自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

牛年勳章

SU213 發表於 21-4-21 13:26
其實依家一個上海已經KO你啦, 仲有中央都講咗深圳係大灣區發展嘅引擎, 仲覺得中國無咗香港唔得, 咪玩啦.

...

淨係貨櫃碼頭都已經跌到落去第七喇,我諗今年十大都唔知入唔入!

SU213    發表於 21-4-21 13:29

公爵府

牛年勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-21 13:27
淨係貨櫃碼頭都已經跌到落去第七喇,我諗今年十大都唔知入唔入!

唔知當年畀李卓仁老點去罷工嗰啲工人,有冇後悔呢?

男爵府

SU213 發表於 21-4-21 13:22
樓主, 我唔清楚你係真心撐中國好, 假扮撐中國都好, 不過都奉勸你一句, 你雖然睇好多國內嘅討論區, 但請你唔 ...

國家有錢,人民比較窮。
我講既系內部經濟問題。
宜家有人口紅利,將來就係負擔。
你地講未來AI技術 科技代替人力。
其實系未知之數,宜家好多工廠寧願轉移東南亞也不選擇機器自動話。
原因 做低端產品 人口勞動力比 機器更平。
樓價既不合理(誇張過香港)。導致年輕人不肯生。 樓價導致人們無多餘錢消費。
我講既系 黎緊可能改革 內循環,甘香港經濟可以無以前甘富貴。
我無否認過中國既強大。
中國好有錢,但中底層d人好窮。
唔似香港平均收入吊打大陸一切城市。 包括上海 北京 深圳。
大學生畢業人工吊打大陸大學生畢業人工。

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-4-21 13:30
唔知當年畀李卓仁老點去罷工嗰啲工人,有冇後悔呢?

爭取自己應得既有何問題!?
如果爭取成功,工人加人工,可刺激本地消費,大家都有著數。
難道你努力工作,結果只係你老闆個仔換左架跑車 先叫公平!?
宜家李嘉誠變賣資產投資(轉移)英國。 富人地國家,幫助人地國家強大。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Rainy 發表於 21-4-20 16:27
幾唔掂都一定掂過歐美日台呢D地方

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Qq555666 發表於 21-4-21 20:41
爭取自己應得既有何問題!?
如果爭取成功,工人加人工,可刺激本地消費,大家都有著數。
難道你努力工作,結果只係你老闆個仔換左架跑車 先叫公平!?
宜家李嘉誠變賣資產投資(轉移)英國。 富人地國家,幫助人地國家強大。..

爭取冇問題,但要腳踏實地,當年李卓人就係用不切實際的叫價去煽動碼頭工人去爭取,仲處處夾喺勞資雙方中間阻礙佢哋商討,李卓人只係從中抽水撈政治籌碼,碼頭工人有冇工開,佢根本唔着緊,結果輸得一敗塗地,爭取過程中,要認清楚邊啲人係真心幫,邊啲人係利用工人撈政治籌碼。

當年李卓人幫紮鐵工人爭取,結果連人哋籌款基金都吞埋

黃瓜李認錢不認人,邊度有得俾佢盡揾,佢就會去,但中國係唔會俾任何人發展不健康的經濟,你覺得佢去幫人哋國家,哩啲只係你嘅睇法,中國而家係要發展一套健康經濟,不容許過份槓桿或泡沫,最終受嘅係普羅百姓。 而唔係犠牲國民利益去造就富可敵國的商家。

SU213    發表於 21-4-21 23:48

男爵府

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 21-4-20 21:22
樓主
你以為香港可以做國際第三大金融中心
係因為香港散户有錢?

男爵府

熊熊老婆 發表於 21-4-21 13:20
新加坡喺一帶一路咁多個國家裏面,除咗中國之外係投資最多㗎!幾醒

呢句真,新加坡真係靜靜雞密密地在中國落左注

男爵府

SU213 發表於 21-4-21 13:26
其實依家一個上海已經KO你啦, 仲有中央都講咗深圳係大灣區發展嘅引擎, 仲覺得中國無咗香港唔得, 咪玩啦.

...

非常同意啊

不過,本人生於香港長於香港,每次聽見阿爺叫香港人(或者其他人)去深圳呀大灣區呀工作投資,都難免會心有戚戚焉,因為,香港在中國的發展藍圖裏已經排在被SZ後面了(甚至海南都不如),SH 就更加不在話下啦

公爵府

牛年勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-4-21 20:57
爭取冇問題,但要腳踏實地,當年李卓人就係用不切實際的叫價去煽動碼頭工人去爭取,仲處處夾喺勞資雙方中 ...

分析得好好

伯爵府

回覆樓主:

你有幾了解中國呀?係大陸住過未?齋睇幾個數字就分析到一個國家未來點樣?你咁勁請你去做顧問啦

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-4-21 20:57
爭取冇問題,但要腳踏實地,當年李卓人就係用不切實際的叫價去煽動碼頭工人去爭取,仲處處夾喺勞資雙方中 ...

非常同意!

DoReMi媽媽    發表於 21-4-22 00:45

男爵府

樓主某些意見是同意的,內地生活並不容易,大學生一畢業即使找到工作,很可能都需要父母接濟,因為大陸地方大未必能跟父母同住,要出外租房,剛畢業人工又不高,一般只有四五千元,所以很多畢業生入不敷出,若往後收入或生活質素都無法改善,即無法向上流,自然就不願意生育,這樣亦會造成社會不穩。

常言道,居安思危,樓主只係提出中國未來發展的挑戰而已,完全沒有抺黑中國的意途。其實有樓主這樣想法的內地人相信亦不少,至少我有一位內地朋友就提出過像樓主這樣的觀念,而且內地有大部份上了年紀的人對共產黨是不信任的,即使因為改革開放而累積了一筆財富的,都會想辧法把錢轉移到海外,這亦反映到他們對中央政府的不信任,所以中國未來的發展不能過份樂觀。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-21 22:38
分析得好好

其實中國係有睇住整個情況,馬雲事件,難道真係因為佢講幾句說話?睇睇螞蟻背後玩緊啲乜嘢,用科技公司排頭,但玩金融財技,仲要係超高槓桿,哩啲一出事,首當其衝損失一定係普羅國民,中國唔容許泡沫經濟,亦會作出適當調控。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

sha1985k 發表於 21-4-22 01:19
原來大陸人,生活水準比這些國家高,太好了。

叫揸住歐美加澳護照的官二代、紅二代,快的返大陸盡享榮華 ...

官二代紅二代去晒外國,咁佢哋有冇取消中國籍呀?

子爵府

Qq555666 發表於 21-4-21 20:36

國家有錢,人民比較窮。

你都識講香港「平均」收入,攞我同李嘉誠嘅收入平均,我都好高收入。事實係咪呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SU213 發表於 21-4-21 13:22
樓主, 我唔清楚你係真心撐中國好, 假扮撐中國都好, 不過都奉勸你一句, 你雖然睇好多國內嘅討論區, 但請你唔 ...

睇咗中國近十年的科技發展、就知道點解美國咁怕中國~

「全球科技期刊排行榜」
https://youtu.be/shDgQL50m8E
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

soso1227 發表於 21-4-20 21:39
夏蟲不可語冰。
確係冇一個地方可以完全取代香港,但如果上海做金融丶海南島做旅遊免稅區又點呢?呢年幾封 ...

中國的外匯管制正是現在不被美元收割的利器,當美元是上帝的國家想收割就收割邊個,人民幣現只占全球流通貨幣2%,離自由兌換尚早
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁
45678...11

尾頁

跳至