自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

somesome2020 發表於 20-12-21 14:47
其實做靚女, 本身係有一手好牌. 只可惜好多時靚女俾人寵愛慣, 一齊都來得容易. 年輕時唔需要用腦就得到想要 ...

JM講得超好!
我有女兒就肯定要教佢咁諗

禁止訪問

伯爵府

siucl 發表於 20-7-7 11:03
回覆 siugocandy 的帖子

女朋友係好like 细路㗎。個男人就cool..d..空姐好少做到55,除非有階級啦

唔係危言聳聽
呢樣嘅組合,我當年身邊都有朋友係一樣
馬拉松拖拉 ,終於結咗婚,唔夠三年離婚
不幸中之大幸,始終無生到小朋友

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

如果自己唔想生仔, 而男家又麻煩既話, 一直同居唔結婚仲好

大宅

Jone_kuok 發表於 20-12-21 15:27
JM講得超好!
我有女兒就肯定要教佢咁諗

多謝jm讚賞

不過話說回來, 其實空姐40歲先驚覺想生仔. 我諗佢都唔係真心想做媽媽. 只不過係不嬲冇諗過將來打算, 突然發覺冇plan, 咁第一反應通常想行一條大家都行的路. 結婚生仔.

如果唔做媽媽, 其實人生本來就輕鬆好多. 人地做媽媽, 都係到50歲先有閒錢儲養老金. 咁空姐朋友40歲, 其實要再發展其他事業亦都唔遲. 有手有腳實搵到食. 由40歲開始儲養老金, 咁到老生活都唔會太差.

其實而家世界環境已經唔同, 如果一個人物慾唔高, 唔駛好多錢就夠生活.
相對黎講, 為左搵長期飯票而生仔, 受皮肉之苦, 呢條路已經冇咁吸引.

除非自己不嬲都好想生仔, 如果唔係, 為男人/為錢生仔都唔值得

有時, 看似易行的路, 會越行越辛苦.
看似難行的路, 當你掌握左技巧, 又會越行越舒服.

而且現今的人自私左好多, 精左好多. 男人唔會再覺得養妻活兒係天經地義. 所以想行二次投胎都唔係咁易.
所以做人唔需要非黑即白, 二擇其一. 可以兩條路都試下.
大學之前就學業為重. 因為大學或之前認識的同年男仔, 好多時大個左會變. 好難話係咪好男人.
然後出黎做野, 可以盡力物色有經濟能力的三十幾歲男士. 試下二次投胎. 如果唔得, 都仲有事業做後盾
如果一心諗住做事業型, 亦都唔好安於一份工, 可以業餘發展興趣,進修, 萬一份工做唔長, 都仲可以做其他工.

所以做人最緊要有2手準備,有後路.

侯爵府

回覆 Subconscious 的帖子

agree
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能初期大家都同意不婚不生,同行一段路之後,女人想法唔同左! 畢竟女人生仔有時間限制,但男人想生70 歲都得! 真係大家没有共同目標又不能妥協嘅話,要識止蝕! 免得老左後悔無生小朋友

首頁

尾頁

跳至