自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

油尖旺區有邊位脊骨神經科醫生好? 收費如何本身由高處跌落來, pat pat 直插落地下, 住咗1星期醫院, 照過無骨裂, 但腰好酸, 彎唔到腰, 要即刻挺直, 去厠所無乜力起到身, 腰下側扭到某個位罝條筋會痛 (自己認為係條筋), 但按落下又唔知邊度痛, 呢年半一路睇各種醫生, 中西醫, 鐵打, 針炙, 物理治療, 都無起色, 最近去咗睇一種叫 "肌筋膜治療" 有刮沙, 扭頸, 拍打 (十級痛), 都唔得, 呢個星期行路開始氣喘, 睇咁多醫生都無一個可以幫到我, 心灰!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有冇照過MRI呀?

伯爵府

yingwong 發表於 21-11-6 10:32
油尖旺區有邊位脊骨神經科醫生好? 收費如何本身由高處跌落來, pat pat 直插落地下, 住咗1星期醫院, 照過無 ...

同我一樣喎、我都係屁股直插落地下、照咗磁力共振發現椎間盤突出、醫咗成年有多洗咗好多錢做物理治療.而家成日覺得腰痛腳麻痺頂住去生活、之前好慘瞓唔到覺、食唔到、坐唔到、行唔到、企唔到成身比針吉、總之好痛苦.
同事朋友介紹咗好多神醫、但我唔敢亂咁睇、唔知會唔會越整越衰、都係做物理治療慢慢好

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

amazing 發表於 21-11-6 11:04

同我一樣喎、我都係屁股直插落地下、照咗磁力共振發現椎間 ...

你物理治療做咗幾耐?

珍珠宮

同我一樣喎、我都係屁股直插落地下、照咗磁力共振發現椎間 ...

「瞓唔到覺、食唔到、坐唔到、行唔到、企唔到成身比針吉」你真係形容得好準確

伯爵府

bufferzone 發表於 21-11-6 11:26
你物理治療做咗幾耐?

斷斷續續一年有多

珍珠宮

amazing 發表於 21-11-6 11:34
斷斷續續一年有多

Thx

伯爵府

bufferzone 發表於 21-11-6 11:29
「瞓唔到覺、食唔到、坐唔到、行唔到、企唔到成身比針吉」你真係形容得好準確
...

你都係?你而好返未

珍珠宮

amazing 發表於 21-11-6 11:42
你都係?你而好返未

啱啱復發

伯爵府

bufferzone 發表於 21-11-6 11:43
啱啱復發

可唔可以講下你嘅情況?大家溝通一下參考一下

珍珠宮

油尖旺區有邊位脊骨神經科醫生好? 收費如何本身由高處跌落來, pat pat 直插落地下, 住咗1星期醫院, 照過無 ...

明白你既心灰

珍珠宮

amazing 發表於 21-11-6 11:44
可唔可以講下你嘅情況?大家溝通一下參考一下

如你所講,現在瞓底、行、企、坐大脾都好怨痛,而家連腳板都麻痺

之前做過針灸同拔罐,點知越做越痛

男爵府

彭振康

子爵府

pm你

珍珠宮

回覆樓主:

我只睇過骨科,n年前有次踩完單車好痛,之後睇高永文,佢話我尾椎傷左,話有啲地方好難傷,但一傷就好難好返

舊年7月發覺左膊唔舒服,諗住又唔算大痛就叫家庭醫生寫轉介信做物理治療,但做左20次仲越來越痛就轉去針灸,針左10次見好少少就停左(公司醫療quota有限)到今年暑假又再痛又再針,但針左10次都未見好轉,於是照mri再搵骨醫解釋,原來有兩條肌肉撕裂左,醫生話原本最多半年可以好翻但因為我次序錯左(自己搵物理治療先)同醫醫下又轉方法所以自己dum症,佢建議我做翻物理治療

我嘅建議係都係搵個醫生找出問題根源再醫,唔好走冤枉路

子爵府

cheung2000 發表於 21-11-6 12:54
我只睇過骨科,n年前有次踩完單車好痛,之後睇高永文,佢話我尾椎傷左,話有啲地方好難傷,但一傷就好難好 ...

講得一d都無錯!

珍珠宮

jellyfishes 發表於 21-11-6 13:38
講得一d都無錯!

請問你係點樣醫好架?

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bufferzone 發表於 21-11-6 10:57
有冇照過MRI呀?

無呀
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

你喺邊做物理治療

男爵府

bufferzone 發表於 21-11-6 11:48
如你所講,現在瞓底、行、企、坐大脾都好怨痛,而家連腳板都麻痺

之前做過針灸同拔罐,點知越做越痛:pity ...

我依家隻手麻痹,坐底一陣再起身,雙腳無乜力,有時啲腳趾會痛

首頁

尾頁

跳至