自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tredd 發表於 22-4-18 11:46
劇裏黃子維夠扮講港式英文啦,明明係native,專登講到咁又係歧視香港人?
...

同呢啲出發點係針對嘅人講係嘥氣㗎,學似我外國朋友話齋:佢唔會理內容係乜,演員演得幾好,總之「搽黑」塊面演繹另一個種族就係唔啱㗎!
點解robert downey jr. 咁又得?佢就可以角色需要?佢套電影都係有message反映喎,咁又過骨?總之把口生係佢地呢啲人度,佢地鍾意點講點扭都得。
淡而無味

琥珀宮

露比EE 發表於 22-4-18 16:18
人地講就跟人講?10A個腦除左用黎背書連基本分析事情能力都無嘅咩?其實用下個腦諗下已經唔會跟人口水尾啦 ...

麥小姐聰明而缺乏智慧,每每喜對社會熱議說三道四去刷存在感。今次事件,佢成功將焦點轉移集中係佢身上,維持知名度,不過,更肯定咗一向對佢嘅睇法,一字記之曰:「廢」。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 22-4-18 17:08
麥小姐聰明而缺乏智慧,每每喜對社會熱議說三道四去刷存在感。今次事件,佢成功將焦點轉移集中係佢身上, ...

佢今次自己都瀨晒嘢,唯有講自己係「左膠」希望Soft landing

洋房

回覆樓主:

TVB應該要法新社道歉

琥珀宮

Sadness 發表於 22-4-18 16:52
所以佢篇嘢就係美聯社登出嚟?如果係咁動機都好明顯。

唔係美聯,係法新社。

一個女記者Vivienne Chow 4月13日係佢Twitter寫段文去批評《姐姐》呢集,但佢竟然冇睇過就話女演員唔應該塗黑塊面去演菲律賓外傭。

之後BBC中文網站有報導事件起始:「討論源自法新社港澳台分社主任泰勒(Jerome Taylor)周三(4月13日)的一則推特。他轉發的推文中質疑該劇處理香港少數族裔問題的方式,之後這一話題便迅速在輿論圈發酵。目前為止,女演員並未發出聲明,但TVB則表示將先下架該劇,經刪修後再播放影集。」

琥珀宮

SandyKL 發表於 22-4-18 17:41
唔係美聯,係法新社。

一個女記者Vivienne Chow 4月13日係佢Twitter寫段文去批評《姐姐》呢集,但佢竟然 ...

字數所限,補返BBC條拎

https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-61105307.amp?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16502736701237&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%E4%BE%86%E6%BA%90%EF%BC%9A%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fzhongwen%2Ftrad%2Fchinese-news-61105307

4月14日才由歪思Jeffrey Andrews 再發酵。

整件事係西方媒體在作怪。

珍珠宮

玩具勳章

SandyKL 發表於 22-4-18 17:41
唔係美聯,係法新社。

一個女記者Vivienne Chow 4月13日係佢Twitter寫段文去批評《姐姐》呢集,但佢竟然 ...

未睇過單睇人地啡左就批評人,真係好野 我嚴重懷疑佢無腦,唔使同佢驗

琥珀宮

Anpanmama 發表於 22-4-18 17:12
佢今次自己都瀨晒嘢,唯有講自己係「左膠」希望Soft landing

同行都踩,同姓杜果件一樣,係行業內嘅敗類,佢地嘅共通點,相信唔需要點明,大家都心照啦!

琥珀宮

chingnc 發表於 22-4-18 17:46

未睇過單睇人地啡左就批評人,真係好野 我嚴 ...

呢個VivienneChow應該係睇咗黃婉華嘅Twitter 或IG相片或TVB劇照之類就作文,佢應該轉行去做作家,而唔係做記者,不過,西媒就係喜歡呢種作家。

侯爵府

Anpanmama 發表於 22-4-18 17:12

有冇link可以睇下!

依條友仔好神怪,只要當時有人帶起嘅話題,好似人地me too,佢又話自己me too!

好似有人講歧視,佢又話自己曾經
被歧視!

我懷疑依類人非常欠缺安全感,就係因為無安全感,所以須要成日引起人地嘅關注!

但都無可能因為咁嘅原因去抹殺台前幕後為依套劇嘅付出,佢應該要向被佢言論影響嘅人道歉!

珍珠宮

coolnestea 發表於 22-4-18 14:43
根本冇歧視,又冇醜化。啲人搵嘢嚟講。睇Bridgeton明明背景係古時英國,皇后貴族竟然係黑人,與歷史不乎。
...

呢套我睇trailer 都R 晒頭,我初時以為自己無知以為18 世紀英國真係有colored nobles, 但再睇劇情簡介又唔係喎,主角完全係正式英國人貴族。

子爵府

SandyKL 發表於 22-4-18 17:52
同行都踩,同姓杜果件一樣,係行業內嘅敗類,佢地嘅共通點,相信唔需要點明,大家都心照啦!
...

杜汶澤同麥明詩嘅共通點,仲有:
1)大家都係拔萃精英
2)大家都係冇正常思維邏輯,個腦已經壞咗
3)乜都要衝出來扮晒正義marvel, 博取YC likes
4) 觀眾緣近乎零
5) 以為自己好靚仔靚女,其實好樣衰⋯⋯

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ononluk 發表於 22-4-18 19:03
呢套我睇trailer 都R 晒頭,我初時以為自己無知以為18 世紀英國真係有colored nobles, 但再睇劇情簡介又唔 ...

呢圖劇簡直扭曲左我對世紀宮廷劇嘅準則,佢哋嗰陣連外國嘅白種人都會分階級種族去歧視,點可能黑人會做到貴族,有時有啲人為咗擦存在感真係將歷史扭曲去迎合佢哋嘅喜好

翡翠宮

TOMMY4321 發表於 22-4-18 20:48
搜藍潔英 曾志偉

搜 曱甴 黃絲
搜 拖鞋 杜汶澤
搜 豆腐 何韻詩

禁止訪問

琥珀宮

puzzledmama 發表於 22-4-18 20:36
1)大家都係拔萃精英
2)大家都係冇正常思維邏輯,個腦已經壞咗 ...

6)得罪同行,劉德華都得罪同佢反檯。

侯爵府

puzzledmama 發表於 22-4-18 20:36
1)大家都係拔萃精英
2)大家都係冇正常思維邏輯,個腦已經壞咗 ...

你d points好中,2個都叻唔切,認屎認屁

侯爵府

麥小姐今次應該自我反省下

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

d人而家d思想真係無嘢搵嘢呢講

首頁

尾頁

跳至