒也拔掉。拔牙後就箍上傳統的鋼箍,預計箍2年半。
小兒因怕痛,回到家即時哭了!他自己因怕痛而不願箍牙卻又因想改善哨牙及不願將來要裝假牙而考慮箍牙。他自己很苦惱,我倆公婆也未能作決定。矯齒師要小兒先回家想想再決定。
大家有否經驗可以分享嗎?小兒應如何決擇?

翡翠宮

畀面勳章

我女小學箍牙時抜了6隻乳齒,現在箍完了,一切情況良好。或者你可睇多個牙醫,聽下有冇唔同方案。
日日是好日

水晶宮

大約7年前,我仔又係哨牙,嗰時睇一間荃灣驕齒科,叫我仔脫4只牙,我唔願意。

之後再去另一間在佐敦的驕齒科,佢話唔脫牙而cool好的成功率,有6成,但要戴鄺張器,大約2-3年,收5萬。

終於成功功,唔洗脫牙,那位醫生是鄧連長,你自己打去book.

伯爵府

回覆 wcandtt 的帖子

戴擴張器果幾年係未好辛苦?

水晶宮

Poon89 發表於 20-6-4 06:53
回覆 wcandtt 的帖子

戴擴張器果幾年係未好辛苦?

又唔係,cool 牙辛苦d

侯爵府

箍牙固定器要戴一世,箍前要考慮清楚
https://skypost.ulifestyle.com.h ... 3%E7%A7%BB%E4%BD%8D

男爵府

早兒媽媽 發表於 20-6-4 06:02
小兒13歲,有哨牙問題,上排牙齒較下排凸出6mm。佢天生下排牙齒左右兩邊各缺少了第五隻牙,矯齒專科牙醫說"現 ...

其實脫牙唔痛,係打麻醉針嗰下少少。但箍牙要2年,期間每次調整都會有不適幾日,如果怕痛,反而呢方面要有心理準備,脫咗牙、落咗箍,就無得半途而癈

琥珀宮

小兒13歲,有哨牙問題,上排牙齒較下排凸出6mm。佢天生下排牙齒左右兩邊各缺少了第五隻牙,矯齒專科牙醫說"現 ...

一定係脫牙去cool,效果比唔脫牙cool好好多。
唔夠位出牙,又唔脫牙,要擴大口腔,影響面型唔靚。

男爵府

可以剝乳齒箍牙,唔使之後鑲假牙當然好

男爵府

回覆樓主:

當時睇左2个醫生。一个一聽到我话好5想拔4隻牙,就提議載抗闊器9个月再 箍牙,但我问到時是否一定夠位箍,个醫生就話要到時再睇情況。一來个擴闊器唔平,亦唔舒服,又要載9月,重唔肯定结果,个醫生簡直浪費我時間。

於是我问過身边所有親戚朋友,个个都拔走4隻牙,所以跟傳統方法,结果滿意。

最痛苦不是拔牙。是上箍的第一天及第一個星期。

大宅

我cool牙時都剝直6隻牙,四隻智慧齒同兩隻上顎小臼齒,其實剝牙最痛係打麻醉針嗰一下,之後都唔算太痛

Cool牙最痛苦係上cool後頭一星期,滿口飛滋啲牙又無力咬唔到野,蛋糕都食唔到,不過捱過左就無問題

大宅

我個女箍之前上下牙齒合埋相差7mm,你可以睇返我之前的post。

男爵府

傳統cool牙係要脫牙,我自己亦脫咗四隻牙,但cool完由方面變v 殺,個個朋友都話好想試,不過你個係仔,睇吓貪唔貪靚,脫乳齒咁著數我一定選,之後都要攪,不過你仔得13歲重有大把時間,我見人三十到尾先cool, 大把媽咪同小朋友一齊cool tim

男爵府

可以睇多個醫生比較吓,我女上年尾開始箍,之前都有睇過三個醫生,都有醫生建議擴骨,但我女接受唔到。最後脫兩顆牙,佢好怕痛,脫之前已經開始驚,脫第一顆後差唔多痛了一個星期,連埋個頭都痛,要吃止痛藥,第二顆脫時反而冇乜嘢。第一次上箍,同頭兩次復診,牙都比較酸痛,之後就好好多。我女都是好怕痛,唔過都好快適應到。

大宅

我係中學果時cool嫁 都係剝左4隻牙
依家差唔多30歲了
其實剝左4隻牙冇咩影響

但我覺得唔齊 係一定要cool返齊
因為唔齊刷牙 好多時會帶位刷唔到
之後老左重多手尾做
Ps 岩岩呢個月 我62 99 同呀媽都要執整牙 感受好大,整牙好貴

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實箍得牙幾乎8成人都要剝上下共4隻牙,因為10居其9唔夠位比D牙生,D牙生到打風甘。
令郎本身有2隻就系乳齒,甘剝左又無甘可惜,建議你可以揾多個矯齒專科醫生再參考下可以點做。矯正牙齒一定系年紀細D好,因為牙齒仲處於生長階段。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

睇多兩個矯齒醫生,我都正在研究緊,因為小兒都要箍牙, 八字牙, 又係天生缺恆齒, 初步話等甩埋3隻乳齒後再攪......

男爵府

kw_chi 發表於 20-6-4 11:05
睇多兩個矯齒醫生,我都正在研究緊,因為小兒都要箍牙, 八字牙, 又係天生缺恆齒, 初步話等甩埋3隻乳齒後再攪. ...

小兒已甩了18隻乳齒,剩下2隻因天生缺恆齒無野把乳齒頂走所以能多用十年八載。箍牙時也要考慮這個因素。

男爵府

我女高小時因為哨牙脫左4隻牙,係打針果下痛,但脫完就立即去食雪糕,我女貪吃,所以佢ok, 亦都因為長期哨牙,影響儀容,所以佢都好合作。
成個過程最難受嘅係上 cool 果日同果個星期,都有 JM 講過,之後每個月去調整,慢慢都習慣,依家拆左 cool, 好多人都讚佢靚女,又問佢在邊度cool

大宅

回覆樓主:

我大人前年箍牙要碌三隻牙,系醫生打針果下有少少唔太舒服,碌果下系唔痛,可以問定醫生先碌。

首頁

尾頁

跳至