自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

babycei 發表於 22-5-10 13:33
我工人第4份約,感恩仍是$4630。

你平時多唔多bonus?

珊瑚宮

回覆樓主:

姐姐續左約, $4,630

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我朋友湊NB 都係$4630,仲要係本地請

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

babycei 發表於 22-5-10 13:33
我工人第4份約,感恩仍是$4630。

same here

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我,$4630剛續

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

熔斷唔止影響菲傭
香港做旅遊業嘅人已無工開好耐,連帶展覽業等流動性高嘅行業
香港不少外國人高管都決定返家鄉(我條team都幾個,成家走,實在無法忍受幾年唔見家人)
亦令有d商業計劃停滯不前,例如朋友本來想發展醫療有關事業,佢機構賣或點係外國醫生主理,但而家外國醫生都唔肯嚟,根本做唔到生意

Boeing787    發表於 22-5-10 13:52

珊瑚宮

活C人 發表於 22-5-10 13:41
我朋友湊NB 都係$4630,仲要係本地請

我朋友都係。1個NB, 1個3歲,FTM.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Danjunior 發表於 22-5-10 13:36
始作俑者根本就係班中介,係佢地撩起叫高價挖姐姐。

講得無錯,所以我個agent續約雖然貴啲,但係佢講到明唔似其他agent低價幫人續約,暗亞底叫工人轉工

伯爵府

我果個第三份約$4630

珍珠宮

qpalzm 發表於 22-5-10 13:34
你叻, 但佢無friend? 佢地好興互相比較人工喎。

唔知喎,佢哋好少去街,我請印。同埋agent話而家未完約好難攞新visa,成日覺得呢啲報導作大多。不過我只請海外。完約唔會做我哋,我哋也不會請斷約。海外都係一律4630。

男爵府

LoveCorgi2 發表於 22-5-10 13:36

有姐姐話有agent嘅愉景湾啲客出$8000。工作時間短,包外 ...

仲包埋外宿,真心貴。
我屋企二個大人,簡單工作,有自己房,都係比$5000,個工人姐姐都已經好開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-10 13:41
熔斷唔止影響菲傭
香港做旅遊業嘅人已無工開好耐,連帶展覽業等流動性高嘅行業
香港不少外國人高管都決定返 ...

熔斷機制令到香港唔再系國際城市,已經系孤島,我老闆都系2年幾無返過屋企。

象牙宮

qpalzm 發表於 22-5-10 12:40
兒家重有冇人$4630請到姐姐?

"菲律賓及印尼疫情放緩,「外傭荒」問題有望逐步解決。香港僱傭代理協會主席 ...

"菲律賓及印尼,疫情放緩,國內難找工作。但是,
香港有1.6萬名外傭正等候來港,惟檢疫酒店房間數量有限。

政府未放寛,外傭仍缺。外傭是要排隊呀。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 22-5-10 13:48
唔知喎,佢哋好少去街,我請印。同埋agent話而家未完約好難攞新visa,成日覺得呢啲報導作大多。不過我只請 ...
請海外通常都唔會特別叫高價,但海外而家真係要有時間等,本地完約好難會搵到基本價,仲要agent 費用都過萬。朋友剛請回舊印傭,我都提佢小心agent,因為個工人斷現僱主約,50歲,但agent 話可以做到約

男爵府

我上年四月做咗10年嘅姐姐話要返鄉下,當時請海外要隔離21日頭都痕埋,點知佢介紹佢個friend喺香港啱啱完約俾我,$4630 仲可以無縫交接,佢姐妲好過我而家個姐姐。
當時我朋友去咗搵agent請工人照顧媽媽,都係4630,嗰個姐姐做開嗰家人全家移民,所以真係好講彩數

珊瑚宮

qpalzm 發表於 22-5-10 13:39
你平時多唔多bonus?

我衹係新年,生日比利是。

禁止訪問

男爵府

qpalzm 發表於 22-5-10 12:40
兒家重有冇人$4630請到姐姐?

"菲律賓及印尼疫情放緩,「外傭荒」問題有望逐步解決。香港僱傭代理協會主席 ...

新請咪可以用$4630.

伯爵府

Danjunior 發表於 22-5-10 13:36
始作俑者根本就係班中介,係佢地撩起叫高價挖姐姐。

無錯,而且唔係而家的事,六年前工人回來說人地出面七千人工,佢從agent度得知呢件事後開始無心機做,一心唸住揾七千的工,因為我绝不會出七千,之後仲成日博炒,最終炒咗,叫佢去揾,揾咗幾年都無人肯出七千比佢,炒咗佢之後,請了呢個姐姐,做了六年都係正價,比佢好十倍。
所以,唔好比agent混,大家不停叫高價(其實只係個別例子先出到高價,new born孖仔,三層村屋,外國人,每晚十幾人食飯,4隻狗2架車呢D家庭出七千都做死你啦)只會令佢地吊高黎賣。
而家疫情下,大把僱主都無工開,大把人唔要工人,佢地扭多兩扭我地唔請,到時揾唔到工自然就降價。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

諾諾BABY 發表於 22-5-10 14:07
我上年四月做咗10年嘅姐姐話要返鄉下,當時請海外要隔離21日頭都痕埋,點知佢介紹佢個friend喺香港啱啱完約 ...
真係好好彩,最難得唔單單係人工價,係仲要個工人好,冇麻煩。而家好多工人都係只會不斷比較,但唔會去諗自己有冇先做好本份。
我而家個工人就完第2個約,日常工作一點都唔忙,佢都可以簡中瞓晏覺,懵懵鬆鬆樣走嚟同我講,話未煲飯,可唔可以晏d 先食晚飯。。。。

首頁
12345...8

尾頁

跳至