單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

cupid0627 發表於 21-12-9 23:55
現在心情如何?
與孩子見面情況理想嗎?

情況都唔太嚴重
過得去
每星期都有見下d仔女

子爵府

hksina 發表於 21-12-10 17:07
情況都唔太嚴重
過得去
每星期都有見下d仔女

情況必越來越好,努力啊

大宅

cupid0627 發表於 21-12-10 17:10
情況必越來越好,努力啊

Thanks la.. C姐

複式洋房

我同你一樣。要習慣。要搵返自己生活。

男爵府

hksina 發表於 21-12-9 19:07
唔經唔覺,獨居左差不多三個月了

你d 小朋友幾多歲啊

大宅

禁上發言 發表於 21-12-11 00:58
你d 小朋友幾多歲啊

10歲啦

大宅

sunflower_keith 發表於 21-12-10 23:04
我同你一樣。要習慣。要搵返自己生活。

你情況好嗎?
Settle down 未

複式洋房

####a 發表於 21-12-11 08:07
你情況好嗎?
Settle down 未

比起幾個月前心情已經好好多了.
現在每個星期都會見下小朋友. 如果前妻都願意出的話就會一齊出.
但係耐唔耐都會同前妻whatsapp 嘈少少. 可以無啦啦傾傾下都嘈, 因為大家控制情緒真係好差, 所以分開其實唔係一件壞事, 可以畀到空間大家去改善同從新去了解對方. 悶係悶d, 但係都畀到時間去了解一下自己既.

大宅

sunflower_keith 發表於 21-12-11 11:40
比起幾個月前心情已經好好多了.
現在每個星期都會見下小朋友. 如果前妻都願意出的話就會一齊出.
但係耐唔 ...

同路
有機會,大家支持下

複式洋房

####a 發表於 21-12-11 12:19
同路
有機會,大家支持下

岩呀, 依段時間係要少少支持

大宅

sunflower_keith 發表於 21-12-11 13:00
岩呀, 依段時間係要少少支持

C兄依家住邊間?

大宅

hksina 發表於 21-9-14 00:14
正式離左婚2個月了
淨身出戶
自己搬左出來住

同路人,為你打打氣(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

####a 發表於 21-12-11 17:42
C兄依家住邊間?

依家返去同媽一齊住。

複式洋房

樓主如果唔介意可以交個朋友
我最近都周圍識下人。有人傾下計冇咁悶。同埋透過傾計可以反思下自已。
我交朋友就拎個心出黎既

複式洋房

####a 發表於 21-12-11 08:04
10歲啦
我個仔都11了

複式洋房

回覆 sunflower_keith 的帖子

C兄,同路人,不過我已5年多了。
由初初好唔習慣,到宜家已好習慣一個人住同覺得好爽。仔女也上中學和小學了,最重要係幾忙都要keep住每星期見仔女,如果唔係就好快生疏。

因為臨離婚時,發現前妻出了軌,所以同你一樣,關係非常差,基本上冇計傾。不過時間係最好解決方法,幾年後關係已無咁差,雖然未至於可談天說地,但至少唔會惡言相向。

複式洋房

Dada1985 發表於 21-12-13 14:47

C兄,同路人,不過我已5年多了。

其實出軌兩方面都係失害者. 其實會唔會兩個人中間出現左矛盾又一直冇正視. 其實你同前妻有冇對以前婚姻失敗去反思? 其實我覺得如果兩個都有反思過, 應該一齊返既機會係有既. 灸除非佢真係完全唔愛你啦. 但我諗咁多年婚姻唔多唔少都有慼情.. 係唔係真係要返唔到轉頭呢... 兩個人可以去到結婚生仔其實一定有D野係彼此都吸引同埋欣賞, 只係大家當局者迷,被社會同埋家庭事務糢閉左相眼所以搞到今時今日咁. 我相信人會經一事去反思自己得到成長. 如果大家都因為覺得自己以往做得不足, 現在可能已經改過, 咁不妨試下有冇機會磨合返. 始終5年我諗大家都沈澱左好多, 如果大家都有一齊返既心應該係可以傾返點樣去相處.

複式洋房

對,柴米油鹽,同埋大家焦點放左係仔女到,而忘記去經營段婚姻,的確磨損了關係,亦係最易被人乘虛而入嘅時候。
如果重頭來過,我相信會盡早面對問題,但人生就係冇得重頭來過。當有第三者介入,個男人都有老婆仔女,成件事已變質,亦惡化得好快。我自問自己心理質素唔高,一定會耿耿於懷,所以唯有離開。為咗令自己容易啲離開,特登搞到關係好差,令自己更加有決心向前行。

你講得啱,能夠結婚生仔相處十年,彼此都必定有吸引同欣賞嘅地方,不過那個關口,過唔到就係過唔到。

之後都有拍拖,但都係冇左以前果種投入,宜家自己一個人都過得ok. 係過時過節會悶啲。

複式洋房

Dada1985 發表於 21-12-13 17:02

對,柴米油鹽,同埋大家焦點放左係仔女到,而忘記去經營段婚姻,的確磨損了 ...

實不相瞞師兄, 其實我同你遭遇一模一樣, 同你既做法都一樣. 我前妻講好討厭我已經去到冇得再一齊生活. 上年佢提出離婚時已經出左軌, 當時我唔知,仲想挽回. 佢當時都係好決絕架, 最後輔導話前妻都係唔舍得我所以決定唔離. 但過左一年我都係做唔到佢期望所以選擇分開.
其實兩公婆點都有份情. 佢未必想出軌, 只係唔知有咩方法衝出困局. 佢出軌都未必好受. 如果兩方都肯正視問題其實會比起一對從新發展既情侶更加來得幻爛. 大前提係兩方面都願意解決之前問題啦.
其實我講就好似好輕鬆, 其實我都係一直靠依個思維去令我自己向前看.
你問我佢出軌我仲愛唔愛佢, 我可以講仲愛. 但我只知道我改變係冇用, 如果佢冇心去改變, 我地都係永遠唔會走返埋一齊. 家庭沖突唔會只係單方面問題, 佢唔肯去改變的話問題依然會存在.

複式洋房

明白,大家情況差唔多。我亦都係對前妻仲有感覺,但有啲感覺,留係心入面就算了。你想係一回事,現實又係另一回事。女人變咗心,基本上係返唔到轉頭,就算同你一齊返,都可能只係一時感動。要發生嘅始終會發生,只係以唔同形式唔同時間發生。
人到中年,最緊要開心,對仔女負責任,得閒食吓好野,有一兩樣唔洗人陪都做到嘅興趣,日子一樣可以過得好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊