懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在有咗6個月,可否食燕窩,因有人稱燕窩內之蛋白質,影响BB皮膚.

男爵府

是嗎?會影响BB皮膚?我而家4個月,當知道BINGO後,我一星期食一次燕窩.

大宅

有人稱燕窩內之蛋白質會令BB有濕疹,所以想問吓其他有經驗ma ma 有否此問題.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我唔知懷孕期間食燕窩對BB有無影響,不過,中醫同我講話,燕窩好多激素,少食為妙,其實用雪耳代替都一樣。
另外,我囡囡出世後,俾佢食燕窩後,就出現食物敏感既問題,後來經致敏源測試找出原來對燕窩非常敏感!

My Two Princess

大宅

我上胎知吃健康食物,bb不知幾正常.而家年紀大了些會吃補品,燕窩,而家10.5週照到個千維瘤,早知吾好亂補!

大宅

原帖由 gobby926 於 09-6-6 19:55 發表
是嗎?會影响BB皮膚?我而家4個月,當知道BINGO後,我一星期食一次燕窩.

我個fd一知我有咗就叫我千祈一定唔好食燕窩..佢有個大仔個時就係去食燕窩, 生出世都無咩問題..但bb age 1 既時侯就出d 濕疹, 仲要搽"濾固馴" tim...佢個fd 個bb都係有相同既情況呀..所以小心d好d~

洋房

燕窩會幫助肌瘤之類嘅野生長架 
有呢d瘤就最好唔好食

大宅

我有左食燕窩食到7個月.點知到38w我就全身生濕疹.
我好擔心囡囡都有濕疹,now食中藥希望身上d胎毒發在我身上.

大宅

原帖由 suesue00721 於 09-6-7 00:10 發表
我有左食燕窩食到7個月.點知到38w我就全身生濕疹.
我好擔心囡囡都有濕疹,now食中藥希望身上d胎毒發在我身上.

西醫話燕窩有太豐富的蛋白質,懷孕期如果吸收得太多,BB第時有蛋白敏感的機會會大很多,所以少食為妙

大宅

咁有無人食左燕窩但無事架?
因為我剛剛有左,又食緊,而家好驚 lor....

民房

我大女時 , 我 由 有左 3 個月起食 , 斷斷續續食到 8 月 . 佢出世後 , cry 時個面特別紅 , 我唔知係咪特別敏感 ,但到左 2 year 後 , 就無野 .
到而家有左 , 我都由 4 個幾月食 , 1 個月食 10 日左右 , 食到而家 8 個 月 , 都會暫停不食 .

原帖由 Con401 於 09-6-8 21:17 發表

別墅

原帖由 Con401 於 09-6-8 21:17 發表

我第一胎由有左三個月倒就一直食到生.不過bb就無問題.我阿媽仲話bb皮膚咁白.覺得係因為d燕窩喎...
我諗個個人唔同掛

大宅

thanks! 咁我都安樂d !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我都有聽近似既傳聞 , 最慘有時未知自己
有無咩野 "瘤" OR " 不良細胞 " ...... 真係食左
助長左佢地生長真係大 WOK

所以 2 胎陀同埋坐月我都唔敢食, 等 BB 大 D
先比佢地煲下粥食 lor ...... 大人都係少食為妙
mouth: mouth: mouth:

原帖由 joanluvb 於 09-6-6 23:16 發表
燕窩會幫助肌瘤之類嘅野生長架 
有呢d瘤就最好唔好食

大宅

我老公話豆漿既營養=燕窩....
其實飲豆漿已可以....吾需要專登食燕窩
我就日日飲豆漿同牛奶,個胎既size都ok喎...
原帖由 wingma1129 於 09-6-6 19:48 發表
現在有咗6個月,可否食燕窩,因有人稱燕窩內之蛋白質,影响BB皮膚.

子爵府

o岩o岩我契奶奶先燉左比我食...不過我就唔係成日食o既...同埋之前老爺都有買o個d 即食細細樽比我....不過都未食晒....所以我諗份量唔多都ok 掛.....咩都可以食o既..但係唔好過量lor...right??

大宅

上一胎生完bb ,媽咪即刻比燕窩我食 ,

我開刀生的 ,傷口好靚..好好wor

如果有bb食燕窩擔心 ,不如生完 bb先食

bb女~10月12日出左世喇 ^^體重 7.4磅
天鈴 6 個月大 ~ 重 8.25 kg
天鈴一歲大 ~ 重 9.97 kg
天鈴歲半大 ~ 重 11.8 kg
天鈴5歲大了~ 重 46磅 ! 將會升小一了

複式洋房

我第1胎因爲聼人講從8個月開始每日一羹燕窩,第日bb皮膚會好滑好靚,阿B依家嵗半皮膚個個都話靚,呢胎我都唸住繼續吃喔!

大宅

我就係由有咗3個月開始1日1匙燕窩, 食到生, 結果係: 我唔肥但bb好長肉, 佢皮膚白, 不過有濕疹 ...我唔知關唔關d燕窩事, 定係遺傳, 因為我本身皮膚白, 而我先生有鼻敏感...

首頁

尾頁

跳至