自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我朋友,丈夫兒子確診咗一星期,佢都係陰性,公屋無房無地方,無奈必須同床,確診後除沖涼食飯,全日在家戴口罩,瞓覺都戴。
我好想捉我朋友畀化驗所研究下,咩構造,係唔係已經物種變異咗,利害!!
有冇人有見過同一情況?

伯爵府

公司有一同事確診,平時無戴口罩,有兩個密切接觸既同事都無戴口罩但無被傳染

朋友確診,同男朋友有約會食飯,男朋友無事

外國識朋友同屋主確診,確診者負責煮飯一齊食,無任何預防措施,朋友無事

証明自己既抵抗力好重要

男爵府

回覆樓主:

好多呢類 case, 有 d 野唔係信就有唔信就冇

大宅

幸福花海 發表於 22-3-13 07:16
公司有一同事確診,平時無戴口罩,有兩個密切接觸既同事都無戴口罩但無被傳染

朋友確診,同男朋友有約會食 ...

的確係,你講得啱!!我想唔起佢曾經傷風感冒過!!!

子爵府

其實我唔太信,我比較相信係感染左唔知,低病毒量時比抗體搞掂,快測驗唔到

水晶宮

難相處 發表於 22-3-13 07:05
我朋友,丈夫兒子確診咗一星期,佢都係陰性,公屋無房無地方,無奈必須同床,確診後除沖涼食飯,全日在家戴 ...

所以呢個病毒真係好古古怪怪,真係玩死人

水晶宮

幸福花海 發表於 22-3-13 07:16

朋友確診,同男朋友有約會食 ...

抵抗力係好重要,但亦聽過話個老公平時好弱雞亦可以唔中冇事,反而個老婆就病到死死吓

珊瑚宮

回覆樓主:

有些人身體健康, 抵抗力強, 真係無受感染
其實係好事來的

水晶宮

識得:
1. 兩個大人加工人加一個小朋友中,另外嗰個小朋友無中
2.長老工人同兩個小朋友中,兩個大人無中
全部同住,知道有確診者後全部全日24 戴口罩。不過佢地唔係住公屋,唔知有無獨立廁。

3. 工作時成班除口罩吹水食嘢,有人中有人唔中。全部有打針。

水晶宮

ic310 發表於 22-3-13 07:50
其實我唔太信,我比較相信係感染左唔知,低病毒量時比抗體搞掂,快測驗唔到

我爸今年89歲,同住我媽+家姐確診,我爸(冇打針)+另一個家姐(打咗三針)已經過咗半個月都冇確診,佢哋驗過兩次核酸+隔日快測都係陰性,亦都冇病徵。
佢哋冇中原因估計係確診者發現得早,全部人好快自己隔離,全部人帶口罩各自留自己房,去完洗手間噴火酒+酒精,煮飯+家務由冇中的家姐做,全程佢照顧我爸,照顧得好小心。
我舊同事,佢+個女中咗留房自我隔離,佢老公+仔住另一間房,已經過咗差唔多十日,老公+仔隔日快測都係陰性,兩個打咗兩針,冇問打邊隻。
我老公同事,老婆+女確診,同事負責照顧佢哋,已經十日都冇確診,佢話全部人各自帶口罩留房。
(佢哋都唔係住公屋。)

珍珠宮

我爸爸,細佬,工人,3個都已打3針,強檢,工人有徵狀陽性,爸爸細佬陰性,細佬曾流鼻水,爸爸無徵狀

子爵府

我朋友,丈夫兒子確診咗一星期,佢都係陰性,公屋無房無地方,無奈必須同床,確診後除沖涼食飯,全日在家戴 ...

唔出奇,我屋企有5個呢啲人

別墅

loved 發表於 22-3-13 08:03
我爸爸,細佬,工人,3個都已打3針,強檢,工人有徵狀陽性,爸爸細佬陰性,細佬曾流鼻水,爸爸無徵狀 ...

更正,係咪O型血,呢種血型冇咁易感染。

水晶宮

回覆樓主:

我同老公未中,其他家人已中一個星期

伯爵府

我同事都係咁,佢話食飯會分開食,但訓教都仲女朋友一齊訓,係第一二日會帶口罩訓,第三日快測陰性開始冇帶,佢女朋友冇事。所以我覺得睇每人嘅抵抗力

大宅

你講緊我?我老公同個女中左,已經好返晒無事,但我同個仔無中,其間我晚晚都同女瞓照顧佢

子爵府

有,我朋友全家中,除佢老公沒中,口罩都不帶,同床多天沒事。
我同事家姐中了,同住,有帶口罩,同事多天後都沒事病。
暫時認識了約10家庭中,除了幼童全部打了針,一般一星期全部沒事,其實只要打針,普遍來說算輕微。

大宅

有,多數打了三針

男爵府

小意仁 發表於 22-3-13 08:23
係咪O型血,呢種血型咁易感染。

真的?
我女都中過,全家人得她一個O型!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我家姐同我細佬兩家人, 其中一個仔(已成年)中咗, 兩个仔都有咳(輕微), 因為工作關係久唔久要去做核酸檢查!知道中咗後立即自我困在房, 食連花!去廁所前大声請通知屋企人!去完廁所後自己噴清潔劑, 屋企人隨後再大清潔一次!因為得一個廁所, 所以感染者冇沖涼!直至快測陰性兩次先冲涼, 全家24小時帶口罩!好好彩, 其他家人暫時無事, 已經第14日

首頁
12345...6

尾頁

跳至