自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

初步陽性係為確保唔會有漏網之魚,試劑靈敏度調高,避免明明係陽性就誤當為陰性..
再反覆檢測呢D初步陽性個案..以增加真陽性可靠度..
以華昇幫政府總計5.8萬個樣本,有8個初步陽性,有5個係真陽性(毒媒好奇怪,復陽唔當真陽當假陽)..
其實以統計學計,首驗取樣令假陰性要降至十萬份之以下,甚至百萬份之一以下,實際香港既檢中,差不多等於零假陰性..
寧願取樣更嚴格,容許假陽性出現...

所以實際操作上,唔係華昇,華大試劑有問題,係測試機構,在設定THRESHOLD,陽性標準時,靈敏度和誤差率既數值設定,

出現假陽,假陰比率既考慮下既問題...
如果未來全民檢測,因有過百萬檢測,要令首驗假陰性比率做到數百萬份之一以下..試劑靈敏度設定會更高..
假陽性比率可能更高,以科學角度來講,係合理既..
只要在復檢上再確認,或者要求初步陽性者再抽更多樣本檢測..
以現在大概萬份之一既初步陽性比率,在資源運用上,市民方便上,確保抽出全部隱性帶毒者上,都係合理做法...

而家試劑做法,係病毒基因和試劑中化學物質結合型成新份子..

再以機器用一些如電流反應去檢測有冇呢D新份子存在..

但由於病毒量好少時,新份子型成數目少..

如無病毒時,電流為1安培..有一粒病毒型成既新份子,就會增加0.01安培..
但環境引起既電流嘈音,就會令電流會有上下變動0.1安培既誤差..(即實際無病毒,電流都在0.9-1.1安培跳動)..

帶病毒者,通常在樣本中有大量病毒,檢測中可能發現高達數十粒病毒份子.帶0.3-0.5安培變動.
所以如檢測既陽性指標定在1.1時,便沒有假陽性.
但當時如電流是處於嘈音下,只有0.9安培,而患者病毒少過20粒病毒,便會出現假陰性...

如果將檢測係陽性定在1.05安培,在沒有病毒下,有時會因背景嘈音讀數係1.1安培,便會出現假陽性...

男爵府

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

外國嫌佢敏感度太高,笑c人,外國自欺欺人。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實係睇大家標準幾多,所謂假陽性即代表敏感度好高,之前YC 成日唱大陸試濟敏感度得3成,今次大大巴車埋去

男爵府

syyysc 發表於 20-8-27 12:47
外國嫌佢敏感度太高,笑c人,外國自欺欺人。

其實呢D報道對於一些有科學實驗根底,工程人員,實驗室程序制定者都只要深入了解一下,就會明白中間特性..
而某一些國家居然仍將呢D消息發放.沒有去諮詢其國家實驗室或者相關專業人仕..
媒體亦沒有去搵相關,相熟實驗室或者科學實驗者求證..
背後目的不是不知道背後科學,工程實際關係..
主要係發報偏向信息去推卸或者抺黑...

伯爵府

......

珍珠宮

newinewi 發表於 20-8-27 13:21
多謝樓主, 因為呢D比較技術性既嘢, 我哋一般人真係未必知道. 如果某類專家, 政治行先, 扭曲事實, 我地普通 ...

伯爵府

......

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

長智識

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

多謝分享
總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

newinewi 發表於 20-8-27 13:21
多謝樓主, 因為呢D比較技術性既嘢, 我哋一般人真係未必知道. 如果某類專家, 政治行先, 扭曲事實, 我地普通 ...

對於最終受害係市民呢一點,從來唔係政棍考慮既因素。

大宅

回覆樓主:

講乜都假,結果最重要,望下中國依家乜嘢情況,就知佢啲嘢得唔得。
想學美國, 就聽蘋果日報啦。

珍珠宮

多謝樓主掃盲

侯爵府

嚴謹好過鬆

今朝新聞講, 美國嘅緊密接觸者無病徵不能測試, 大總統仲指美國檢測過多, 自己搞到一鑊泡仲周圍辣火頭, 唔通學美國咁好咩

男爵府

回覆樓主:

謝樓主分享

好多自以為專業人士高高在上,但毒媒一句五成假陽性,佢地就入哂腦信到十足

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

講假陽性問題, 真係笑死人! 唔通敏感度低好咩?!
而且無病徵既假陽都係留喺屋企吽好架喇! 有咩問題
放下自在

男爵府

學美國最好,唔驗就少左確診數...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amen ... 0827_00972_001.html

新冠肺炎:無症狀者免檢測 CDC修改指引惹質疑

美國疾病控制及預防中心(CDC)周一(24日)更改指引,稱民眾即使算與新冠確診者有密切接觸,但沒出現病徵則毋須接受檢測。專家對修訂感憂慮,因為當局可以會無法找到潛在的隱形傳播者

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

謝謝樓主分享!

男爵府

tweety_joey 發表於 20-8-27 10:33
初步陽性係為確保唔會有漏網之魚,試劑靈敏度調高,避免明明係陽性就誤當為陰性..
再反覆檢測呢D初步陽性個案 ...

又要推番上去等消除某些文宣!

首頁

尾頁

跳至