自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

日日都黎但唔見有呢個鋪

https://www.hk01.com/熱爆話題/638719/carousell用家注意-12歲女遭稅局追商業登記費-8250-律師咁解釋?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

珍珠宮

唔明追邊三年的商業登記費, 因為見附表, 就算每年都交$2,250, 三年都係$6,750, 更何況若干年份都是每年$250

https://www.ird.gov.hk/eng/pdf/brfee_table.pdf

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇過hit post黎架

子爵府

我都睇過個post 喎~

原來係carousell到賣嘢要攞商業登記
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23472781

水晶宮

oceandeepsea 發表於 21-6-17 12:51
睇過hit post黎架

仲有人話一定上報。。。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 0q.cathy 的帖子

又上左頭條

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都睇過。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

0q.cathy 發表於 21-6-17 12:13
日日都黎但唔見有呢個鋪

https://www.hk01.com/熱爆話題/638719/carousell用家注意-12歲女遭稅局追商業登 ...

前兩日hit post喎

翡翠宮

昨日睇過,熱烘烘架

男爵府

之前個 Post 有睇過,但當時樓主好似冇上傳稅局封信???

侯爵府

回覆 smart_lam 的帖子

有呀似係真

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

smart_lam 發表於 21-6-17 13:19
之前個 Post 有睇過,但當時樓主好似冇上傳稅局封信???

有呀,後來樓主有post到稅局寄比佢張稅單

公爵府

edhepp 發表於 21-6-17 12:21
唔明追邊三年的商業登記費, 因為見附表, 就算每年都交$2,250, 三年都係$6,750, 更何況若干年份都是每年$250 ...

所以放二手都有一定風險

公爵府

!PO 發表於 21-6-17 12:53
我都睇過個post 喎~

原來係carousell到賣嘢要攞商業登記

謝謝資料,等我追返黎睇先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

都估到上硬報!我都好震驚即刻同屋企人講

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

edhepp 發表於 21-6-17 12:21
唔明追邊三年的商業登記費, 因為見附表, 就算每年都交$2,250, 三年都係$6,750, 更何況若干年份都是每年$250 ...

樓主講要交返過去3年總共$2750
(2019年$2250、20&21年$250+$250)
係個記者無做功課誤解咗,將$2750 x 3年⋯

伯爵府

我都懷疑d人咁多野買左又唔岩,又話2手貨,其實送俾人咪算囉。

一句話環保就大晒咩?一年買賣幾十次,賣完呢樣又賣個樣,咁都唔叫做生意?好難明喎!
最終目的持久性地賺錢就真。

珍珠宮

hfl2000 發表於 21-6-17 14:05
樓主講要交返過去3年總共$2750
(2019年$2250、20&21年$250+$250)
係個記者無做功課誤解咗,將$2750 x 3年 ...

咁就合理了, 你真醒目

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

0q.cathy 發表於 21-6-17 12:13
日日都黎但唔見有呢個鋪

https://www.hk01.com/熱爆話題/638719/carousell用家注意-12歲女遭稅局追商業登 ...

有呀~個女被稅局追數
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

smart_lam 發表於 21-6-17 13:19

放下自在

首頁

尾頁

跳至