自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸環做白內障手術,本身冇老花同近視,醫生話有三個選擇
1. 去200幾度老花,留500幾度近視(睇到近睇唔到遠,要長帶眼鏡)
2. 去500度近視,留200幾度老花(睇到遠睇唔到近,如果要睇電話,錶道要帶眼鏡)
3. 鴛鴦眼(老花近視各一隻中和,眼會攰d可以博一博日常有機會唔洗帶,除非睇書,揸車,但有可能唔適應會有啲暈)

請問你哋屋企有冇人做過?有冇話邊樣好d?唔該晒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我做3, 做了2年,一隻睇遠,一隻睇近,剩番,1至200度,無戴眼鏡,我好適應,無唔舒服!

大宅

mickeyeva 發表於 21-8-26 13:50
我做3, 做了2年,一隻睇遠,一隻睇近,剩番,1至200度,無戴眼鏡,我好適應,無唔舒服!
...

請問你平時有冇揸車?日常睇手機/書會唔會矇?唔該晒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

無敵小師奶 發表於 21-8-26 14:29
請問你平時有冇揸車?日常睇手機/書會唔會矇?唔該晒

唔識揸車,唔會朦!

別墅

回覆 無敵小師奶 的帖子

本身2隻眼都深近視, 就一隻眼有白內障, 只做一隻, 醫生將一邊近視減至120度, 而本身深近視冇白內障的就650, 不過我冇揸車, 初時兩隻眼近視差幾百度會有少少頭暈, 但好快冇嘢, 不過我而家睇樓梯好差, 以為平路, 睇唔清D高低!醫生話我另一隻將來都會有白內障, 佢見我都有初徵, 佢話到時較到0近視, 咁就可以一隻眼睇近, 一隻眼睇遠, 唔使再帶眼鏡

大宅

goofy128 發表於 21-8-26 14:40
回覆 無敵小師奶 的帖子

本身2隻眼都深近視, 就一隻眼有白內障, 只做一隻, 醫生將一邊近視減至120度, 而本 ...

個度數相差咁遠,你帶咗眼鏡睇樓梯係咪都會差?

別墅

無敵小師奶 發表於 21-8-26 14:43
個度數相差咁遠,你帶咗眼鏡睇樓梯係咪都會差?

我雖然一隻眼得120度近視, 但另一隻成650度, 所以我仲係要帶住眼鏡, 我係指我帶住眼鏡都睇唔清D高低級, 會以為平路

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我做鴛鴦眼,好似四年前,初初兩隻眼唔同係唔慣,但我覺得最大問題反而係佢地始終係人工晶體,我立體感真係差左,落樓梯真係驚义錯腳,呢樣我真係用好長時間去適應。睇字其實冇乜問題,唔使返工唔使睇報紙,只係係茶餐廳睇牆上嘅餐牌有d吃力,不過我都冇配眼鏡。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

無敵小師奶 發表於 21-8-26 13:38
爸爸環做白內障手術,本身冇老花同近視,醫生話有三個選擇
1. 去200幾度老花,留500幾度近視(睇到近睇唔到 ...
兩隻都整,剛剛親友做左
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都是鴛鴦眼,我無什麼大問題衹是晚上睇到的街燈有如煙花散開咁的情況,其它都ok的,如果想睇得好清楚可配鴛鴦眼鏡去配合眼的差異。

公爵府

回覆 Protea 的帖子

原來做人工晶體既立體感會差D, 真係無咩人提及呢點, 白內障手術前醫生有無提及呢點?
只係知有D人做左會後囊膜混濁, 你有沒有混濁情況出現?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

小圓圓 發表於 21-8-26 16:55

原來做人工晶體既立體感會差D, 真係無咩人提及呢點, 白內障手術前醫生有無提及呢點?

立體感手術前醫生有同我講,囊膜混濁唔知係咩,不過應該冇呱!

珍珠宮

回覆樓主:

我本身天生就係3,由細到大一隻睇遠一隻睇近,遠嗰隻右眼細個嗰時係正常視力,現在係老花,睇近嗰隻左眼300度近視。
現在有副眼鏡係睇中距離,即是電腦距離,主要睇電腦或平板先戴,副鏡係左近視鏡,右平光。平時可以唔戴眼鏡,幾方便。

子爵府

回覆樓主:

家人做了鴛鴦眼,無須再帶眼鏡, 會用電腦及揸車, 冇問題

珍珠宮

goofy128 發表於 21-8-26 15:20
我雖然一隻眼得120度近視, 但另一隻成650度, 所以我仲係要帶住眼鏡, 我係指我帶住眼鏡都睇唔清D高低級, 會 ...

你試下戴一隻 con,淺近視既唔戴咁樣試下,應該唔會落差咁大

大宅

chill-out 發表於 21-8-26 21:20
家人做了鴛鴦眼,無須再帶眼鏡, 會用電腦及揸車, 冇問題

請問你知唔知佢近視同老花大概留咗幾多度?唔該晒

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我剛做,一隻睇遠,一隻睇近,剩番,100度及150

瑪瑙宮

眼科醫生同我提過, 因我深近視至白內障, 做完手術後, 大機會, 會有這種情況出現, 可能幾年或十年後有機會出現此情況, 睇嘢如果矇搽搽, 就要再做激光, 好快攪掂, 就會睇番清楚了!

子爵府

無敵小師奶 發表於 21-8-27 11:34
請問你知唔知佢近視同老花大概留咗幾多度?唔該晒

他說已忘了, 但每年驗眼醫生也說他的視力係20/20。未做手術之前係大近視一名加小小老花!

大宅

ada0707 發表於 21-8-27 11:40
我剛做,一隻睇遠,一隻睇近,剩番,100度及150

淨百零度,睇野應該都清,我爸爸淨200幾度可能就要配眼鏡了,爸爸仲滿心歡喜打算做完白內障手術可以甩埋眼鏡

首頁

尾頁

跳至