夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公日日如是事。投入到同佢講嘢都聽唔到,連阿仔都話出去玩唔洗daddy ,話daddy只會打機!如何叫老公玩少口?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hunglolo 發表於 21-5-16 06:21
老公日日如是事。投入到同佢講嘢都聽唔到,連阿仔都話出去玩唔洗daddy ,話daddy只會打機!如何叫老公玩少 ...

之前係咁
定係近來沉迷左先係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

男人打機係為咗減壓,你只要同佢講,阿仔等你陪佢玩等咗一個禮拜,問佢打完呢鋪機,可否抽半個鐘陪仔,仔會好開心的。
記住不要責備佢。

男爵府

老公日日如是事。投入到同佢講嘢都聽唔到,連阿仔都話出去玩唔洗daddy ,話daddy只會打機!如何叫老公玩少 ...

打機係嗜好既一種,但當被嗜好控制左自己、不理正事、角色責任,就唔應該

男爵府

直接叫。冇第二種方法。

大宅

crystal媽咪 發表於 21-5-16 13:43
之前係咁
定係近來沉迷左先係咁

佢一向鍾意對電腦手機。但沉迷到去街食飯坐定就打,把口就唔俾小朋友用咁多電腦,但自己又唔係,如何做到榜樣?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hunglolo 發表於 21-5-17 06:06
佢一向鍾意對電腦手機。但沉迷到去街食飯坐定就打,把口就唔俾小朋友用咁多電腦,但自己又唔係,如何做到 ...

好好傾吓
仲以為近來先常對機,
到時你仲驚

侯爵府

Heman2001 發表於 21-5-16 15:15
打機係嗜好既一種,但當被嗜好控制左自己、不理正事、角色責任,就唔應該
...

咪係 有些人話減壓 陪家婆仔女出去玩也是減壓的一種麻

男爵府

micsin 發表於 21-5-17 08:09
咪係 有些人話減壓 陪家婆仔女出去玩也是減壓的一種麻

又唔一定人人覺得陪家人係減壓既方法,尤其面對精力充沛既小朋友、佢地既功課,都係體力透支⋯
我都會打手機遊戲,不過一日只玩1、2次每次十分鐘左右就算,全日唔玩又得我完全冇問題,主要係我覺得玩得耐會令我少左時間做其他嘢例如睇吓書、陪下身邊嘅人⋯
都係果句,打機係可以減壓但一定要控制自己玩既時間

首頁

尾頁

跳至