自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛買左個Panasonic雪櫃,發現當佢製冷時會發出高頻聲音,好似耳鳴一樣。佢每2x分鐘就製冷一次,每次run 2x 分鐘。 即長期都聽住高頻聲音,特別是夜晚仲更加聲響。
打去投訴搵師傅睇,佢照話係正常冇得換 。請問家下d新變頻雪櫃,係會發出高頻聲音咩? 我之前幾個雪櫃都冇呢d聲。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你用緊邊款?我用緊Panasonic三門雪櫃,冇你講呢啲問題喎。

男爵府

雪櫃製冷時都會發出聲音,係正常

禁止訪問

大宅

msms0118 發表於 21-2-19 16:14
雪櫃製冷時都會發出聲音,係正常

我知有聲,係壓縮機d聲,但我講緊係高頻聲,耳鳴的聲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

vanvan1999 發表於 21-2-19 15:57
剛買左個Panasonic雪櫃,發現當佢製冷時會發出高頻聲音,好似耳鳴一樣。佢每2x分鐘就製冷一次,每次run 2x ...

每2x分鐘就製冷一次,每次run 2x 分鐘, so crazy !

大宅

jenniferzhu 發表於 21-2-19 16:00
你用緊邊款?我用緊Panasonic三門雪櫃,冇你講呢啲問題喎。

雙門,家下全日受呢種高頻聲困擾,真係好嬲,一句話正常就當冇事。我同佢公司講問係咪所有雪櫃發出高頻聲係正常,係就書面回覆我交待。我換過部新的,如果冇呢個問題的話,就係佢地問題。

大宅

yuyueng 發表於 21-2-19 16:41
每2x分鐘就製冷一次,每次run 2x 分鐘, so crazy !

師傅話係正常,我之前果部幾時製冷我都唔知,因完全聽唔到,最多深夜時會明顯聽到。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會嘈但唔會咁架喎, 會唔會有機會擺得唔好?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

製冷製到咁嘈!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我之前部panasonic用左十年,都冇試過咁喎

大宅

TMC3012 發表於 21-2-19 16:47
會嘈但唔會咁架喎, 會唔會有機會擺得唔好?

師傅睇過唔關事,唔係壓縮機聲問題,呢d聲我可以接受。但長時間高頻,唔係正常會有呀? 係咁邊會有人買

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

剛買咗部雙門又冇,係有聲但唔係高頻

大宅

iki 發表於 21-2-19 17:22
剛買咗部雙門又冇,係有聲但唔係高頻

請問你買咗咩型號?同埋係咪2x 分鐘就製冷一次? 每次run 2x分鐘? sell變頻會更安靜,但我唔覺囉 ,佢run 得好密, 所以先咁聽得咁清楚。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

vanvan1999 發表於 21-2-19 17:56

請問你買咗咩型號?同埋係咪2x 分鐘就製冷一次? 每次ru ...

呢款,你試吓睇說明書,或者較吓個溫度,佢話智慧學習,說明書有教點放食物同如何調教温度

複式洋房

iki 發表於 21-2-19 18:28

呢款,你試吓睇說明書,或者較吓個溫度,佢話智慧學習,說明書 ...

買咗呢款未夠一年,真的幾嘈,師傅嚟過兩次檢查,異口同聲話正常,跟以前用的雪櫃大不同。

大宅

tseylannie 發表於 21-2-19 22:23
買咗呢款未夠一年,真的幾嘈,師傅嚟過兩次檢查,異口同聲話正常,跟以前用的雪櫃大不同。
...

你講的嘈係製冷時壓縮機的聲,或啪啪聲? 而唔係我講嘅耳鳴高頻聲?我買左幾日就已經有呢個問題

大宅

iki 發表於 21-2-19 18:28

呢款,你試吓睇說明書,或者較吓個溫度,佢話智慧學習,說明書 ...

我本來都睇中呢部,但sales介紹左另一部差不多,但模式係同你部一樣。溫度數字教高或低都係run得咁密,唔見有咩特別唔同,但聲音冇變。

複式洋房

vanvan1999 發表於 21-2-19 22:49

你講的嘈係製冷時壓縮機的聲,或啪啪聲? 而唔係我講嘅 ...

係機器運作聲,DD聲,然後突然行雷咁,Kung一下就停,不是啪啪聲。師傅解釋呢款雪櫃有如揸車一樣,我唔揸車,領略唔到。總之,以前的雪櫃好靜,所以唔慣和仲未接受到。

大宅

tseylannie 發表於 21-2-19 22:59
係機器運作聲,DD聲,然後突然行雷咁,Kung一下就停,不是啪啪聲。師傅解釋呢款雪櫃有如揸車一樣,我唔揸 ...

Kung一聲停我部都有時會咁,舊果部用左多年先有呢個問題。新機唔應該有,加上話變頻更加靜,但我完全感受唔到囉,只覺好嘈! 師傅有咩都係幫番公司話咩都正常! 真係好後苦買左呢部雪櫃,有問題又唔肯換!

首頁

尾頁

跳至