自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Zong56 發表於 21-2-6 18:40
我初初係個凍櫃攞返個牌出黎補完鐘,就膽粗粗放工時間行紅隧,嘩 我好驚仲超後悔,但冇計都要繼續行喇,走 ...

都啱,系逼出嚟

大宅

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

我依家解凍緊,揸咗就一個月,都係好驚cut線,唔小心同後車距離太近俾人呠,揸車上路最緊要識其他車點溝通,我都努力學緊,我裝哂前後車cam可以返睇自己揸成點,有咩應該注意
陣間搵朋友陪我操車認路,加油呀

大宅

Ming11 發表於 21-2-6 18:30
回覆 fmf903 的帖子

請問宜家自動波補鐘幾錢?我都想補下

我之前補350蚊45分鐘

伯爵府

既然初初揸車小心不足
搵啲唔好咁繁忙嘅路試吓先
例如住宅區嘅內街

子爵府

fmf903 發表於 21-2-6 18:19
我補過鐘,師傅話OK,叫我自己練就得唔使再補....我老公佢都話我OK,信心唔夠心理關口。
...

我都覺得唔駛出去補。
夜晚馬路無乜車時揸多d,最好去d工業村周圍兜,練埋泊位。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

不如你早d起身,無乜車嘅時候練啦⋯⋯我外國住過,揸車10年先回流返香港,再係香港揸,完全無問題。 最緊要放膽,我係外國第一堂已經上expressway,開8、90km/hr!

侯爵府

我係主要揸果2條路線先,老公有教我要行邊d行車線會好d,咁有時要cut線,你揸得多固定路線就會有信心先,同時我都會掛返p牌,我已經過左p期但照貼,人地見你p同女人,見你打哂燈呢,好多時都真係讓你,所以我繼續貼p
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

首先在屋苑停車場練下泊車,再在屋企附近d路兜熟左先
然後去d靜啲既路(好似又一村既地方)練下路面
加油

大宅

雖然你拎左牌好多年,但我建議你掛返P牌,等其他駕駛者有所防範

去一D平時搭車都會經過既屋企附近練車啦,話曬自己熟悉既地方,知道邊條路返到屋企
同埋cut 線離遠見到的士真係寧願俾佢過左先,
十架有九架都唔會讓你咁濟,剩低果一架就搵緊老闆

男爵府

唔洗出去補的,揸得多自然熟,趁過年馬路冇晒啲大車,每天去練習,cut 線用側鏡加拎頭,慢慢cut,好快就慣

男爵府

同埋掛塊「新手女司機」既牌,應該好多車會避你

beebeeiloveyou    發表於 21-2-6 22:18
beebeeiloveyou    發表於 21-2-6 22:18

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你住邊區呢?如住新界好多路可以練習喎!(平日嘅大埔大尾篤停車場、馬鞍山西沙路去西貢來回,假日嘅大埔沿吐露港公路去沙田來回,大埔、將軍澳工業邨、沙田駕駛學院附近及工業邨)

住九龍就選非繁忙時間,去返考牌嘅路線(如何文田>九龍城>九龍塘>樂富之間),果度少D車和慢D。

Highway 長期行中/慢線, 如要cut 右線,預早望定左中右三塊倒後鏡,擰側頭睇盲點,有冇車接近,打燈,見後車距離遠/駛慢,同時一邊望倒後鏡,一邊睇其他車有冇加速,如無,就可以輕扭軚入新線,快手回軚穩定線。

如Cut 左線,以上全部步驟要再重覆多次,俾多些少時間準備切入,因好多時cut左線,左線的車又剛剛cut右線。

揸車時刻望倒後鏡,前後車距離緊記最少要超過兩秒,平時習慣心數:(一千零一,一千零二……的兩秒),,就有時間作出反應。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lamwwjd 發表於 21-2-6 20:05

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

虎到金來勳章

我拎咗p牌兩個月,不如分享下我嘅感受!頭一個月揸到想放棄,俾老公坐隔離大聲呼喝,嚇到我心臟病發作,手震,面青!但一個月後自己嘅堅持,自己一個周圍去,cut線以前超驚,宜家冇感覺,最擔心的迴旋處,而家只要睇清楚就照出,一D都唔驚,只要有高德導航,去邊我都唔驚!
1.唔好老公坐隔離,一定鬧到上天
2.唔洗補咁多鐘,1-2堂夠,慳返D錢
3.自己一個,開住導航行下屋企附近,之後再行遠D,坦白講,日日揸一陣,真係有好大進步!

beebeeiloveyou    發表於 21-2-6 22:20

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我攞咗牌之後就自己揸返工!
反為係我老豆唔係好放心,陪我喺屋企附近兜咗兩個圈!簡直係第二次考牌
初初揸車我會盡量規劃好路線,減低轉線嘅次數 寧願慢慢先到!
揸得多,工多藝熟㗎啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

熊熊老婆 發表於 21-2-6 20:45
我攞咗牌之後就自己揸返工!
反為係我老豆唔係好放心,陪我喺屋企附近兜咗兩個圈!簡直係第二次考牌
...

揸慣自己熟悉的路線、信心多好多、因為知道一早什麼時間轉定線、邊條行車線最方便~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

虎到金來勳章

補充一句,其實香港有好多好司機,見到P牌多數都讓我地!

男爵府

牛年勳章

lamwwjd 發表於 21-2-6 20:05

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

十一哥 發表於 21-2-6 06:40
我拎咗p牌兩個月,不如分享下我嘅感受!頭一個月揸到想放棄,俾老公坐隔離大聲呼喝,嚇到我心臟病發作,手 ...

非常同意,老公坐車只係應該到你已經熟習先做,唔係盞嘈交,而家自己練就得,我初初開車會揀星期日朝早咁去練,星期日朝d人瞓晏通常冇咩車,可以大膽d去試,每次開車前諗定目的地想去邊,較好gps, 自己慢慢搞到個位舒服先去開,開多左個人心定d 就唔會咁騰,咁個goal 可以再set 遠d/難d

首頁
12345...7

尾頁

跳至