單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

在職單親媽媽,身邊冇同路人,唔知可以點傾
情緒好低落,感覺生存動力都好低
做野提唔起勁,食唔落野
自己仲要照顧兩個囡囡,一個6歲,一個4歲,好想搵到人幫自己

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ngan2012 發表於 21-5-23 10:46
做野提唔起勁,食唔落野

我都有一仔一女,都係在職媽媽,一齊傾下計呀

複式洋房

做野提唔起勁,食唔落野

我搬走及離婚已5年都未能走出去,但我知道要繼續行自己既路,積極面對,你想找人傾計,可PM傾下,不要太多負面,對你和小朋友也不是好事!

大宅

多謝你哋,本身我對前夫仍然仲有一絲希望,希望大家有日能夠一齊返,但最新發現佢已有新女朋友
感覺好難受,由高處跌落谷底

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ngan2012 發表於 21-5-24 14:40
多謝你哋,本身我對前夫仍然仲有一絲希望,希望大家有日能夠一齊返,但最新發現佢已有新女朋友
感覺好難受 ...

我明白嗰種一絲希望嘅感覺 我知道我同佢已經無可能喺埋一齊,但心其實有希望過佢有少少嘅轉變,做返個有責任心嘅人,後來都接受左,希望只會換黎失望

別墅

做野提唔起勁,食唔落野

(emoji)(emoji)同路人牙,你點牙,加油牙,時間可以醫好你嘅傷

男爵府

感覺好難受 ...

觸底才會反彈,一切才會變好

人人都不想經歷谷底,但有時候只有在絕境中,才能逢生。只有當一個事情已經糟糕透了的時候,你才會有努力的機會。

同樣,只有在谷底爬上來的人,往往會比那些一帆風順走平坦路的人更能接受挫折,磨難和解決能力,因為他們曾經接受過比這更困難的事情,而那些挫折就是生命賜予他們最珍貴的禮物。

加油吧 ! 好好教育兒女,看著兒女成長,你會心感安慰。

子爵府

感覺好難受 ...

快啲放低佢啦,唔好回頭望
同兩個女好好向前行
你有冇搵社工幫手?或者搵社工輔導?

大宅

kenfung71 發表於 21-5-25 23:33
觸底才會反彈,一切才會變好人人都不想經歷谷底,但有時候只有在絕境中,才能逢生。只有當一個事情已經糟糕 ...

多謝你

大宅

我覺得自己情緒真係低落到一個點,有打去唔同機構,有公教婚姻,恩悅,社署,暫時約左學校社工見面

大宅

kenfung71 發表於 21-5-25 23:33
觸底才會反彈,一切才會變好人人都不想經歷谷底,但有時候只有在絕境中,才能逢生。只有當一個事情已經糟糕 ...

我就係跌到落最谷底先識得爬起身,好彩有跌過落最谷底,我先可以真真正正咁跌醒,依家可以重新出發。

kenfung71    發表於 21-5-28 20:12

男爵府

ngan2012 發表於 21-5-27 15:36
我覺得自己情緒真係低落到一個點,有打去唔同機構,有公教婚姻,恩悅,社署,暫時約左學校社工見面

...
你仍然在職,我清楚你如果冇人幫到手,真係會好吃力,以前我都係想辦法轉一份自由D的工作,才能兼顧生活和照顧小朋友,因為小朋友返學假期多,有咩頭暈身㷫又返唔到工,要轉型也不是一件容易的事,自由得來又要有足夠收入應付日常開支,如果你真係應付不了,我建議你攞綜緩,照顧和教育小朋友是你現在必須的責任,不用覺得羞愧,綜緩的原意是輔助弱勢家庭,現在也許會苦了一點,但是苦也總有一天過去的。

單親家庭少了另一半的支援,當年我每天6:00起床,晚上12:00前有得訓已是獎賞。

如果你覺得迷失唔知點做的話,可以寫下覺得自己人生中最想做的10件事,再由最重要排列至不重要,找到答案的話,你自然明白自己應該怎樣做

希望幫到你啦

大宅

回覆樓主:

親愛的……好殘酷的講你知,無人幫到你,要自救……
首要係盡快提升你囡嘅自理能力,當年我仔8歲,佢發燒悟舒服,自己識得落樓下疹所睇E生,仲識叫姑娘比杯水佢同教佢食藥,我放工返嚟,佢已經上床com好被訓咗……
唔好諗著同你前夫可以復合,大家個心有條刺,問心你過到自己咩?

唔好低估小朋友嘅能力,我細嗰屋企窮,8、9歲已經識煮好飯餸等老豆返嚟食,我們都係噤樣大……祝好

侯爵府

做野提唔起勁,食唔落野

单親都系一種生活模式姐
身邊好多雙親吾見得比我生活得好wor
好多有令一半,比DD錢就又吾湊仔
老婆返工家務,湊仔挨到仲殘過黄面婆
學習下刻服孤单,努力工作净下來的錢就可以找人幫手湊下小朋友
我覺得你想太多了,努力向前吧
閒時自己行下街,買下自己喜歡既野,食下自己喜歡既食物
你會發現单身並不是你想象中甘差

大宅

多謝大家,我都搵左大女學校社工傾,情緒好返少少,之前真係做咩都冇動力
學校社工都幫我轉介左去其他社區中心既輔導員做輔導,希望幫到我

男爵府

樓主有冇改變下生活習慣, 係咪住返舊址?
我覺得生活模式同以前一樣是比較難走出陰霾的。

珍珠宮

做野提唔起勁,食唔落野
你可以揾一些單親組織,可以傾下計,好多都是過來人,..你離婚多久了?真的時間可以淡忘的.
情緒好低落=可以揾一些醫生開些血清素比你食,可以令你情緒好啲...TRY去做下運動,游水,DANCE等...我個時都係甘,過了一個月,我唔再需要血清素了,我除了TAKE CARE仔女,仲抽時間去做運動同去識多啲朋友,GATHERING下,個人好左好多心情,你要想想你生存為小朋友...佢地係你的目標...

試下揾朋友親戚父母睇下細路,你咪可以出去幾小時囉...

加油了,我做到,你也可以的...

大宅

Macusmama 發表於 21-6-8 10:36
你可以揾一些單親組織,可以傾下計,好多都是過來人,..你離婚多久了?真的時間可以淡忘的.
情緒好低落=可以揾 ...

多謝你既鼓勵,我會努力

洋房

做野提唔起勁,食唔落野

男人唔怕冇,做媽媽真偉大,大把同路女人,見步行步!有唔開心就搵機會出街玩下,時間過得好快!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 ngan2012 的帖子

對於離婚, 每個人感受都唔同,我揾過好多人傾, 但最終都係要靠自己.

搵多D書睇, 修正之前自己錯嘅觀念, 嘗試分析離婚邊部分係自己錯, 承認自己責任,咁會比較釋懷...

努力呀....我依家都面對緊青春期子女問題, 一關過完又一關...that's life

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊