自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

我同男友一齊4年半, 上年6月我主動提出儲錢計劃將來, 想35歲前生b(我32歲,男35)當時男友係從未計劃過底下好慌張,就發脾氣話我計劃唔同佢計劃,佢要更好既野,話俾時間佢就會有驚喜,亦表示現今醫學倡明,遲d生都冇問題.我最終屈服左冇再提.
到上年10月佢主動話今年頭可以搬.
到今年3月尾我再問先話搬,搵左好耐, 最終佢又話唔搬,但唔講原因.
下月生日我知佢想送包包俾我.我話唔想要想佢帶我去開戶口儲錢我會更開心.佢話成日要諗搬同儲錢既問題好攰.唔搬既原因係唔想食飯要就住就住. (佢3萬人工,想租2萬既屋..)但又唔想搬細單位,因為佢而家同屋企人住緊千零尺既私樓.
如果你地男友係咁,你地會點.

珍珠宮

算啦,從態度行為上睇,唔覺佢有心同你结婚生仔,你唔係佢啱嘅人,佢亦唔啱你。。

珍珠宮

如果性格係咁,將來都一樣係咁,如你接受到又愛佢就無問題,但好多時結咗婚,有埋小朋友後,更多問題會發生,睇你接唔接到佢一路都係咁樣

水晶宮

purple521 發表於 21-5-31 15:20
我同男友一齊4年半, 上年6月我主動提出儲錢計劃將來, 想35歲前生b(我32歲,男35)當時男友係從未計劃過底下好 ...

分手。佢同你嘅人生計劃唔同,大家唔好阻住對方行自己想要嘅路。

如果佢只考慮自己,佢住緊千幾呎屋,35歲,唔急於組織家庭,男人到40都仲可以娶個2x歲, 生仔對佢冇任何迫切需要,咁緊係輕鬆多三五七年先諗啦。

珍珠宮

他不是那麼愛妳!

完!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

「佢3萬人工,想租2萬既屋..」單係呢句, 佢不是好適合樓主囉。。。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

放生自己啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Bye Bye。

水晶宮

畀面勳章

可以開始諗下點樣講分手,intead of生仔計劃

水晶宮

畀面勳章

kwhkwh 發表於 21-5-31 15:31
「佢3萬人工,想租2萬既屋..」單係呢句, 佢不是好適合樓主囉。。。

加埋「但又唔想搬細單位,因為佢而家同屋企人住緊千零尺既私樓.」呢句,更加唔適合

子爵府

回覆 purple521 的帖子

算吧啦,佢唔會想因為要儲錢要犧牲佢依家的生活質素,佢依家3萬人工都話想租2萬屋,好明顯就餐搵餐食餐餐清,何來可以計劃將來?

你襯後生就快啲回頭是岸,唔好俾佢浪費你青春同時間

wcpcelia    發表於 21-6-2 11:32

子爵府

我同男友一齊4年半, 上年6月我主動提出儲錢計劃將來, 想35歲前生b(我32歲,男35)當時男友係從未計劃過底下好 ...

佢暫時只愛自己,可能等多佢5年答案都係一樣,係時間要諗下係咪要放生自己

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-5-31 15:31

如果本來住緊千呎屋,佢呢個數其實想貼近佢現在嘅生活。在佢俾得起嘅情況下我覺得冇問題,不過就暴露咗其實佢冇為2人嘅將來打算。

男爵府

你應該放棄佢。今日仲有得轉頭,結咗只有後悔,算吧啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唔會再晒時間落去
女人青春有限,襯早搵過好過
唔係過多幾年,後悔都遲

侯爵府

睇落個男人冇咩責任心去承擔

見過真人真事
女方逼男方儲錢,儲到埋門一腳結婚先被分手
原因男人唔想承受租樓 生仔等家庭壓力 再加禮金餅卡唔想俾
男人想有個女人嫁佢之後,同佢父母住埋間公屋,想女方再出去做野,就算生小朋友都留俾99湊,自己有多餘錢就吃喝玩樂去旅行

小心埋門一腳男人走佬

wcpcelia    發表於 21-6-2 11:33
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你已經三十二歲時間上嚟講好忟, 希望你認真計劃一下自己嘅 將來 男友可能 唔能夠喺你嘅計劃入面呀

珍珠宮

唔知佢係咪想維持現狀,唔生仔唔結婚,到你人老珠黃時就同你bye-bye搵第二個妹妹仔拍

水晶宮

回覆樓主:

呢個世上有唔少女人唔想同男人捱,同樣有未婚男人生活好地地唔想咁快同女人或為左頭「家」去捱,好正常,冇對錯。所以做人最緊要靠自己,有獨立能力,就有選擇權。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

佢好清楚知道以3萬蚊人工, 搬出去住係無可能維持現有居住質素

加上又比你生仔迫婚 (你話要35歲前生仔, 即係想係呢3年內結婚), 心生抗拒

趁早離埸止蝕吧

首頁
12345...15

尾頁

跳至