單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ngan2012 發表於 21-5-23 10:46
在職單親媽媽,身邊冇同路人,唔知可以點傾
情緒好低落,感覺生存動力都好低
做野提唔起勁,食唔落野
你可以揾一些單親組織,可以傾下計,好多都是過來人,..你離婚多久了?真的時間可以淡忘的.
情緒好低落=可以揾一些醫生開些血清素比你食,可以令你情緒好啲...TRY去做下運動,游水,DANCE等...我個時都係甘,過了一個月,我唔再需要血清素了,我除了TAKE CARE仔女,仲抽時間去做運動同去識多啲朋友,GATHERING下,個人好左好多心情,你要想想你生存為小朋友...佢地係你的目標...

試下揾朋友親戚父母睇下細路,你咪可以出去幾小時囉...

加油了,我做到,你也可以的...

珍珠宮

ngan2012 發表於 21-5-23 10:46
在職單親媽媽,身邊冇同路人,唔知可以點傾
情緒好低落,感覺生存動力都好低
做野提唔起勁,食唔落野

明白你的感受的.我就用了1-2個月去走出呢個難關...

我個時係同朋友呻下,識多啲朋友,出去同新的朋友仔聚下,會令自己開心啲...同時每天也去做運動,令自己的精神好啲..
我也有2個小朋友同埋返工的女人..

情緒同唔開心的日子係要自己諗唔諗通.我的生活就係要TAKE CARE好自己仔女,要自己好過,對自己好啲...係岩的.
同埋,前路要向前望,要學會放下...唔好再諗前夫,無好野...

如果唔放下,你就一直唔開心,點解要委屈自己呢?而對方就開開心過日子...

所以放下才有另一個希望...我就遇到了一個合自己的人,也拍左拖3.5年了...

你要學會放下,才有好的未來.為女女啦...加油

珍珠宮

ngan2012 發表於 21-6-24 10:43
多謝你鼓勵,我都見緊輔導,希望盡快走出陰霾
個時我也見社工等你也要開心做人,即唔好收埋太多野係心,釋放講哂出來,你心都C服好多的...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊