自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

有冇試過有病睇醫生,點知遇到庸醫,最後衰過唔睇?
我有親人睇醫生,懷疑佢有癌細胞,要做個小手術切片檢查。結果搞到中風,切片結果係良性。

大宅

咸濕醫生都遇過

男爵府

睇醫生好多時要睇夾唔夾自己,如果係大病,最好攞多一兩個醫生的意見

男爵府

遇到的西醫冇個好 冇病搞到大病
中醫就真係醫到病

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

公爵府

回覆樓主:

有,有個賤醫生,醫衰咗我唔負責,想踢我去政府醫院就算。

好彩我揾咗第二個私家,佢本來係唔幫人做手術的,但聽到個衰醫生咁對我,佢主動打俾我問我有冇須要幫手,如果有,佢可以接手幫我做。果一日,原本全家都好失落唔知點算,佢嘅出現,對我哋黎講係天神降臨。事隔咁多年,我仲好感謝佢。

子爵府

BGCOME08 發表於 22-4-11 09:17

好彩我揾咗第二個私家,佢本來係唔幫人做手術的 ...

咁你好好彩呀!我真係覺得讀醫嘅人第一條件係要有醫德。

珍珠宮

frenchmay 發表於 22-4-11 09:28
咁你好好彩呀!我真係覺得讀醫嘅人第一條件係要有醫德。

如果人人有德行,世界就無衰人了

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

睇牙試過,係屯門新墟舊樓嘅牙醫,知道佢開左好耐就放心上去,原本係有牙瘡睇,點知佢補完隻牙裏面都係痛,返去再睇佢又係隔離果隻,跟住 鑽爛埋果隻,之後又話我隻牙唔得,要做假牙,幾萬呀,跟住我隻牙未補上就走,叫我返去考慮下 恐怖經歷,跟住我去左第2度睇
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

JoanC 發表於 22-4-11 09:46

世界梗係好人佔絕大部分 唔係都運作唔到 主要係香港D讀醫的人為名為利 黑箱作業

但又唔係全世界醫生都係咁衰 好多願意義診 香港D醫生算小數例子
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

大宅

frenchmay 發表於 22-4-11 08:34
有冇試過有病睇醫生,點知遇到庸醫,最後衰過唔睇?
我有親人睇醫生,懷疑佢有癌細胞,要做個小手術切片檢 ...

有一次睇醫生明明甲流,當做普通感冒開藥

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真係好好彩

男爵府

BK Milk勳章

恭喜你
好人遇好事

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我試過有一次聽嘢隻耳仔塞住咗,跟住去睇醫生佢話我入面生咗粒好大嘅瘡,跟住開咗一個禮拜嘅抗生素畀我食,點知都係唔得!!跟住去睇第二個醫生佢就話我入面係有一嚿好大舊耳屎幫我鉗咗出嚟,咁就搞掂咗。 累我食咗一星期抗生素

子爵府

JoanC 發表於 22-4-11 09:46

但某些行業的德行真係好重要,例如醫生唔得會有機會醫死人,但係賣衫嘅人最多令你買咗一件冇價值嘅衫,唔會累死人。

子爵府

shareen1109 發表於 22-4-11 10:18
我試過有一次聽嘢隻耳仔塞住咗,跟住去睇醫生佢話我入面生咗粒好大嘅瘡,跟住開咗一個禮拜嘅抗生素畀我食, ...

好彩你食咗一個禮拜抗生素就發現,如果佢話要做手術,開咗刀先至發覺唔係就真係好慘。

子爵府

volan 發表於 22-4-11 09:54
世界梗係好人佔絕大部分 唔係都運作唔到 主要係香港D讀醫的人為名為利 黑箱作業

但又唔係全世界醫生都係 ...

我都覺得香港讀醫嘅人要成績最叻未必真係等於有最好嘅醫生。因為讀書叻有時反而會自信心爆棚,又唔會聽其他人嘅意見。但係身為醫生其實經驗好重要,仲要不斷學習先至有能力解決疑難雜症。

公爵府

回覆樓主:

係佐敦某棟舊商厦牙醫,明明隻牙蛀少少無大痛過無生過牙瘡,話要杜牙根,錢被呃都算,咁就無咗隻牙先慘!個牙醫完全決德!事後問返介紹我去既人,佢又係要杜牙根,佢介紹另一個朋友去佢又係要杜牙根!其實政府或有關機構應該好似某D國家咁會查D診所牙醫,當佢地發現有D診所處理特別如杜牙根個案比其他診所高好多,佢地會放蛇去查,試過拉到呢D失德醫生!

男爵府

BK Milk勳章

frenchmay 發表於 22-4-11 10:20
好彩你食咗一個禮拜抗生素就發現,如果佢話要做手術,開咗刀先至發覺唔係就真係好慘。
...

係喎。。真係好彩啦
不過嗰個醫生都幾亂來

子爵府

大把

首頁
12345...6

尾頁

跳至