自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔清楚。琴日仲俾個的士佬問候....
請問大家考完車牌之後點樣練車呢?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

出去比人補啦,唔好做馬路炸彈

男爵府

luvysl_blythe 發表於 21-2-6 17:58
出去比人補啦,唔好做馬路炸彈

已經補過,現在自己練。

男爵府

牛年勳章

補得唔夠,要再補多幾個鐘先得,因為一來你唔夠路面經驗,二來你冇信心,所以要再補多幾個鐘吸收路面經驗先得
唔係心口掛個勇字就得,否則真係計時炸彈,累死人

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

最好出去跟師傅補鐘,我62都係雪藏牌,之前佢都係想自己揸慢慢揸返好,但係已經無晒揸車個觸覺,就算試左好多次都唔得,所有人都叫佢唔補鐘,唔好揸出街。

宜家香港人多車多,好多突發事件,路人衝出黎,巴士突然抽出黎,旁邊部車轉彎挨過黎,反應一慢就...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

最重要揸得多、當你揸咗3000公里、習慣控制車的油門及迫力、就會有信心~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Zong56 發表於 21-2-6 18:09
補得唔夠,要再補多幾個鐘先得,因為一來你唔夠路面經驗,二來你冇信心,所以要再補多幾個鐘吸收路面經驗先 ...

我補過鐘,師傅話OK,叫我自己練就得唔使再補....我老公佢都話我OK,信心唔夠心理關口。

abirdma    發表於 21-2-8 09:43

男爵府

大力大力 發表於 21-2-6 18:16
最重要揸得多、當你揸咗3000公里、習慣控制車的油門及迫力、就會有信心~
...

我明白啊,我老公都係叫我練車,要揸夠1000公里,就會好好多。全部1000公里都係跟補鐘師傅嗎?我想用自己車去練習哦。

男爵府

去外國山卡拉住一年半載喺一定要揸車唔係邊度都去唔到嘅地方,局住揸,一定可以練到。

香港唔係一定要揸,樓主千祈唔好勉強自己,尤其架車係老公嘅,費事有乜事老公唔happy話你,到時盞傷感情。

Adrio77    發表於 21-2-6 20:56

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首先要補鈡,然後喺假期,去人小嘅地方,如工業村周日冇乜人,去練同摸熟你部車嘅性能,熟咗操控你部車,就攞路面經驗,有時揸車,唔係剩係睇自己前面,仲要睇埋人哋車,同行人,以防失驚無神衝埋嚟,哩啲三言兩語好難解釋,到你日子有功,你會睇得到邊啲車未打燈你都知佢想cut線,咁你就知點就佢或避佢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fmf903 發表於 21-2-6 18:20
我明白啊,我老公都係叫我練車,要揸夠1000公里,就會好好多。全部1000公里都係跟補鐘師傅嗎?我想用自己 ...

我就完全冇補過鐘、亦都冇叫有經驗朋友坐側邊、揸得多就習慣咗、就好似行路咁完全操控自如~

初時揸一個鐘、真係好似做苦工一樣、壓力超大、完全唔敢cut線㗎、妳是雪藏牌最好掛個P字、等後面車就一就妳~

其實睇前面車會不會cut線好容易睇
、睇住佢哋個前轆、有偏離直線、就知道佢哋想Cut線~

大宅

回覆 fmf903 的帖子

請問宜家自動波補鐘幾錢?我都想補下

大宅

回覆樓主:

我經驗係先看後車車速而定cut唔cut,若看到對方太快都唔好cut住,等到下架有慢車時就立刻打燈比大油去

男爵府

我考左後一直唔敢自己揸,最後我放棄,我唔想累人累物,所以做返乘客

男爵府

牛年勳章

fmf903 發表於 21-2-6 18:19
我補過鐘,師傅話OK,叫我自己練就得唔使再補....我老公佢都話我OK,信心唔夠心理關口。
...

咁就先係路濶少人嘅時段同地方練多d, 例如星期日朝呀咁,最好搵老公坐副坐幫你睇線,只有自己先可以刻服心理關口,勇敢d 相信自己,慢慢就有番揸車嘅感覺架喇!

子爵府

反而我最驚就係我老公坐係我隔離,好大心理壓力
初初搵小車嘅地方自己揸反而仲舒服

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我家姐都係雪藏牌,之前假期就搵我c6幫佢操車,雖然我c6唔係教車師傅,但個牌已50年,又係揸車搵食,家姐都好有信心。
依家佢都揸得ok,其實最重要係揸多d,多d路面經驗就可以。

男爵府

牛年勳章

大力大力 發表於 21-2-6 18:29

我就完全冇補過鐘、亦都冇叫有經驗朋友坐側邊、揸得多就習 ...
我初初係個凍櫃攞返個牌出黎補完鐘,就膽粗粗放工時間行紅隧,嘩 我好驚仲超後悔,但冇計都要繼續行喇,走完果轉之後,直頭覺得自己好似「翻生」咁

珍珠宮

考完一路keep住揸⋯
不過到而家都未可以好似人地咁純熟泊車。
特別係街個啲位⋯
你搵啲時間冇咁多車揸下先lol~

首頁
12345...7

尾頁

跳至