3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

回覆 Welcomebabyhaha 的帖子

咁都好啲,最驚有啲人唔知日頭對佢做過啲咩,所以夜晚訓得咁差。防人之心不可無,總之小心

大宅

回覆樓主:

我女以前都係咁,要再等下大d就無事,
我當時都有問過醫生,醫生話小朋友個腦發育腦電波好活躍,所以會可能有咁嘅情況。呢d非人生活 可能要捱下

大宅

chiubbbb 發表於 21-6-14 02:32
我女以前都係咁,要再等下大d就無事,
我當時都有問過醫生,醫生話小朋友個腦發育腦電波好活躍,所以會可能 ...

你女兒幾歲開始好呀?
我成日同自己講,過埋今年就好架嘞⋯
當然只是自我安慰

大宅

2023年兔年勳章

Welcomebabyhaha 發表於 21-6-14 07:03
你女兒幾歲開始好呀?
我成日同自己講,過埋今年就好架嘞⋯
當然只是自我安慰

我仔三歲半,近排又係咁半夜 (通常瞓左至3點前) 經常喊醒,半睡狀態,有時會踢下腳或嘗試落床,點安慰都冇用。。似係夜驚,都唔知點算。。好崩潰啊。。

老實講,我唔介意起幾次身,但我心痛佢每晚都瞓得唔好。。

大宅

sakura888 發表於 21-6-19 22:06
我仔三歲半,近排又係咁半夜 (通常瞓左至3點前) 經常喊醒,半睡狀態,有時會踢下腳或嘗試落床,點安慰都冇 ...

我初初都有呢個擔心,但我想話你知,佢仍然可以7點起身,充滿能量!仲要佢係有午睡一小時架。 而且有研究顯示,佢唔會因為夜驚而影響腦部發展。

所以我了解咗4年後,我比較心疼我老公同我自己

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

睇到最尾嗰句笑左

我仔都係,起身後充滿能量,好似咩事都冇發生過咁!成件事好奇怪。。

你仔有冇試過睇醫生?佢係咪而家都係咁?請教下,你地會點處理?

我仔夜驚嗰刻真係有d恐佈。。我都唔點攪。。但通常佢5分鐘後就瞓番。。

大宅

sakura888 發表於 21-6-20 05:14
睇到最尾嗰句笑左

我仔都係,起身後充滿能量,好似咩事都冇發生過咁!成件事好奇怪。。

睇醫生基本上都幫助不大。 當然如果你有擔心係身體結構性問題,係可以睇醫生做進一步檢查,所有野正常就會放心好多。

然後就好似我咁,等佢長大,等佢收聲,得個等字⋯⋯
近來,我哋係佢訓覺時播放好細好細聲既spa music俾佢聽,間唔中幾日好似會一覺訓天光。可以一試既~~ 又無傷性

大宅

我女都係咁,由出世到依家4歲半可以一覺訓天光既日子十隻手指數得哂,細個未戒奶咀前好d,佢一喊就塞返個奶咀俾佢通常就好快訓返,依家戒左奶咀一喊就點抱點氹都搞唔掂,喊到個個都醒哂,佢仲要有濕疹,一喊就係咁R。。。都唔知仲要捱幾耐

大宅

希素 發表於 21-5-2 11:45
你屋企有冇d公仔玩具呀?例如barbie 個d. 我女之前試過2次一買呢d 公仔夜晚就會半夜喊醒。 唔係即時,係 ...

想問下d公仔係咪唔擺係房就冇問題呀?因為我女有兩隻Elsa同Anna公仔同床訓,如果要掉左佢,我女實唔捨得

大宅

Niceka 發表於 21-7-28 00:34
我女都係咁,由出世到依家4歲半可以一覺訓天光既日子十隻手指數得哂,細個未戒奶咀前好d,佢一喊就塞返個奶 ...

辛苦晒你哋啦~ 近來我小朋友已經喊少咗,我覺得一來腦部成熟咗,同埋我有俾佢食藥。其實又唔係藥,似係補充劑,草本無藥性。當然個個接受程度不同,因為我哋頂唔順所以試食,但又真係有好轉啵⋯⋯
再加spa music, 我哋近來一星期都有5晚可以一覺瞓天光,我覺得脫苦海嘞~

別墅

Niceka 發表於 21-7-28 00:46
想問下d公仔係咪唔擺係房就冇問題呀?因為我女有兩隻Elsa同Anna公仔同床訓,如果要掉左佢,我女實唔捨得
...

可以試下唔擺入房先,睇下有冇改善。

大宅

Welcomebabyhaha 發表於 21-7-28 06:06
辛苦晒你哋啦~ 近來我小朋友已經喊少咗,我覺得一來腦部成熟咗,同埋我有俾佢食藥。其實又唔係藥,似係補 ...

可以講係邊隻補充劑嗎?

別墅

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-27 14:05
BB既時候已經係咁,每晚都會醒,以為大啲會好,但一直都未見起色。

已經試過哂咩收驚啦,飲珍珠粉,飲吳德 ...

我仔2歲幾,都係同你一樣,晚晚搞事,日頭翻工夜晚搞事個心好攰好痛苦。我都試過唔比午睡、飲涼茶、燉湯、陪訓、訓大床、、、都係停1-2日就搞你10幾日。無得救,唯有等。希望真係大多少少就好

大宅

Ting0523 發表於 21-8-3 21:23
我仔2歲幾,都係同你一樣,晚晚搞事,日頭翻工夜晚搞事個心好攰好痛苦。我都試過唔比午睡、飲涼茶、燉湯、 ...

加油呀,你並不孤單~~
建立良好心理質素都好緊要。

別墅

入到呢個post簡直諗到個人都癲。。我仔岩岩先歲半,聽到你地3,4歲都仲會咁。。真係好無奈。。仲有起碼2,3年捱。。你地點捱過架。。。

大宅

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-27 14:05
BB既時候已經係咁,每晚都會醒,以為大啲會好,但一直都未見起色。

已經試過哂咩收驚啦,飲珍珠粉,飲吳德 ...

我女都會甘~我都好崩潰(emoji)

大宅

Cakelee 發表於 21-8-19 05:12
入到呢個post簡直諗到個人都癲。。我仔岩岩先歲半,聽到你地3,4歲都仲會咁。。真係好無奈。。仲有起碼2,3 ...

我小朋友4歲嘞,開始由日日喊到宜家一星期先醒1-2次⋯⋯係真係捱足4年⋯⋯加油呀!希望你小朋友早啲腦部成熟啦~

大宅

WaiKwanWong 發表於 21-9-1 15:23
我女都會甘~我都好崩潰(emoji)

我哋終於捱咗4年⋯捱過了⋯⋯
加油呀!同你老公一齊搵到平衡點面對。

大宅

我仔之前都試過,晚晚突然之間大喊,都成三個月左右,後來同一位醫生朋友傾偈,佢話小朋友唔會冇端端咁,一定係有嘢轉變咗,佢唔OK,但又識表達

後來,晚晚瞓覺前,我同老公都會不斷安撫佢,同佢講好愛佢,好錫佢,好明白佢,多d抱佢⋯等佢多啲安全感,久而久之又真係大喊次數減少左

首頁

尾頁

跳至