想生BB

跳至

首頁
45678...24

尾頁

大宅

多謝Ihyl JM分享,一口氣追晒post,呢條路真係不容易,苦盡甘來,想請問 馬來西亞ivf資料,方便請pm我呀,thx

大宅

回覆 siusunbaby 的帖子

已經pm你啦

siusunbaby    發表於 21-8-25 09:29

複式洋房

多謝分享我都想要資料🙏🏻

民房

回覆 siusunbaby 的帖子

台北愛群

siusunbaby    發表於 21-8-26 16:58

複式洋房

多謝你分享呀, 想請問下馬來西亞做ivf 資料, 可以pm 我麻?
thanks

大宅

回覆 natnatb93 的帖子

已經pm你啦

大宅

回覆 Sandraka 的帖子

已經pm你啦

別墅

Ihyl 發表於 21-8-27 16:06
回覆 Sandraka 的帖子

已經pm你啦

LM

大宅

唔知係咪醫生話冇嘢可以再做,我就冇再為出血嘅事放係個心度,聽天由命。不過我又開始另外一個問題,就係孕吐(嘔餐死啦!)我喺討論區見到啲jm 分享話多數孕吐會係喺起身果陣,刷緊牙果陣,聞到唔想聞嘅嘢果陣都會嘔。不過我就係喺半夜三更瞓瞓下果陣先嚟嘔!(唔係呀嘛,瞓著咗都要爬起身走去嘔?孖B喺咪有啲乜嘢唔舒服,喺咪投訴緊我呀?)不過隨著孕吐嘅出現,我流血嘅情況就開始慢慢咁有改善。

眨下眼又係時候返去做產檢啦,不過醫生一見到我就話:‘嘩,仲乜嘢冇見你幾日你瘦咗咁多呀?輕咗成4個kgs喎!係咪食唔到嘢?係咪瞓唔到覺呀?’ 其實全部都係囉,醫生!而流血嘅情況其實都仲係有,不過就已經開始冇咁犀利啦!

好啦,好啦,又到咗指定嘅動作照B超同聽心跳啦,望住個mon 又見到孖B又大咗啲,心跳都有成150幾同160幾,大至上都總算係一切正常。不過醫生話因為仲有血塊圍繞著嗰2粒胚胎,為安全起見都要繼續打多3支安胎針以策萬全。就係咁我又跟咗姑娘出去,我又再一次俾人撳住嚟打……針。

大宅

好開心,收到好多JM嘅pm,關心我同孖B最近嘅狀況,見我好耐無update,擔心我同孖B有咩事!

喺度真心多謝各位關心,當初寫呢個post我都係抱著純分享嘅心情,日記形式咁記錄孖B嘅誕生過程,估唔到有咁多JM留意,更加估唔到我嘅故事會幫到其他人。IVF條路,除咗過來人會明白箇中辛酸外,就算自然懷孕嘅媽媽都唔會明白。

呢個星期比較忙,因為有JM急需要幫忙,所以日日都忙著聯絡醫院,希望可以早日出發。連我老公打俾我都無聽佢電話,佢都問我有咩咁忙呀(有啲不滿)?不過當佢知道我幫緊jm,我老公(即刻冇投訴)即時同我講,幫得幾多就幫幾多啦,條路咁難行,有人幫有人問係差好遠。當初如果我哋都有人問嘅,可能都唔使咁辛苦。

複式洋房

回覆 Ihyl 的帖子

好多謝你地無私的分享!哩條路真係行得好辛苦,有人幫有人鼓勵真係差好遠!

複式洋房

please share馬來西亞既資料比我🙏🏻

大宅

回覆 sillyys 的帖子

Sure

大宅

有update喇, 支持jm!!

別墅

多謝你嘅分享,我頭先 lunch hour 係 office 睇到你個 post,一路係度喊。。。
一個又一個月嘅失望,我本身約咗上年去曼谷做 IVF (係,我已經41歲,希望試最後一次),疫情後一直 postpone。。。
睇住你個 post 我啖勇氣又湧返上嚟,同埋見到 "馬來西亞" 立即叮一聲,我之前完全無諗過可以係呢個地方做 ivf @@
如果方便可唔可以麻煩你 pm 我 多d 馬來西亞 醫院&醫生嘅資料,好耐都唔該晒你 ^

大宅

呢幾日我繼續努力為有需要嘅jm解答同分享我喺馬來西亞做Ivf嘅資料,我發覺原來有好多jm 都有同一個疑問⋯⋯就係怕同醫生會有溝通上嘅問題!例如話喺台灣做,醫生講國語,好多jm都話識聽唔識講,只係大家都用繁體字,有咩唔明就睇字;另外去泰國做嘅,英文又唔係好流利,啲字又唔識睇,所以一定要搵個翻譯,不過個翻譯又係講國語嘅;咁究竟喺馬來西亞做,醫生係講乜話嫁?我可以同大家講唔使擔心,因為我去嗰間IVF中心喺有華人醫生,佢哋係識得多國語言嘅(廣東話、國語、英文甚至馬拉文佢都識)而當時我嘅主診醫生佢全程亦都係同我用廣東話溝通,我相信溝通絕對唔會有問題嘅,希望解答到jm們嘅疑問啦!

大宅

回覆 lokchancho 的帖子

抱抱,唔使喊唔好喊。
已經pm咗你啦,可以幫到你我都好開心嫁,加油呀!

大宅

眨下眼老公過咗嚟都差不多成個幾禮拜,又係時候要番去香港返工。不過奶奶就怕我自己一個人喺度,佢就留咗喺度陪我順便煮嘢比我食。

而我個休息時間隨著孕吐嘅開始又變到好似以前番工咁日夜顛倒,每日都差不多半夜3點幾4點先瞓得到,瞓到中午左右奶奶就會走嚟叫醒我起身食嘢,(佢驚我同孖B會餓親)不過每次起身走去刷牙嗰陣又會想嘔,攪到成個人冇哂胃口唔想食,每次都係食得嗰一兩啖,之後又會再想瞓過。就係咁我嘅體重又再進一步下降到得返45 kgs。

過下又一日過下又一日,好快就捱到打完嗰3支安胎針,而出血嘅情況已經有好轉,不過孕吐嘅情況就越來越頻密。由最初一個星期入面有1晩半晩爬起身嘔1次,到之後一個星期有2至3晩坐喺度嘔1至2次!每一晩都瞓得唔好,好似有嘢頂住頂住咁,坐喺度等天光,每次都係到天光之後又會慢慢感覺好啲......(唉!孖B,你地點解唔俾我瞓呢?依家先week 10+2,幾時先嘔到week 40呀!吖唔係,係week 36先啱!醫生講過陀孖嘅會早過單胎4個星期左右。)

複式洋房

你好吖!我都做緊ivf, 剛剛放胎第2次,等結果中。我想要馬來西亞的ivf資料。可否pm資料給我

大宅

虎到金來勳章

回覆 Ihyl 的帖子

樓主請問可pm分享係馬來西亞邊間同邊位醫生幫你嗎?thx

首頁
45678...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊