自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bbyou 發表於 21-12-1 21:51
Jm祝福你和家人

多謝你

公爵府

kekawai 發表於 21-11-30 20:11
胰臟本身無神經線,又俾好多器官包圍住,好難發現cancer. 到check到通常已到末期!
...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

41009022009 發表於 21-11-30 19:13
諗起FB加大碼衫老闆娘。做左大手術。割左好多野。而家化療緊。
不過佢係私家醫。係留院期間做live。見到間 ...

她很正面,祝福她

男爵府

召藥師 發表於 21-12-1 11:16
首先公立醫院人手不足,每次覆診都係唔同醫生,病情跟進方面,病人唔主動出聲,可能會錯過得到最適切治療 ...

我完全明白公立醫院的辦事方式。

幾個月前我爸跌親,白車送入院在急症室等左好幾個鐘,因為佢發燒所以要收症,等候病房期間,基本上係完全冇人理,只係等…我爸瞓咗喺急症室度幾個鐘完全冇人理佢,令我諗起廣華醫院急症室事性。我行出去想同同姑娘講,想問吓可唔可以俾粒退燒藥佢,明明聽到的都扮聽唔到。最後有位好心的男醫護理下我,搞到凌晨三點終於上到病房。

留院頭三天院方完全冇update,打電話去當然話遲啲先覆你啦,第二日再打去,都係話俾你聽佢哋好忙架。我頂佢唔順,我話家人入咗院幾日完全唔知佢咩情況,想問吓都好正常啫係咪?最後終於有人覆我。

伯爵府

wasabikingdom 發表於 21-11-30 21:23
係公院,如果知道病情返轉頭嘅機會好微,向醫護提出轉去寧養科,接受舒援治療,無咁辛苦
...

咩係寧養科?係咪唔治療淨係幫佢止痛?咁個癌細胞咪一直係咁走?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係,要有心理準備

伯爵府

yoko_hau 發表於 21-12-1 01:29
我朋友爸爸,腰痛去check,係胰臟癌初期,做治療醫返好,都有3-4年,要路check住都ok,樓主可陪爸爸聽多幾 ...

請問係咪做化療醫好?

象牙宮

heily123 發表於 21-11-30 17:49
家人確診,呢個癌一般來講係咪都多數生長得好快,病人好快會走

早期預防、早期治療。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我62 果陣 一check 第4 期
前後9 個月
陪佢多D

公爵府

癌症真係好可怕,樓主保重,陪多啲家人

珍珠宮

有無一d比較溫和嘅化療藥唔使捱咁多副 ...

I phone老細Steven Jobs都係呢個病走,佢咁有錢都醫唔到,生死面前人人平等。

大宅

heily123 發表於 21-12-11 10:58
咩係寧養科?係咪唔治療淨係幫佢止痛?咁個癌細胞咪一直係咁走?

寧養科或舒緩科即係以前的善終服務,入住的病人通常係病情較後期,經醫生確定對入侵性或積極性治療,如手術,化療電療無效,所以改為舒緩治療為主,主要係止痛,讓病人在舒適,有尊嚴地渡過人生最後階段~通常舒緩科的人手比例較充足,醫護,姐姐都好有耐性地照顧病人!家屬可二十四小時探望,不過依家疫情唔知有冇更改!

男爵府

redhot 發表於 21-12-11 13:02
I phone老細Steven Jobs都係呢個病走,佢咁有錢都醫唔到,生死面前人人平等。
...

pancreatic cancer 分幾種,Jobs 患的是好似係容易醫的果隻cancer, 同平常所講低存活率的胰臟癌是好唔同嘅。至於何解Jobs 會醫唔好,到今時今日都是個謎,你去外國forum 行一轉都見到有人議論紛紛;但有個幾可信的傳言,就係佢有段時間去尋求另類療法,用咗啲時間。

禁止訪問

民房

日本食店,板x老闆醫返好,聽聞佢係打左吾知咩針,我估吾係正路的即係好似神醫嗰類

子爵府

冇辦法 要接受
唔醫好過

子爵府

有無一d比較溫和嘅化療藥唔使捱咁多副 ...

我識有朋友嘅99一確診就得返一個月命,胰臟係一個好隱閉嘅部位,所以有事都好難同好遲先發現到

首頁

尾頁

跳至