自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

lovececing 發表於 21-2-6 19:46
我係主要揸果2條路線先,老公有教我要行邊d行車線會好d,咁有時要cut線,你揸得多固定路線就會有信心先,同 ...

吓!唔得㗎噃,P 牌唔可以亂掛,如比警察捉到,你係誤導警務人員,可以告你,你不如掛個新手牌啦!

公爵府

虎到金來勳章

beebeeiloveyou 發表於 21-2-6 22:40
P 牌夠膽自己一個出車,好叻
自己連開出停車場都驚,轉幾層先出到去,每次轉彎都好怕 hi 到
...
拎 P頭一個月我真係死狗咁,但第二個月真係脫胎換骨,只要開車前規劃好路線,我一D都唔驚!

子爵府

qq6a 發表於 21-2-6 18:34
我考左後一直唔敢自己揸,最後我放棄,我唔想累人累物,所以做返乘客

我都係

侯爵府

jollyma 發表於 21-2-6 23:12
吓!唔得㗎噃,P 牌唔可以亂掛,如比警察捉到,你係誤導警務人員,可以告你,你不如掛個新手牌啦!
...

係,原來係咁,我以為我跟足返P牌嘅規則就得,多謝提醒,咁我換一換個牌先

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

YuYuMother 發表於 21-2-6 20:53
最初揸專線啦,一來一回,揸熟左再揸其他路綫,慢慢建立信心

係呀,我初初都係,仲要俾friend 笑我揸小巴專線咁。之後加下多一站,加下又一站。直到現在我都唔會夠膽揸未練習過嘅路

男爵府

回覆樓主:

渣渣下就慣

男爵府

happybobobaby 發表於 21-2-6 23:03
的士佬不嬲都係馬路炸彈嚟。佢cut 人線唔打燈你就要俾佢過,你cut佢線一係督油sip 你,你cut 到就一路鬧你 ...

係....的士佬最得人驚!
今日又練車,揸過海,第一次過隧道。隧道俾我壓迫感好大,好緊張,我會飄右.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

回覆樓主:

我當年雪藏牌補鐘係叫師傅同自己去成日行嗰幾條路線,咁最少可以去到某幾個地方,行多幾個月,有信心再去其他少去嘅地方。

加油(emoji)

男爵府

fmf903 發表於 21-2-7 00:31
今日又練車,揸過海,第一次過隧道。隧道俾我壓迫感好大,好緊張,我會飄右.....
...

過海隧道就要胆大心細,一定要sip住去同攞位,如果唔係就俾人夾住

我記得我第一次過紅隧,直情開窗舉手示意隔離架客貨車先俾我過度線咋,好鬼瘀

伯爵府

日日揸,熟左架車先,cut 線要比油,唔好係咁打燈但又唔cut.
我老公停牌半年,我就要做司機,我以前是點到點去目的地,熟路。
以家算係可以睇google 地圖去街。
泊車有晒鏡頭,相信佢,好易泊。

子爵府

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

我好記得當年補鐘時師傅講過cut 線一定要製造距離,就會cut 得安全,當年我每日車左個女返學,就專登揸一條要cut 三條線嘅路返屋企,心諗每日cut 3條,一個星期就cut 21次,真係揸得多就可建立信心,憑住師傅嘅金句加上每日練習,cut到線就練cut 得靚,吾洗一個星期已經得心應手,你都得㗎,俾啲信心自己!

子爵府

畀面勳章

十一哥 發表於 21-2-6 20:40
我拎咗p牌兩個月,不如分享下我嘅感受!頭一個月揸到想放棄,俾老公坐隔離大聲呼喝,嚇到我心臟病發作,手 ...

第一點超同意,我係唔比我老公坐隔離,好大壓力,一齊出去就佢揸。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

開頭只揸熟悉嘅路,如許可的話,搵個有駕駛經驗的人旁住去提點下就更好。到感覺到人車合一就可以自己一個揸。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

fmf903 發表於 21-2-7 00:31
...

新手司機係好自然飄右,我當年都係(利申:成年考牌即揸,連續駕駛經驗15年以上,不是假日司機)

貼士:將自己司機座位和視線,對正行車線中間,架車自然就會喺中間不會偏右,如果你心中凝住,怕太近左邊,而要想扭軚靠偏右,架車就會跟住你偏右

珍珠宮

回覆樓主:

C6成日鬧d女司機,所以我都係做乘客啦

男爵府

大力大力 發表於 21-2-6 18:29

我就完全冇補過鐘、亦都冇叫有經驗朋友坐側邊、揸得多就習 ...

P牌唔係咁用、唔好亂教人,比警察捉到會罰錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yoko_hau 發表於 21-2-7 03:56
P牌唔係咁用、唔好亂教人,比警察捉到會罰錢

唔會、只要依足P牌規例就可以、P牌意思就是等其他道路駕駛者、知道這個司機路面情況經驗少是新牌~

之前在香討、亦有試過正式牌掛P牌在高速公路快線行(當然唔好)、被交警截停查牌後放行~

子爵府

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

真係要揸得多便習慣。考完牌最怕泊位,現在可以一手呔泊S及L 位,都係因經驗多了。

公爵府

虎到金來勳章

lovehimhim 發表於 21-2-7 02:08
第一點超同意,我係唔比我老公坐隔離,好大壓力,一齊出去就佢揸。
對,壓力仲大過學車嘅時候,WTF, 我真係好辛苦,之後我自己揸自己練,一日一日進步,宜家都揸了三個月,佢一上車已冇嘢鬧,直情可以放心訓教,哈哈哈!

男爵府

十一哥 發表於 21-2-7 08:17
對,壓力仲大過學車嘅時候,WTF, 我真係好辛苦,之後我自己揸自己練,一日一日進步,宜家都揸了三個月,佢 ...

好多謝大家鼓勵,我會努力

首頁
23456...7

尾頁

跳至