自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

宣明會繼受助兒童「返老還童」及照片重複使用事件後,近日又爆出受助兒童「又煙又酒又跑車」風波。助養者約8至10年前,經宣明會助養兒童,見兒童看似長大,在IG成功聯絡到男童,驚覺他「又煙又酒又跑車」之餘,更稱從未申請助養,甚至向他索錢,事件引起關注。

公爵府

eeaa 發表於 21-12-10 09:50
宣明會繼受助兒童「返老還童」及照片重複使用事件後,近日又爆出受助兒童「又煙又酒又跑車」風波。助養者約 ...

香港世界宣明會早前回覆《香港01》查詢,表示正聯絡阿爾巴尼亞辦事處跟進事件。總幹事馮丹媚本周三(8日)於facebook上傳影片,解釋助養兒童的捐款實際上是用於發展兒童所住社區,經阿爾巴尼亞辦事處向男童父母了解後,該名助養兒童一直在Korca社區長大,父母知道助養者的捐款不是直接給錢小朋友,而是將資源放於社區。

公爵府

eeaa 發表於 21-12-10 09:51
香港世界宣明會早前回覆《香港01》查詢,表示正聯絡阿爾巴尼亞辦事處跟進事件。總幹事馮丹媚本周三(8日) ...

回應再引起熱議,網民質疑按會方說法就不應叫作「助養兒童」,「點解你哋年年寄張小朋友嘅相比我,而唔係寄張當地『社區發展』嘅相比我? 原來呢10年嚟我都係懵盛盛」。早前有捐助者在fb發文,稱助養的兒童「個樣仲大過我」,便用兒童全名在IG搜索,發現1名男子與助養兒童長相很相似,但他常上載玩樂照片,「又煙又酒又跑車」、「有錢過我」。捐助人在社交平台和助養兒童聯絡,發現對方不知助養的事,更不斷向他索錢。事件在網上引起爭議,宣明會隨即稱會聯絡阿爾巴尼亞辦事處跟進。

公爵府

eeaa 發表於 21-12-10 09:51
回應再引起熱議,網民質疑按會方說法就不應叫作「助養兒童」,「點解你哋年年寄張小朋友嘅相比我,而唔係 ...

香港世界宣明會總幹事馮丹媚本周三(8日)在fb專頁上傳影片解畫,稱已即時聯絡阿爾巴尼亞辦事處,當地人員去到該名助養兒童的家了解事件,該助養兒一直在Korca社區長大。宣明會於2009年起在Korca開始社區發展項目,主要包括基於教育、建設、水利及改善生計的工作,幫助當地家庭改善生活及營造更好的兒童成長環境,相信做法比直接捐款給兒童會更長遠而持久。而該名助養兒童的父母清楚知道,宣明會不會直接給錢小朋友,而是將資源放於社區。

出唔到長編

男爵府

公爵府

2024勳章

eeaa 發表於 21-12-10 09:52
香港世界宣明會總幹事馮丹媚本周三(8日)在fb專頁上傳影片解畫,稱已即時聯絡阿爾巴尼亞辦事處,當地人員 ...

宣明會自打咀巴,一邊話助養小朋友,仲每年寄小朋友相比助養人, 另一邊話唔係直接助養, 痴鬼線
呃錢呃到咁

la_source    發表於 21-12-10 16:43

大宅

eeaa 發表於 21-12-10 09:52
香港世界宣明會總幹事馮丹媚本周三(8日)在fb專頁上傳影片解畫,稱已即時聯絡阿爾巴尼亞辦事處,當地人員 ...

建設社區叫助養兒童,好似違反商品說明條例喎,騙我唔識字呀

男爵府

回覆樓主:

有d藝人助養幾個, 拍晒片攬住話由細養到大, 真嘅一樣, 係唔係呃左大家咁多年? 應該上東張西望向大家交待下, 警惕下其他人

子爵府

eeaa 發表於 21-12-10 09:50
宣明會繼受助兒童「返老還童」及照片重複使用事件後,近日又爆出受助兒童「又煙又酒又跑車」風波。助養者約 ...
我已唔再助養了!

男爵府

tszchungmama 發表於 21-12-10 10:07
宣明會自打咀巴,一邊話助養小朋友,仲每年寄小朋友相比助養人, 另一邊話唔係直接助養, 痴鬼線
呃錢呃到 ...

好多年前就爆左捐款得好小部份落到有需要嘅人手上. 要扣除人工, 運費等等

wcpcelia    發表於 21-12-10 13:32

公爵府

2024勳章

jon12345 發表於 21-12-10 10:54
好多年前就爆左捐款得好小部份落到有需要嘅人手上. 要扣除人工, 運費等等
...

但而家爆出直情係唔會落小朋友手中, 似乎同助養人原意有違背

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

熱媽 發表於 21-12-10 10:26
我已唔再助養了!

我也想取消助養, 請問是怎樣申請取消呢?

珍珠宮

回覆樓主:

高層坐商務頭等遊埠係咪算「社區建設」呢又

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我不助養,捐俾老人家慈善好過
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

我只會捐俾毛守

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

去大陸買精準扶貧產物仲好

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以我從來不會捐
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

回覆樓主:

d錢其實去左邊?真係用係社區

水晶宮

rabbit75 發表於 21-12-10 13:28
所以我從來不會捐

me too

侯爵府

是否屬於,欺騙 詐騙 集團?

首頁

尾頁