自由講場

跳至

首頁
45678...36

尾頁

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 16:52
我其實之前好堅定話唔比, 之後攪到大家好僵.
佢現在口口聲聲話我阻佢前途, 明知香港入學不理想, 都唔比佢 ...

既然係咁,點解唔俾佢去呢?如果佢想教書,以佢成績,除非考到教大,否則其他路唔會比國立師範大學好好多,因為,我唔覺得佢重讀可以升10 分,而其他接駁課程,其實到時張CV 都差不多。反而佢喺台灣認認真真,打好本科根基,未必揾唔到工。

男爵府

MMM888 發表於 20-8-10 17:02
呢班說客全部都讚成佢過去台灣讀書?
親友一講就明, 有些親友也不贊成.
但老師/社工/補習老師就個個都贊成 (唔贊成都唔會幫阿女做說客), 仲叫我講我不贊成的理據, 之後一一反駁我, 所以我同阿女關係咪越嚟越僵囉, 阿女話佢哋個個都贊成, 係得我一個反對.

水晶宮

畀面勳章

佢現在口口聲聲話我阻佢前途, 明知香港入學不理想, 都唔比佢 ...

如果佢講到話唔比佢去會怨我一世,憎我一世我會比佢去,為左咁無左個女又何必呢 ? 當然佢都要為自己今日嘅選擇承擔後果

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:01
佢唔肯返大陸讀, 講真我都覺大陸好過台灣, 大陸水平仲高過台灣, 但佢唔肯返.

...

你嘅說法係錯。內地、台灣都有一級學校,亦有野雞學校。要比較,就要比較學校,唔係地方。你用呢個思維,當時說服唔到阿女。

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:29
阿女 DSE 14分, 台灣國立師範收咗佢, 一路都同佢角力緊, 因我唔想俾佢去台灣讀.
但萬一香港入學不理想, 我 ...

14分8大冇可能收啦!佢一心一意要去台灣,如果你負擔到,唯有放手,如果你今日吾俾佢去,將來怨你,你吾介意都冇問題既

水晶宮

畀面勳章

^^ 發表於 20-8-10 14:57
其實我都唔想佢去台灣讀, 為此我們關係也有點僵化.
而且萬一香港入學不理想, 我該否還堅持呢 ?
佢常同我講 ...

佢又講得岩,
其實佢條路,係佢自己選擇
所以你可以比意見,
但唔可以跟你果套走

因為我仔同我講過同類話題
反而我仔點醒我

人生係佢,要交返比佢決定

子爵府

樓主...我覺得既然阿囡堅持, 就由佢啦..

不過..一定要講明要"睇餸食飯",爸媽唔係有無窮無盡嘅錢比佢花...

免得佢第時怨你......

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 16:43
有提議過, 佢話好難上..

難吾難睇人啦!冇心就一定覺得難,我識有個19分,讀副學士,一年已經上返8大!

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:29
阿女 DSE 14分, 台灣國立師範收咗佢, 一路都同佢角力緊, 因我唔想俾佢去台灣讀.
但萬一香港入學不理想, 我 ...
請問囡中 英文幾分? 台灣讀完回來教中文? 聽朋友囡中學教英文,做了好多年教師才有機會變全職。只得教中英文才容易搵工。

水晶宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 17:05
我覺得佢似想走,所以揾藉口話難上,查實如果有心讀,AD/HD上大學機會都高,再加上台灣讀完返香港認受性成 ...

係,合約助教果d好奀人工,要叫佢有心理準備

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

CathyChan1126 發表於 20-8-10 17:14
佢又講得岩,
其實佢條路,係佢自己選擇
所以你可以比意見,

我都覺得條路應該畀佢自己揀, 但係冇本事考得好留係香港, 代價就係自己畀錢
總有離別的時候

男爵府

liza831 發表於 20-8-10 17:02
要明白重考DSE或由AD駁入U,對囡囡有一定壓力,既有大學收,當然唔想走未知之路。讀大學其中目的包括培養成 ...
坦白, 我覺得政局都唔理想, 到時有乜事都擔心未必可第一時間返到香港.

大宅

^^ 發表於 20-8-10 15:00
呢點我有講過, 但佢話佢的中小學老師都話, 如佢真係讀到教師牌返嚟, 會請佢. (如未退休)

請唔請,係校董校長決定
得14分,教育界好功利,除非泊到好碼頭做推薦人

男爵府

johnmamama 發表於 20-8-10 17:15
請問囡中 英文幾分? 台灣讀完回來教中文? 聽朋友囡中學教英文,做了好多年教師才有機會變全職。只得教中英 ...
英文 4

大宅

如果afford到學費生活費我係你會放手俾個女試,你唔俾佢去佢會怪你一世....佢大個女有自己諗法ga la

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

靚豬豬 發表於 20-8-10 17:16
係,合約助教果d好奀人工,要叫佢有心理準備

我有舊同事個細佬之前做助教,人工唔過一萬,之後加咗都仲夠資格申請公屋

大宅

我覺得讀就一定俾書佢讀,但叫佢諗清楚為乜而讀,未必事事有得走回頭路

別墅

我只想講這些說客都是不負責任,佢地的態度都係年青人要鼓勵,家長應該支持青年人選責。但為子女擔心始終都是自己父母,既然你已為佢分析過調查過,她還是不聽你只由放手給她選擇,當然最好要加上一些條件,到台灣讀書成績要達一定分數,才會繼續支付她的學費。好明顯她怕辛苦,故不想重讀或讀副學士,故你不能令他以為去台灣讀書就係逃避的方法。

男爵府

Chowying 發表於 20-8-10 17:16
我都覺得條路應該畀佢自己揀, 但係冇本事考得好留係香港, 代價就係自己畀錢
...
佢無收入, 就係要我供佢去台灣, 我唔肯, 所以成了僵局, 我相信如佢有能力會自己攪掂走了.

大宅

^^ 發表於 20-8-10 17:08
親友一講就明, 有些親友也不贊成.
但老師/社工/補習老師就個個都贊成 (唔贊成都唔會幫阿女做說客), 仲叫我 ...

咁又係呀,你係阻左佢,條路佢都惗到左....佢大左會怨你 做父母真係好難。

首頁
45678...36

尾頁

跳至