自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我身邊既 70後 , 個個都話細個時家境窮

當然窮唔窮係無標準

果個年代既你 , 你在小朋友時既環境係點架 , 可以分享下 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 20-12-10 13:30

算窮架,爸媽返工,自己幾兄弟姊妹在家,好小出街,有時媽會拎d野返來做,我哋就幫手做,如穿膠花,剪線頭等,每年新年就帶我地去睇最佳拍檔

子爵府

襪同底衫著到 穿窿補完再補, 夏季校服裙得一套,每日跑返屋企洗校服。 中一至中七 只係 中一買校服之後高咗肥咗全部問同學畀。 中六中七冇錢買書, 大部分嘅書都係影印, 黑鞋 有兩對一對鞋底穿窿好天著, 雨天就著另一對, 太多太多未能 盡錄

Astra00    發表於 20-12-10 17:18

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細個家境(一家8口)唔算富貴,又唔算好窮, 雖然人多都多得亞爸努力工作養家,供層2房私樓我地3餐溫飽... 給到我地不過不失的童年

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

都窮架,無玩具,未搭過飛機

珍珠宮

回覆樓主:

我 70 尾,細個屋企環境都鬆動,有車有工人,小學搭過飛機去旅行。屋企得兩姐妹,老豆好錫,我地要乜唔太離譜都買。我嫁之前一個人瞓雙人床,有半邊床都係由細老豆買嘅公仔,成日俾阿媽鬧

我老公 70 頭細個都窮,屋企細路多,佢話一年可能一家人淨係出街食一次飯,佢第一個生日蛋糕都係我送俾佢

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

毒菇一味 發表於 20-12-10 13:42
都窮架,無玩具,未搭過飛機

x2

全部2手衫、無去街鞋(出街穿拖鞋或返學黑鞋)、小息無零食的。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我係80頭
屋企都係好窮,住山上鐵皮屋.
阿爸阿媽都要返工,係呀婆睇住我哋,我六年班就要自己煮飯喇,嗰時仲要係用火水爐,煲水沖涼,出面仲有個燒柴嘅廚房.
假日阿爸阿媽會鎖鐵閘,我同兄弟姊妹只可以喺屋企都玩猫狗,啲貓狗仲要係自來嘅,親眼見證過隻狗生個兩胎!見到啲狗仔好似老鼠仔咁細真係超得意!
仲有陪住我哋成長嘅係細蟲鼠蟻,蛇啦,蜈蚣,呢啲都好閒 所以我由細到大都唔驚啲昆蟲.
仲有我哋有個迷你雞棚係養雞,每朝早要出去收雞蛋,見到啲雞蛋仲有雞毛黐住好新鮮 隔離仲有一塊一米乘2米嘅種菜泥地,細個嘅時候屋企窮,自給自足嘅感覺

子爵府

畀面勳章

唔係最嗰批,不過都要慳住用,唔會有零用,一般唔會有新野用

子爵府

jumphigh 發表於 20-12-10 13:47
係窮, 但係身邊同學個個家境都係咁上下,所以唔會覺得自己咁样原來係窮
...
冇比較冇傷害

侯爵府

回覆樓主:

一家十口,細個無零用錢無玩具無新衫,算窮....但係屋企每日有魚有肉有菜有所有家電,零食唔缺(屋企做生意),生活開心愉快

侯爵府

回覆樓主:

我都係70後,細個都唔算係窮到餐餐食唔飽,衫都冇得著嗰種既
但我幼稚園時期就住板間房仔,和父母弟弟住上下格牀咋! 後來上樓可以住公屋,到住居屋,到住私樓,慢慢生活都有改善囉! 以前普遍香港人都係咁上下,所以都唔覺得自己特別窮特別慘
物質上唔會好富足,我都係升中五嗰年暑假才第一次坐飛機去泰國旅行,不過我和弟弟都覺很以前開開心心冇乜煩惱,簡單的生活都幾好丫

子爵府

住木屋同徒置區,父母每個月攞部相機去當舖,先有錢買奶粉,月尾出糧有錢就去贖返部相機,後尾我地升小學後先好d。

大宅

咁我算中上,小學去過日本迪廸尼,美國迪迪尼,高中去外國讀書,不過爸爸好忙,工作都好大壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我家唔算窮,妈是FTM, 爸做生意,有樓有車,自少有工人凑! 都過得幾好! 但好景不常,試過家道中落.... 暴貧暴富,故對人情冷暖突別敏感! 深明有錢有人識,有錢有親戚!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

一個房間瞓一家人或者一個單位同9962大伯叔仔逼埋一齊住

大宅

qq媽媽咪 發表於 20-12-10 13:40
算窮架,爸媽返工,自己幾兄弟姊妹在家,好小出街,有時媽會拎d野返來做,我哋就幫手做,如穿膠花,剪線頭 ...

跟我一模一樣

珍珠宮

出世至18歲,一家4口住舊式200呎沒有房的公屋(200呎包厨房厕所那種)。
21歲前未搭過飛機,最遠去過廣州一次。琴棋書畫舞,無$學。預科已要兼職賺零用$。唔算好窮,但一定不富庶。

首頁
12345...9

尾頁

跳至