自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想問下關於用錯力問題,因為教練話我做健身既時候,好多時都用左肩膀同頸既力,尤其是做背部訓練尤其明顯,佢地話我膊頭打唔盟,佢建議我做伸展治療,其實係唔係一定要做架?因為我已經比左一舊錢去請教練,目標希望練靚d 個body shap ,我唔想再加一舊錢做伸展治療。 謝謝

水晶宮

KamMui 發表於 21-5-3 10:51
我想問下關於用錯力問題,因為教練話我做健身既時候,好多時都用左肩膀同頸既力,尤其是做背部訓練尤其明顯 ...
我自己覺得係有需要的. 依樣嘢係一環扣一環的. 當然我自己冇JOIN因為冇時間, 唯有自己做YOGA拉筋再上YOUTUBE 人大咗了解自己身體多咗. 當然伸展治療一定好D, 有人幫你,但我真係冇時間去. 所以睇你有幾想. 同埋PT都唔洗跟足你, 你可以間住两者去做都得. 我係開始時跟PT, 學好咗機械點用, 果一期身體可做咩運動, 其實3個月就停自己玩, 玩到覺得要升LEVEL就再跟PT

伯爵府

luvkaka 發表於 21-5-3 11:02
我自己覺得係有需要的. 依樣嘢係一環扣一環的. 當然我自己冇JOIN因為冇時間, 唯有自己做YOGA拉筋再上YOUTUB ...

我無時間之餘,我唔想再比咁多錢,佢話每堂都要做,要千幾蚊一次,我岩岩先比左幾皮野出黎請pt,而家又要比錢,我唔係富豪 原來操靚個body 要洗咁多錢早知就連教練都唔請。 我而家都係睇youtube 睇文章睇下會唔會好d .

水晶宮

KamMui 發表於 21-5-3 12:11
我無時間之餘,我唔想再比咁多錢,佢話每堂都要做,要千幾蚊一次,我岩岩先比左幾皮野出黎請pt,而家又要比 ...

做運動減肥係可以唔洗錢,但如果要正式唔想咁容易受傷,學正確知識正確使用器械姿勢着重目標位置減肥就一定要比錢! 依樣嘢真係冇計!

伯爵府

luvkaka 發表於 21-5-3 12:13
做運動減肥係可以唔洗錢,但如果要正式唔想咁容易受傷,學正確知識正確使用器械姿勢着重目標位置減肥就一 ...

肥我就唔駛點減,要我做運動我ok 的,但想個body shape 靚少少。 錢已經比左幾皮,不過諗唔到原來比左幾皮都唔夠,有d 無奈。
btw 其實係想知唔做伸展得唔得者。我又唔係話要好似coffee 嗰d 身型,有個shape, 有番d 肌肉量就ok

水晶宮

用錯力的話除咗無效果仲會整傷喎
我老公搵trainer,頭嗰x 堂都係執posture, 教鬆筋,唔比佢玩機械住

水晶宮

KamMui 發表於 21-5-3 12:21

肥我就唔駛點減,要我做運動我ok 的,但想個body shape 靚少 ...

唔得! 伸展好重要!想body 靚唔會死古古一嚿嚿肌肉就一定要靠伸展拉筋! 同埋做gym想做得好,尤其女仔着重線條两者加埋先可以相輔相成!一個簡單嘅原理話俾你知,如果呢啲咁實晒唔夠柔軟,有啲動作下下用死力去做咁當然啲肌肉會做得唔靚,你個身體柔軟你識得郁入邊啲肌肉同筋膜真係會事半功倍,開頭我唔知淨係做,發現越做啲筋越硬的,詳細你問返個PT。

大宅

回覆樓主:

伸展要做但唔一定搵返佢,我喺出面做瑜伽再配合做gym,相輔相成。

伯爵府

如果咁 其實唔需要再做gym
因為發力錯唔會練到
所以要解決

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

KamMui 發表於 21-5-3 10:51
我想問下關於用錯力問題,因為教練話我做健身既時候,好多時都用左肩膀同頸既力,尤其是做背部訓練尤其明顯 ...

背肌算系難練的一组肌肉
因為要發岩力先至有效果
由期夾背個下

YouTube 有好多講解片
可以嘗試了解、在家練習用背肌力量
徒手練背……引體上升、用阻力帶夾背

我健身系自學、亦操得起個背肌

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢講既野似是而非,似搵借口叫你科水,就算要做伸展都唔會搵PT , 正式既物理治療師做伸展都係千幾蚊,駛乜搵Personal Trainer

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

重複

伯爵府

cheechi 發表於 21-5-4 13:34
佢講既野似是而非,似搵借口叫你科水,就算要做伸展都唔會搵PT , 正式既物理治療師做伸展都係千幾蚊,駛乜 ...

我都係咁諗,做物理治療我仲可以claim 番d , 不過唔知係咪同一樣野

伯爵府

同埋我係度諗,pt 一堂都700以上啦,再加伸展又一舊錢, 仲要講到好必需(因我眼見大部分唔係做開gym 其實都有呢個問題),咁咪每個星期放幾千出黎?我都算收入ok, 係唔係真係個個都唔care?

伯爵府

畀面勳章

KamMui 發表於 21-5-4 22:03
同埋我係度諗,pt 一堂都700以上啦,再加伸展又一舊錢, 仲要講到好必需(因我眼見大部分唔係做開gym 其實 ...

講真,我做gym 20年有多,都未聽過PT 會收錢做「伸展治療」。
要做身體部位任何「治療」既話,我一定會跟返專業人士,因為當一個人有病痛,才需要治療。而係我眼中,personal trainer 係上幾個月堂就考到牌既「健身教練」(我當年都讀過但無考試),佢係有責任教你運動前既伸展(拉筋係運動前後都十分重要,亦十分容易既事情),但唔係一個有專業知識幫你做「伸展治療」既人士,更無專業資格判斷你有「病痛」而需要「治療」

伯爵府

畀面勳章

KamMui 發表於 21-5-4 22:03
同埋我係度諗,pt 一堂都700以上啦,再加伸展又一舊錢, 仲要講到好必需(因我眼見大部分唔係做開gym 其實 ...

又重複

伯爵府

cheechi 發表於 21-5-4 23:48

講真,我十幾歲巳經玩運動開始做gym ,跟過港隊係體院操,到 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我諗你PT所講既 "伸展治療" 係講緊 : "伸展"。
而伸展 VS 拉筋+瑜珈係有分別。
至於係咪有治療性, 如果了解伸展背後真正意義確實係有的。
但唔係我地一般眼見到既治療, 唔同病左食藥好番呢種。

我覺得有可能係想SELL你, 但同時確實伸展係必要 (就你個CASE).

伸展其實唔一定要比錢學, 如果你上網, 睇書, 睇片自學到的話。
比錢其實係因為你要去學正確既做法。
識左就可以自己做。

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

伸展係一種肌肉性 "治療", 放鬆表面/深層肌肉。
不超伸, 有效 "醫治" 長期運動 / 運動後的疼痛。

當然同樣都有整理正確姿態的功效。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

首頁

尾頁

跳至