自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

當年電視播出黎o既每一幕仍然係腦海中浮現.
唔明有咩咁好笑....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我今日路經維園, 個心都好沉重. 如果用呢件事當作笑話, 我只能嘆息, 呢個世界咩人都有, 原諒他們無知. 他們大概無感受過當時的氣氛是如何, 事後亦無人告知他們詳情....否則, 這些人當是冷血, 無需理會.

侯爵府

本來今晚都有同學仔媽咪約我去維園, 但可惜聽要要返學, 阿仔又細, 去到只會嘈住人, 出年 6/4 應該係 fri, 我應該會去 join, 到時阿仔大 d, 應該又會明 d.
而家諗返 d 坦克車, 個心都好重

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗都係正所謂"針唔拮到肉唔知痛"
到而家我都覺得成件事好痛心
真係希望下一代唔好被引導當成一件輕率嘅事嚟看待
不過都慶幸香港仲有言論自由唔係一言堂

放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

珍珠宮

好媽媽勳章

唉~我都覺得好悲哀,我同老公講,如果唔係要湊住啊仔,我都想去維園個活動,佢竟然答我,去咩鬼丫,關我地咩事姐.....我真係即刻火起鬧鬼佢乜你咁鬼冷血嫁,當年xyz.....蛾左佢一輪,佢都無咩反應,跟本對我講既野無興趣聽,唉~雖然當年佢都係好細,得兩歲,但我仲細過佢,我都覺得應該要知道事實既真相,而唔係事不關己己不勞心囉

水晶宮

我表弟都系87年出世...我仲成日當巨細路...你一講驚醒我...原來都到適婚年齡啦...
少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 patpat234 於 09-6-4 13:57 發表

唔明有咩咁好笑....

邊個拎六四黎講笑?

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每個人价值觀都唔同,樓主唔好同佢哋計較啦

侯爵府

好媽媽勳章

我有去,真係好多人,當大家一齊叫口號,個場面令到我好感動,o個刻覺得大家係好團結,原來真係仲有好多人無忘記六四~

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 w_y 於 09-6-4 14:11 發表
我今日路經維園, 個心都好沉重. 如果用呢件事當作笑話, 我只能嘆息, 呢個世界咩人都有, 原諒他們無知. 他們大概無感受過當時的氣氛是如何, 事後亦無人告知他們詳情....否則, 這些人當是冷血, 無需理會. ...

男爵府

我老公係內地出世, 可能咁樣佢對六四都無乜感覺, 所以我同我媽咪佢地講六四, 我老公多數都
原帖由 susi1024169 於 09-6-4 18:48 發表
唉~我都覺得好悲哀,我同老公講,如果唔係要湊住啊仔,我都想去維園個活動,佢竟然答我,去咩鬼丫,關我地咩事姐.....我真係即刻火起鬧鬼佢乜你咁鬼冷血嫁,當年xyz.....蛾左佢一輪,佢都無咩反應,跟本對我講既野無興趣聽,唉 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 060905 於 09-6-5 01:07 發表
我老公係內地出世, 可能咁樣佢對六四都無乜感覺, 所以我同我媽咪佢地講六四, 我老公多數都
今日佢睇tv見到影琴日64 活動班人,先係度係咁話佢地無聊,幫班野蠻學生,興到我丫,係咁同佢嘈,唉~真係雞同鴨講

禁止訪問

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-6-4 13:57 發表

唔明有咩咁好笑....

咩人搵64講笑??
佢係唔係人黎架???搵呢件事講笑.....

早幾日都同老公講64..原來佢係唔知學生因咩事開始係天安門..27軍(當年軍隊名)仲咩會入城.我咪話佢:"有無攪錯呀?個時你都14-5 啦..都唔知咩事...有無讀書? 有無睇新閒架..我細過你都知咩事啦.....哦佢一輪...地幾忟
其實我老公對中國所有歷史都唔係好識個d 人. 個時佢讀理科,又去左英國讀書...而且老爺奶奶都唔會講64...
唉~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

把六四當笑話, 相信佢/佢哋係因為無知 - 對整件事情的真相, 毫不知情! 可想而知, 中共把六四真相, 唔單止禁止人講, 仲扭曲咗事實.

今年, 我老公對六四特別"火熱", 佢睇返好多相關資料, 覺得更加要站出來. 問佢點解, 係咪因為廿周年湊下熱鬧? 佢答案, 令我對佢肅然起敬:

「如果個仔第日大個咗, 同我講六四事件唔係真, 我會好心痛」

所以, 我哋帶埋1.5歲大囝囝, 參加5.31大遊行, 出席6.4燭光晚會. 湊住個咁細小朋友, 都幾辛苦, 又擔心swine flu, 但真的希望, 這些畫面會留在小朋友腦海中, 唔會對遊行/集會感到陌生.

事實上, 聽到太多人--內地人, 甚至港大學生竟然說「六四事件根本冇流過一滴血」, 我哋感到好驚訝. 誠然, 我對政治唔係太熱衷, 我只係一個普通人, 普通師奶, 全心全意湊仔, 但係, 我對事件真相執著係唔會改變.

89年我仲係小學生, 但在(無綫翡翠台)電視上所看到的畫面仍然歷歷在目. 今日無綫新聞, 真係事事旦旦, 有咁多歷史悠久片段可以隨時播出, 點解偏偏唔播返六四真實片段?

別墅

有人要立心遺忘沒所謂,這是人權.
但偏偏要指鹿為馬,繞花園,裝討論,到底都是為當權著作洗底,這才可笑.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

首頁

尾頁

跳至