自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Tvb 逢星期一至五6點播放的紀錄片,原來好好睇,之前我都冇睇,無意中睇過一次,好感動,知多咗好多歷史,訪問d老兵,有幾次睇到我眼濕濕,佢哋好偉大,亦都唔知,中國勝利之後,居然有美國兵唔願番美國,留喺中國達50年,今日播完了,有冇Jm都有睇?

侯爵府

2024年龍年勳章

耕田妺 發表於 20-12-18 18:34
Tvb 逢星期一至五6點播放的紀錄片,原來好好睇,之前我都冇睇,無意中睇過一次,好感動,知多咗好多歷史, ...

我間吾中睇! 睇左38線邊和談邊打, 點知死美國佬吾守信用, 中國有個將領為和平要其他同僚忍著吾還擊! 佢真係好偉大!

我去過dmz 休戰區, 好深刻! 戰爭真係死好多人但吾打又吾得!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有睇。睇到英雄遺骸終於可以返國家安葬真係好感動

男爵府

回覆樓主:

我剛剛睇到南韓歸還志願軍遺骸,都喊咗出嚟

珍珠宮

次次睇到嗰d軍人已經冇哂軍火,攬住最後一個炸彈衝去美軍到一齊同歸於盡時,心都up哂,陰公.佢地係自願軍黎,重係幫助朝鮮打扙,d死美國佬周圍攪屎攪棍,依家先明點解北韓同大6咁fd,不過,如果中國當時唔幫手,下次可能係打中國。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

耕田妺 發表於 20-12-18 19:44
次次睇到嗰d軍人已經冇哂軍火,攬住最後一個炸彈衝去美軍到一齊同歸於盡時,心都up哂,陰公.佢地係自願軍黎 ...

係。所以抗美援朝係一箭雙雕

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

所以有核武好重要,否則尾國同佢d跟班,肯定用各種藉口,例如屈中國隱瞞疫情,傳播新冠病毒,又再要中國簽不平等條約,割地賠款。

所以我對果d而家都叫武肺嘅人好反感。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係第8、9集先發現呢套抗美援朝,跟住日日追,再揾tv super,暫時睇返第一集。

大宅

有!了解歷史真相,好重要。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

耕田妺 發表於 20-12-18 19:44
次次睇到嗰d軍人已經冇哂軍火,攬住最後一個炸彈衝去美軍到一齊同歸於盡時,心都up哂,陰公.佢地係自願軍黎 ...

的確好感動好心嗡!以前都唔多明人地朝鮮打扙中國點解去支援,而家更加明白,如果當年中國無援助朝鮮,成個朝鮮一定係比美國控制,今日中國更加比美國㩒住打壓。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

講邱少云果度真係忍唔住眼濕濕。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

睇左幾集,真係好好睇。記得以前讀歷史的時候老師講過話美國為題攻打朝鮮,其實志在中國,如果攻陷朝鮮,下一個目標肯定係中國。如果中國當年唔出兵援朝,很可能中國已經淪陷左。

男爵府

Tvb 逢星期一至五6點播放的紀錄片,原來好好睇,之前我都冇睇,無意中睇過一次,好感動,知多咗好多歷史, ...

有睇,特別係今晚呢集睇到我眼濕濕。

大宅

回覆樓主:

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我好鍾意睇

珍珠宮

回覆樓主:

中國70年前都未怕美國啦?! 何況而家?

伯爵府

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 20-12-18 20:50
講邱少云果度真係忍唔住眼濕濕。

係咪話佢被擊中,身體著火,但他為免暴露軍隊行縱,只能將雙手插入泥中,强忍痛苦,即使皮膚燒到拍拍聲,旁邊不遠就是河,但他為大局著想也不敢亂動,最後壯烈犧牲⋯

呢個英雄真係令我印象好深刻⋯

伯爵府

2024年龍年勳章

我都有睇,好好睇,非常推薦大家花少少時間去認識呢段歷史,鑑古知今~

睇吓美國如何分裂、侵略人哋國家⋯ 睇吓中國如何以弱勝強⋯ 睇吓中國英雄事蹟⋯ 睇吓雙方如何對待戰俘⋯

myTV SUPER而家全套20集,一個月內可以免費重温(入免費區/翡翠台/紀實),未睇嘅快d去睇睇啦~

珍珠宮

大姑娘 發表於 20-12-18 23:12
中國70年前都未怕美國啦?! 何況而家?

怕佢有咩用,一樣蝦到你盡,好似呆灣咁,不如好好地抗衡老尾

香港果班叫賣國賊漢奸真係無錯

珍珠宮

mcs74 發表於 20-12-18 23:51
怕佢有咩用,一樣蝦到你盡,好似呆灣咁,不如好好地抗衡老尾

香港果班叫賣國賊漢奸真係無錯:th ...

我咪講冇怕佢囉! 有冇睇清楚?

相反係美國驚中國啫! 所以先搞埋咁多小動作,小人行為。

首頁

尾頁

跳至