自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我試過泊右邊L位, 扭晒軚倒後入格,見到架車尾入白線格距離遠咗啲,即係入咗車後右邊會多咗位,左邊就貼人哋架車,
咁我應該要點做?或之前點預早預位?
謝謝

大宅

keepfat 發表於 21-2-8 07:17
我試過泊右邊L位, 扭晒軚倒後入格,見到架車尾入白線格距離遠咗啲,即係入咗車後右邊會多咗位,左邊就貼人 ...

如果已冇得再後,就前波扭d左軚偷位,車尾就會指住你想去嘅位(即右邊),再後波扭盡右軚,啱位就回直架車

大宅

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

我初初揸返車都好驚,成個人震晒,我覺得有時揸得慢唔一定安全,要同其他車配合車速,cut線更加要比油,越慢係越難cut,我試過為咗cut線慢到停咗咁滯,比人呠到暈,仲驚,反而比油,前後車有安全距離就cut 過去

伯爵府

罐頭湯 發表於 21-2-6 21:44
搵食車最鐘意唔打燈近距離cut線,你打燈佢3唔會收2慢,仲踩油要過你。除非你見佢仲距離你好遠,最好自己收 ...
咁奇怪,打燈想Cut線就預人會收慢讓你cut? 我以前師傅教cut線係自己睇夠唔夠位,要cut完後面架車完全唔需要踩油收慢為理想,如果你要人地收慢你先cut到即是唔夠位,除非你已確定佢讓你否則唔應該cut應該等。
在香港揸車係冇人會讓的

伯爵府

好媽媽勳章

caa 發表於 21-2-8 08:48
咁奇怪,打燈想Cut線就預人會收慢讓你cut? 我以前師傅教cut線係自己睇夠唔夠位,要cut完後面架車完全唔需要 ...

係咩,我成日都讓人,巴士貨車會打燈多謝我,我又覺得冇所謂。

公爵府

hashtag影視迷勳章

真係要揸多d,熟能生巧,增加自信。先在少人和熟悉的街道揸車,什麼情況都要安全為首要,不應快,但速度也不應太慢。我剛剛揸車時也很驚cut線,所以我盡量預多d時間,比時間自己「cut唔到線」,「cut唔到線」係點呢,就係一直向前行,去到好遠才能兜返轉頭好耐之前,我試過去荃灣,因為唔敢cut線,一直去到深井雖然好蠢,但之後再去就大概知道幾時和如何cut線。

JD930    發表於 21-2-8 15:22

公爵府

hashtag影視迷勳章

caa 發表於 21-2-8 08:48
咁奇怪,打燈想Cut線就預人會收慢讓你cut? 我以前師傅教cut線係自己睇夠唔夠位,要cut完後面架車完全唔需要 ...

香港人見人打燈cut線,通常會踩油

男爵府

結咗婚就冇揸車,都係坐C6車。時間長咗越來越唔敢揸,我媽都叫我解凍,但真係唔敢。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angelheart 發表於 21-2-8 09:37
係咩,我成日都讓人,巴士貨車會打燈多謝我,我又覺得冇所謂。
佢地點打燈法

伯爵府

michelle071180 發表於 21-2-8 11:40
佢地點打燈法

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

揸得多自然會好架啦

珍珠宮

其實而家揸車唔著數,人亂咁揸亂衝出黎,冇啦啦上身,當然有需要就會揸,相比十年前而家難揸好多,自己小心啲

侯爵府

BK Milk勳章

fmf903 發表於 21-2-6 17:56
考咗車牌多年,一直冇揸車,近排拎老公架車嚟練,老公坐副駕。發覺自己切線真係好驚,入左邊線好驚,睇得唔 ...

Cut 左邊線係差啲架,因為香港右邊揸車。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

男人都話OK,應該係得,但你信心唔夠,暫時渣專線先

我初時都係只渣送返學和買餸路線

大宅

keepfat 發表於 21-2-8 07:17
我試過泊右邊L位, 扭晒軚倒後入格,見到架車尾入白線格距離遠咗啲,即係入咗車後右邊會多咗位,左邊就貼人 ...

係可以嘅情況之下,盡量要預留對方司機位俾人上車,乘客位阻住反而唔緊要。最緊要預留司機位俾人,泊邊位盡量貼牆。

新手揸車,千祈唔好阻住人條右線。條路行80,就唔好以為右線行80就OK。

其他車其實見到新手,就算你唔貼任何野,都會知。盡量唔好阻住人就可以喇。

Cut線一定要快手,要預留充足位置。高速時cut線,你要預半秒內要cut好,其實熟習左架車之後,好容易

打燈呢,通常我係想cut去嗰條線,但後面又有車唔係幾夠過,先至會早啲打,等佢過咗我。
一般,臨cut之前一秒左右先打燈

迴旋處如果係新式嗰啲,一定要望牌,睇吓係咩出口出,用外圈定內圈

大宅

塞車cut線呢,就可以早少少打燈,揀一架遠距離小小,慢慢將架車壓線,如果未熟嘅時候,伸埋隻手出去比隻五。

同埋一定一定,要肯定後車係讓你嘅,先好cut。Cut線撞車,cut嗰個,輸九成

男爵府

fmf903 發表於 21-2-7 00:31
係....的士佬最得人驚!
今日又練車,揸過海,第一次過隧道。隧道俾我壓迫感好大,好緊張,我會飄右.....
...

裝autotoll 就入咩綫都無煩惱,間中都會唔敢cut綫入左俾錢條綫,咪照嘟或俾錢。 總之搵食車大車名車電車都多數係馬路惡棍,我自己技術一般又唔係日理萬機果d人,咪忍氣吞聲。。 行錯路寧行大運都唔好take risk .... 難泊的位無謂挑戰。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

babyboy2013 發表於 21-2-8 14:58
裝autotoll 就入咩綫都無煩惱,間中都會唔敢cut綫入左俾錢條綫,咪照嘟或俾錢。 總之搵食車大車名車電車都 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

keepfat 發表於 21-2-7 23:45
請問是否用高德導航最好?謝謝

在香港揸車、十個有九個都係用高德、google好多時唔準、同埋google有時叫你向北行(東南西北方向)、大佬揸船咩~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

samantha392 發表於 21-2-8 13:50
係可以嘅情況之下,盡量要預留對方司機位俾人上車,乘客位阻住反而唔緊要。最緊要預留司機位俾人,泊邊位 ...

好多揸車、都係仲未知點用新式迴旋處~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至