在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近因為炒左工人, 個小朋友比左屋企人暫時照顧, 但係始終有d 野都係要自己親力親為, 最近難免請多左大假, 都只係間中一日半日, 但係一攞假個老細成日都 e e um um. 公司比得大假我都預左我要放 ga la, 我唔放公司又唔會比返 $$ 我, 咁你想點o即老細 ??

伯爵府

我之前都係咁, 炒左個亞姐, 屋企仲要有兩件細, 都係成日拎半日或返遲d, boss都冇乜點炸, 不過佢會問點解呀, 做咩呀..可能佢(女人)自己都有個2歲幾仔又係咁(病呀, 返學呀etc), 不過我覺得主要都係因為我係major個個員工, 所以先冇炸....

大宅

我都係, 無論你攞咩假都會有野講, 放假前仲要留到你好鬼夜.....病左告病假, 只係問你有咩野無跟完.....唔會問下你點!

相反如果佢病or大假就一定想你地問佢, 同埋果D日子唔比你地打比佢...因為佢on holidays! 頂~

男爵府

Always架啦…. 不過佢自己放假又大條道理bor, ….鬼叫佢係我阿姐咩!

水晶宮

never
呢 d 野 佢從來都不理

大宅

有呀.........不過釆佢都傻:;pppp:

原帖由 catandpig 於 09-6-9 15:43 發表
最近因為炒左工人, 個小朋友比左屋企人暫時照顧, 但係始終有d 野都係要自己親力親為, 最近難免請多左大假, 都只係間中一日半日, 但係一攞假個老細成日都 e e um um. 公司比得大假我都預左我要放 ga la, 我唔放公司 ...

子爵府

好媽媽勳章

放大假,我擇的日子全部唔批
係佢指明係要係:果連續11日裡面,自已選連續7日的日子

病請假時,叫你去睇醫生,返工交醫生紙

子爵府

我老闆叫我得閑就放因佢唔會俾返錢我哋

大宅

有~~我以前公司班老細上司咪就係咁.

我遞假紙次次哦, (我永遠選淡季放都哦) 次次hold住唔簽. 要我開口問先簽. 一日又唔比放, 幾日又話會做死佢個愛將. 有次仲要我遞先. 佢話無見過. 幾日後就批了佢個愛將放幾日. 我同佢理論, 佢兩個仲要扮傻. 根住兩位老細仲要一齊在愛將放假時出左trip都得. 那次得我一個頂一個星期, 無人簽單, 幾個客打來都好驚訝問點解得我一個都得. 老細放晒假都得. 那次我記得要求隔離部門個亞姐幫我簽野.

大宅

炸到乜咁呀,
依家一個月請2次SL (政府&C+), 兼因我仲有9日AL要清假,(唔係下年年頭又多14日就會俾ADMIN 迫放假) 咁咪連住D 紅日放埋佢囉, 佢就成日問我阿姐我咩事要請咁多假喎, 喂~我又唔係公司第一個大肚婆, 呢二年嚟我已經係第5個啦, 個個都係咁放,兼我D 大假唔放 你又唔會俾返錢我的, 仲要問.:;pppp:

男爵府

有呀~勁多說話~
就算一日半日都要問長問短~
好老實講...大假~我請黎訓覺同R腳指都唔關你事啦!!
請病假又當你扮病~
最搞笑係有個同事因大病放假~要做手術
佢仲夠膽叫人提早消假早D返工..
佢真係痴左線~
自己個仔就係仔~人地D仔就唔係人!!
佢個仔學校旅行~就叫齊人幫佢買野~
一個去買食盒~一個去食三文治/零食
變態~
PS..佢自己都係打工!!NOT老細~

首頁

尾頁

跳至