潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買鑽戒,請問有冇介紹?邊度平?聽人講樓上鋪會平啲

男爵府

回覆 peachpeach99 的帖子

如果你識睇石,事實上樓上鋪真係可以平一大截,新手建議你去比較有名果幾間睇吓先,shortlist 咗最啱心水果幾粒,記低 GIA number 再上嚟問吓意見,切忌心急...

大宅

回覆 renapapa 的帖子

請問可以PM比較出名個幾間嗎?Thx

男爵府

hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

推介carat girl.老細係印度人識講英文,比較多現貨同平

呢度最多人推介果間我唔再幫襯

大宅

我有幫襯開一間叫the one diamond,係旺角,我自己隻鑽戒係個度買,當初都係我同事買過求婚戒指之後介紹我,之後我有再介紹幾個朋友同事買。如果你有心水想要既卡數,顏色同預算,你可直接whatsapp,老細會根據你既要求send d GIA證書同價錢比你,價錢包左無石款既介托,啱先約上去睇~如果你有興趣可pm你電話。

大宅

renapapa 發表於 21-1-23 09:39

如果你識睇石,事實上樓上鋪真係可以平一大截,新手建議你去比較有名果幾間睇吓 ...

那幾間比較有名?謝謝你

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

之前吾識向周乜乜買左隻半卡圓石之後上黎分享問依到D jm意見才知買貴好多
之後再買一粒卡幾圓石同一粒心形石就叻左識去樓上D舖睇真係平好多!
所以我都覺得樓上舖係平過D周乜乜果D大金行

wcpcelia    發表於 21-2-3 16:36

男爵府

peachpeach99 發表於 21-1-23 12:56

請問可以PM比較出名個幾間嗎?Thx
東東公主 發表於 21-1-25 13:03
那幾間比較有名?謝謝你

統一回覆以上兩位, 抱歉未能提供邊幾間比你哋參考, 以免招賣廣告之嫌, 但其實你哋喺 FB/IG 搜尋 "鑽石樓上鋪" 就有一大堆彈出嚟, 而講真我無幫襯過佢哋, 因為我都會幫襯番自己買慣買熟果間...

我係因為老婆好鍾意買卡裝鑽石, 但佢又傻更更唔太識睇, 成日去比以倍數計嘅錢嚟買啲歐美大品牌, 所以我先的起心肝研究吓幫佢睇石; 我自己習慣會先喺藍色尼羅河睇石, 搵番咁上下 size, 質素, 價錢嘅石嚟做參考; 但真心唔建議你哋隔山買牛, 大嗱嗱十幾至幾十萬嘅嘢, 我都係覺得自己親眼見到件貨比較有信心, 所以藍色尼羅河只可以用嚟做參考同價錢指標...

其實我覺得只要係喺比較出名果幾間買都唔太大問題, 佢哋都係打開門口靠口碑做生意, 唔太大機會出蠱惑, 分別只係質素同價錢; 質素係靠你經驗眼光感覺去睇, 價錢就可依據上邊我提及個方法嚟做指標, 再睇你自己功力去議價; 當你 pick-up 咗個玩法, 你就可以去 explore 一下其他唔同嘅鑽石商, 喺邊度買已經唔係一個問題, 因為你已經有經驗去獨立咁睇粒石而唔係睇喺邊買, 其實好有趣...

所以結論都係睇多幾間, 睇多幾粒石, 再 shortlist 咗幾粒記低 GIA number 問吓人意見; 鑽石貨流比較慢, 你考慮一兩個星期都唔太擔心佢比人買咗, 所以切忌衝動...

男爵府

比多少少你哋參考, 買得咁上下大細嘅卡裝石, 個 18k / 白金扥基本上可以 R 賣家送埋比你, 呢度又可以慳番幾千...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

renapapa 發表於 21-1-26 11:31
統一回覆以上兩位, 抱歉未能提供邊幾間比你哋參考, 以免招賣廣告之嫌, 但其實你哋喺 FB/IG 搜尋 "鑽石樓 ...

我都覺得真係要俾心機行多幾間睇多幾間先好下決定!吾好咁心急!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nemrak 發表於 21-1-23 13:24
推介carat girl.老細係印度人識講英文,比較多現貨同平

呢度最多人推介果間我唔再幫襯

可唔可以俾啲貼士即係邊間?

男爵府

hashtag旅遊勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-2-3 17:34
可唔可以俾啲貼士即係邊間?

carat girl 就係佢個名,面書search就有

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nemrak 發表於 21-2-3 17:36

唔好意思,我想問你唔再幫襯嗰間係邊間

男爵府

hashtag旅遊勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-2-3 17:38
唔好意思,我想問你唔再幫襯嗰間係邊間

睇我舊post就知。同一粒石,佢quote我價貴20K。好嬲

象牙宮

nemrak 發表於 21-2-3 17:59
睇我舊post就知。同一粒石,佢quote我價貴20K。好嬲

嘩~食水咁深?

男爵府

hashtag旅遊勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-2-3 18:07
嘩~食水咁深?

唔知係咪個別事件啦,但我唔會再幫襯了。我本身仲介紹朋友去果度買,好彩朋友最終搵左我頭先果間,否則我都極唔好意思

DoReMi媽媽    發表於 21-2-3 19:35

男爵府

Wing03yan18 發表於 21-2-3 17:30
我都覺得真係要俾心機行多幾間睇多幾間先好下決定!吾好咁心急!

我覺得喺邊度買都唔係大問題, 問題係喺粒石本身; 百貨應百客, 間間都會有唔同質素等級嘅石, 視乎你識唔識睇同識唔識同佢講價...

我習慣返去買慣買熟果間, 一來係因為懶, 二來係因為已經幫襯過好多次, 佢會知道我要啲咩貨色同要求, 確實係慳番唔少時間...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

nemrak 發表於 21-2-3 17:36

請問面書個價係咪實價? 會唔會仲有得平架

男爵府

hashtag旅遊勳章

李豆豆 發表於 21-2-16 17:18
請問面書個價係咪實價? 會唔會仲有得平架

平少少囉,因為佢已經開得算平,至多講到少少

珊瑚宮

2024年龍年勳章

nemrak 發表於 21-2-16 19:41
平少少囉,因為佢已經開得算平,至多講到少少

呢兩日突然抽起條筋,又重燃左買鑽石嘅慾望,之前曾經想買卡裝,但90份細dd,又平好多

首頁

尾頁

跳至