懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

應該會係聯合生,有媽媽都係嗎?

別墅

我 12 月 31 日喺聯合生完

複式洋房

sillysi 發表於 22-2-24 22:50
我 12 月 31 日喺聯合生完

聯合好嗎?感覺如何?

洋房

回覆 babywhat95 的帖子

我會係聯合生丫,不過係今年10月預產期。之前兩胎都係聯合生,so far感覺良好,第二胎時係剛爆疫情,無得陪產,感恩遇到一個好好既助產士,不斷鼓勵我,生完又主動幫我同bb影相影片🥰

複式洋房

我黎緊10月都打算係聯合生,我住tko
有無人可以分享下

大宅

babywhat95 發表於 22-2-24 19:53

我9月聯合生
姑娘so far 都好nice

別墅

聯合都幾好,初時掙扎聯合定私家好,我 38 歲高齡,又有 3 粒子宮肌瘤,都驚私家唔收,最後都揀左公院,始終設備係齊 d,有咩事可以即刻急救。

我係夜晚 10 點幾見紅入院,姑娘都好詳細解釋入院情序,bb 出世後打針同意書,剪會陰同意書等等。

跟住帶我去待產房檢查,肚上駁住兩條帶,check 媽媽同 bb 心跳,陣痛指數,隻手俾個掣你數 bb 胎動。嗰晚好多姑娘,醫生輪住check 宮頸,少少唔舒服,但唔痛。

因為我已經過晒預產期 40w3d,所以未穿水都幫我入院催生,之後就換衫,留小便同留口水檢測,檢測無事先可以聞笑氣。

返上床後,繼續 check 住 bb 心跳,姑娘會俾本書仔你睇,睇下各種舒緩痛楚既返法,仲會教你駁衛生巾,記得一定要買有扣嗰種,而且帶 2 包穩陣 d,因為喺產房時都幾粗用,次次檢查宮頸,放尿就會掉左舊嗰塊,我生完離開產房已經用晒 1 包,上病房未落床都要有人幫你換。

醫生種豆,都係一下少少痛,之後係郁到佢好冤唔會痛。

跟住就推我過產房,嗰晚全層得我一個產房門外有 mon 住心跳,陣痛,應該成晚得我一個,所以全晚十幾個姑娘圍住我好好服務。

12 點幾有醫生再檢查宮頸,宮頸口已成熟,所以會直接用催生藥,唔駛再軟化宮頸,落藥前幫我人工穿水,我見唔到坊間講既用尖野拮穿,我只覺得係醫生用人手伸入去拮穿,過程唔痛,突然有陣暖暖地感覺,因為 d 胎水就流出嚟,話會一直流到完為止。

我穿完水後都無陣痛,1 點幾開始落催生藥,過左陣見到我陣痛唔夠多,所以再加藥。我到 3 點幾已經痛到顛,開始問姑娘無痛分娩,姑娘話我檢測報告出左,不如試左聞笑氣先,到 4 點幾再問姑娘無痛分娩,話我已經開左 4 度,無痛唔係咁適合,叫我試下打止痛針,公立醫院唯一唔好係好難先會俾你打到無痛。

我聞完笑氣都已經好模糊,加埋眼訓,4 點幾打電話俾我老公叫佢可以過嚟醫院準備陪產,度數未開晒前,老公可以入產房陪住我,佢見我每次陣痛都好辛苦但又幫唔到手,可能仲嚇親佢。

因為自己無辦法排尿,但膀胱脹會影響 bb 頭落,所以要插尿喉排尿,到時陣痛到已經俾姑娘插左幾多尿喉都無感覺。

去到 9 點幾話我度數已經全開,就喺床度拉個腳踏出嚟,準備分娩,跟住姑娘會教點 push,hold 住呼吸 10 秒用加 push,push 既時候好似係醫生會用手指不斷拉開我會陰既肌肉,幫 bb 頭仔慢慢落,我本身生之前都有幫自己做會陰按摩,不過醫生用既力更大,所以都幾痛,不過佢唔拉開 d 肌肉 bb 頭仔更加出唔到,甚至爆開,去到咁上下姑娘會打局部麻醉剪會陰,聽到剪落去既聲但唔會痛,跟住我再 push 時已經見到姑娘扶住頭仔慢慢出緊,跟住就有舊暖粒粒既野喺我肚上剪臍帶,我嗰刻覺得成件事好 amazing。

跟住到姑娘處理胎盤,佢會用力按摩個肚,幫助排出個胎盤同瘀血,之後再鏠針,鏠針都有局部麻醉,同時都俾定笑氣我話痛就聞,痛都係幾下拮入皮膚痛,嗰刻攰到無咩反應。

由痾阿 b 出嚟嗰刻計 1 小時就可以推返我上病房,由痾阿 b 出嚟嗰刻計 10 小時唔落得床,嗰時係早上,可以叫老公喺 canteen 買飯俾你食,未落得床記住唔好飲太多水,分 10 個鐘去慢慢飲,我急過龍痾唔出,就算到落得床都痾唔出,姑娘會檢查膀胱,爭 d 要插尿喉排尿,生完突然驚左插尿喉,我用意志用左 6 小時慢慢將 d 尿排清。

未落得床姑娘已經埋嚟教揸奶,總之有咩問題可以隨時問姑娘,點換片,點幫 bb清潔,有問必答。

我 bb 出世發燒,佢要住兒科病房,抽血驗係 C 蛋白感染指數上升,所以要訓箱 + 打 7 日抗生素,我第二日早上已經可以落去兒科病房探 bb,姑娘仲觀察到佢喊時有雜聲,再轉介去呼吸科,依家出院都排左個期俾 bb 返去覆診。

聯合成個生產過程我覺得係幾好,私家未必觀察到咁多野,又未必幫你繼續跟進,同埋有咩照顧 bb 既問題都可以問,我喺兒科甚至提出想學出涼,佢地會留一個時間俾我試下幫 bb 沖,有姑娘望住指導,起碼出院返屋企自己幫 bb 沖都無咁驚。

民房

melissssa 發表於 22-2-25 18:21
回覆 babywhat95 的帖子

我會係聯合生丫,不過係今年10月預產期。之前兩胎都係聯合生,so far感覺良好,第 ...

可以影相噶?點解生兩胎都無幫我地影

複式洋房

babywhat95 發表於 22-2-24 19:53

預產期呢幾日(emoji)(emoji)都係聯合生

複式洋房

iris.ma 發表於 22-4-11 12:37
預產期呢幾日(emoji)(emoji)都係聯合生

我預產期21號,唔知聯合有無得陪產呢而家

首頁

尾頁

跳至