自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

東張成日数臭政府,有位就入,唔係話政府啱哂,但東張言論確實偏頗。

珍珠宮

rello 發表於 21-1-7 11:02

這個當然。
連庭上都敗數,有其原因,不過東張有無講?
大家可以留意東張,之前的報導資料都是話政府錯、警方不力。
例如話違例泊車,話警方唔派人員處理,但咩唔係駕駛者亂泊做成問題?到時警方抄牌又話路道窄,是運輸署、路政署的道路引起市民不便,市民違例是無奈的。

大家有無發現? 自從某報發揚投訴文化, 香港巳經好多年無再教市民自己都要反省自己, 承擔返自己既責任.

宜家係千錯萬錯, 政府錯, 社會錯, 學校錯, 公司錯, 父母錯, 自己無錯. 就算係自己做錯, 都係人哋衰, 自己被迫做衰嘢. 總之, 有投訴就一定係其他人問題, 就算之後發現係投訴人問題, 傳媒都無再出嚟澄清. 呢個係宜家既社會既風氣.

談玥    發表於 21-1-7 18:05

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-1-7 11:59
大家有無發現? 自從某報發揚投訴文化, 香港巳經好多年無再教市民自己都要反省自己, 承擔返自己既責任.

十分同意

伯爵府

bbmami22 發表於 21-1-7 09:20
全集都係講水務署錯,真心吾明點解交收冇抄錶,甘有買樓經驗,相都應該影一張,最後仲話敗訴,又要俾一筆。 ...

好明顯佢都係黃屍一名,只有自己啱政府就錯晒,仲話人地制度有問題,佢交收冇同前業主對數係佢既事

子爵府

2018復活節勳章

sasa@uk 發表於 21-1-7 09:05
呢part 專登無講,東張故意誤導觀眾去覺得水務署亂來,唔知咩居心
成件事有d灰色唔清先吸引...清清楚楚,大家都明白.就變得我都知駛鬼"東張"去報咩....手法!

珍珠宮

ChristyMum 發表於 21-1-7 11:04
我理解買賣成交律師樓只對差餉, 地租及管理費同管理費按金, 而水電煤係由舊業主取消戶口, 新業主申請戶口, ...
我意思都係水電煤係新舊業主交收樓時要處理好,就算律師吾做,作為新業主都在收樓時第一時間抄曬標先再同舊業主核實,以保障自己

侯爵府

fanny590 發表於 21-1-7 08:41
我都係咁諗, 可能一直都係估錶, 到佢轉名去抄錶先發現真實度數

我冇睇,但記得樓宇買賣時,律師樓會能知水電煤去抄錶對哂數先成交喎!

公爵府

回覆 大檸樂 的帖子

博出位,有冇陰謀?東張成日咁出位報導,反正閙政府部門,又唔會死,收視率先至第一
期待2019

首頁

尾頁

跳至