6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB本身濕疹底,一直堅持唔查類固醇,之前試過一些保濕潤膚膏都勉強控制到,但現在天氣乾燥,濕疹大爆發,R到周身又紅又損,最慘係雙眼都紅腫了,今日去睇醫生,開了類固醇,唔知查唔查好呢?

別墅

我好明白,好掙扎,但呢一刻佢咁辛苦,用藥啦

複式洋房

phoenixyan 發表於 20-11-13 19:11
BB本身濕疹底,一直堅持唔查類固醇,之前試過一些保濕潤膚膏都勉強控制到,但現在天氣乾燥,濕疹大爆發,R ...

我B都係啊秋冬天又想番發,我keep住搽mschu lotion都控制到。可以試試。盡量唔好用類,戒過一次,好辛苦。

別墅

別墅

如果發得好勁, 想退表徵既話, 始終要用藥
不過長遠黎講, 中藥BB抵抗力好D, 無咩濕毒就會無咁嚴重

複式洋房

我都盡量少用類固醇俾bb 搽架,保濕多d 同埋我覺得食用既野盡量食d 低敏或有機天然囉。
你bb咁既情況,咁嚴重我會俾佢搽左類固醇先,但同時我會開始飲食著手囉。食材我揀有機既野,佢飲奶都揀左皇家有機奶粉。我b 咁樣做之後,濕疹好左好多。

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 joanlo 的帖子

同意盡量都唔好搽類固醇
因為之後一唔揸又好容易會發返,仲會發得更加勁
要keep住揸lotion皮膚保濕同埋用一啲低敏冇香料嘅lotion同埋沖涼液
我小朋友都食緊樓上媽媽講果隻有機奶粉,都唔錯架,濕疹有改善。

男爵府

joanlo 發表於 20-11-17 13:31
我都盡量少用類固醇俾bb 搽架,保濕多d 同埋我覺得食用既野盡量食d 低敏或有機天然囉。
你bb咁既情況,咁嚴 ...

唉...我囡囡又係濕疹底,試過好多方法,最後我發覺都係要從飲食入手,因為要打好左個底先會無咁易發,我都係幫囡囡轉左呢位JM講果隻有機奶粉之後好左,當然保濕都一定要搽啦。

大宅

如果你bb好嚴重嘅,都要搽藥膏唔好比佢惡化先,仲要密d搽保濕,我係每次換片都幫佢搽㗎,我仔仔都轉食左呢隻有機奶粉之後,濕疹都少左返發

複式洋房

joanlo 發表於 20-11-17 13:31
你bb咁既情況,咁嚴 ...

我都認為BB而家呢個情況,連雙眼都腫埋,我會俾佢查左類固醇先,可以請醫生開d輕量類固醇,等佢既情況有所舒緩先,否則大人同小朋友都好慘、好煎熬 > < ….
同埋另一方面,我覺得食低敏有機既奶粉會好d。因為我女本身都有濕疹,轉左樓上媽媽講果款有機奶粉,濕疹情況有好大改善,另外便便好左、易左,BB心情好左,訓都訓得好左 ^^

別墅

回覆 phoenixyan 的帖子

一定要查,但控制個量囉,濕疹嚴重真係好辛苦、又痕又痛又訓唔到,會R到損晒,查類固醇係處理番現狀先,另外都係從飲食入手啦,我小朋友都係轉飲左呢隻有機奶粉,無咁易起濕疹,同埋便便都ok。

複式洋房

BB本身濕疹底,一直堅持唔查類固醇,之前試過一些保濕潤膚膏都勉強控制到,但現在天氣乾燥,濕疹大爆發,R ...

試下蠶豆媽媽既濕疹膏 ,我個仔用左兩星期就好了,,,雖然都試過復發,不過keep住擦,,而家無事了。

別墅

kik.S 發表於 20-11-16 17:29
如果發得好勁, 想退表徵既話, 始終要用藥
不過長遠黎講, 中藥BB抵抗力好D, 無咩濕毒就會無咁嚴重 ...
都係既, 又或者另一角度睇, 便便本身就係毒素, BB日日有便便, 日日排毒, 身體都健康D

禁止訪問

禁止訪問

別墅

太嚴重就要搽

大宅

回覆 phoenixyan 的帖子

我兒生女都係 食完中藥, 爆到好恐怖
之後搵左個天然漢方水 同天然濕疹膏

之後而家敷漢方水。 搽濕疹膏, 就好反希望資料幫到你

伯爵府

類固醇唔係毒藥,長期搽先係依賴
長期意思係幾年
我小朋友都有用類固醇,好番就唔洗再搽

大宅

試下濕疹同行既膏 我仔搽左好返好多
現家轉天氣想爆但都抵制住

男爵府

搽 1-3日, 好返即搽 保濕 (我囝用緊 cetaphil AD pro 個隻)

唔好長期搽類固醇就ok....
我會輕輕點落d濕疹位置

上星期囝腳d 濕疹搽類固醇都搞唔掂...
可能d 衫抹甩晒...
我搽完類固醇, 再用 凡士林搽一層...
咁就好返了....

你問醫生攞埋止痕藥水...
我囝飲咗止痕藥水都無 R 了...

首頁

尾頁

跳至