自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

去親改衣都見個店主話有排先取得,好忙,又話而家啲人網購多成日耍改衣,其實都幾好做,手作仔可賺錢

大宅

少人做先有生存空間

wcpcelia    發表於 20-11-18 10:53

象牙宮

回覆樓主:

要手工掂先得

伯爵府

中學家政要車衣,個個比幾廿蚊的阿姐車,就知佢一定好好賺!
反而宜家網購的衫平,比錢改衫分分鐘仲貴過件衫!之後網購條裙都唔使$100,諗住拎去改改腰圍,開價$80,仲同我講「呀妹,你與其改得,不如比阿姨我著啦!」結果我用兩個扣針扣住佢算

珍珠宮

行行也有辛酸
萬物皆空,因果不空

公爵府

回覆樓主:

仲收得好貴,淨係改短衫腳,冇技巧,都收50-60……。我試過淘部衣車自己車,點知唔識用,然後掉埋,所以都係要俾人賺

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都要手功好先得, 唔係人人賺得黎架!PS今朝拎左阿女條校服裙去換拉鏈 (因為拉鏈爆左), $40 叫做正常價嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

手工好,大把客

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pinky-peach 發表於 20-11-16 17:42
中學家政要車衣,個個比幾廿蚊的阿姐車,就知佢一定好好賺!
反而宜家網購的衫平,比錢改衫分分鐘仲貴過件 ...

我以前年輕時腰瘦, 都係成日要用扣針

珍珠宮

上次無意望一望,改短褲腳都要70元,有啲要百幾元,改裙改衫仲唔止,我太耐無改過衫褲,原來咁鬼貴。

象牙宮

講真唔係個個都改得靚的,識人改衫真係改得好好,但做一件可以做半日,呢d錢唔易賺,
朋友試過攞件褸去改袖收腰,
改完要報銷。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sabun 發表於 20-11-16 17:34
去親改衣都見個店主話有排先取得,好忙,又話而家啲人網購多成日耍改衣,其實都幾好做,手作仔可賺錢
...

我成日自己幫仔女改褲腳, 裙腳架! 用針挑唔係太難啫
恤衫換校章咁喇
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

我樓下有間洗衣店加改衣
我差唔多條條返工褲都拎去改,改窄改短,幾十至百二蚊一條,都改得幾好
點知有一日佢突然執笠,仲要係被清盤....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mercurycc 發表於 20-11-16 18:36
講真唔係個個都改得靚的,識人改衫真係改得好好,但做一件可以做半日,呢d錢唔易賺,
朋友試過攞件褸去改袖 ...

下! 比左錢都要報銷?
放下自在

公爵府

如果純粹腳改短,用手慢慢聯都會改得到。

象牙宮

cattz288 發表於 20-11-16 18:39
下! 比左錢都要報銷?
原來佢唔識改,又唔講剪錯長袖變中袖,
重要唔岩比例,只係賠返改工,幾百元。

珍珠宮

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 20-11-16 17:55
都要手功好先得, 唔係人人賺得黎架!PS今朝拎左阿女條校服裙去換拉鏈 (因為拉鏈爆左), $40 叫做正常價嗎?
...

換拉鏈唔貴啦!條拉鏈都要成本,而且我覺得唔易換

改褲腳真係最簡單,但我無衣車都係要比人賺啦!
希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Jessy 發表於 20-11-16 18:43
換拉鏈唔貴啦!條拉鏈都要成本,而且我覺得唔易換

改褲腳真係最簡單,但我無衣車都係要比人賺啦!

我都無衣車呀, 平時仔女d裙呀褲呀, 要改短放長我都係自己改再手蓬挑針.
不過換拉鏈仲要暗線真係唔識所以都要搵人整, $40我覺得平呀, 我預佢叫$100樓下我都OK架啦, 不過下星期先有得拎希望功夫好啦~

大宅

改衫仲要好海鮮價
我試過改件衫$80
再拎朋友件去改收$60
再拎另一個件收$40

我哋係同一件衫
我覺得自己好蝕

象牙宮

mercurycc 發表於 20-11-16 18:43
原來佢唔識改,又唔講剪錯長袖變中袖,
重要唔岩比例,只係賠返改工,幾百元。
...

搞錯, 唔識就唔好扮識喇! 真係嬲喎!
放下自在

首頁

尾頁

跳至