6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我上網睇就話羊奶粉分子細d,bb易吸收,冇咁易便秘
想問下你地bb食成點?便便好唔好?會唔會熱氣?

複式洋房

我都想知,而且會擔心羊奶粉BB飲唔慣

複式洋房

真係冇咁易便秘!我仔仔就係因為便秘先轉食羊奶粉既,轉咗之後就冇再谷便便,同埋佢之前塊面周不時會出紅疹,轉咗羊奶粉就冇再出

別墅

未試過呀,我都想知

禁止訪問

別墅

我BB一出世就飲羊奶,不過香港真係唔多選擇,主要得佳貝艾特(Kabrita)同卡洛塔妮(Karihome)兩個牌子。之前醫生比左Kabrita我番屋企試,BB到而家一直飲緊,都幾好,如無意外下一胎都會keep住比依隻。不過始終好少香港媽媽分享羊奶,反而外國資訊比較多,呢個係我之前做既資料搜集,希望幫到你啦~

- 佳貝艾特
荷蘭原裝入口
奶粉有專利配方,有利bb消化
約66個國家有得買 (有英國、荷蘭、美國和東南亞等不同國家的官方網站)
約120年乳品企業歷史 , 在香港售賣時間約10年
有嬰兒奶粉、嬰幼兒小食和果蓉 (小食和果蓉暫時只見歐美國家有售)
*有1至3段,適合0-3歲

- 卡洛塔妮
紐西蘭原裝入口
有6個國家有得買(根據官方網站,暫只見亞洲國家有售)
企業品牌約40年,在香港售賣時間約20年
嬰幼兒奶粉、成人羊奶粉和羊乳片(香港有售)
*普通裝有1、3、4階段-沒有2段 /金裝有1和3段-沒有2和4段

複式洋房

一打甜筒 發表於 22-5-12 15:14
真係冇咁易便秘!我仔仔就係因為便秘先轉食羊奶粉既,轉咗之後就冇再谷便便,同埋佢之前塊面周不時會出紅疹 ...

咁其實係咪bb敏感先需要轉食羊奶粉架?

複式洋房

林寶杰 發表於 22-5-16 17:57
我BB一出世就飲羊奶,不過香港真係唔多選擇,主要得佳貝艾特(Kabrita)同卡洛塔妮(Karihome)兩個 ...

jm好犀利,資料好詳盡,等我都睇睇先

複式洋房

法國藍帶 發表於 22-5-17 15:52
咁其實係咪bb敏感先需要轉食羊奶粉架?

我有問過幾個住海外既媽媽frd,佢地話外國好多bb都係食羊奶大,但香港好多媽媽就會覺得係敏感先去食羊奶~
我反而覺得好多bb都係食牛奶而敏感,所以一開始我就俾bb食羊奶,so far到而家一直都唔錯

複式洋房

kwokchunki 發表於 22-5-13 18:02
想問下你仔仔依家食緊邊隻羊奶粉呀?
我bb係濕疹b,諗緊係飲低敏定羊奶粉好

食緊樓上jm講果隻佳貝艾特,係我做醫生既表姐夫介紹我轉既
之前佢仔仔濕疹都轉咗食呢隻,有改善,依家皮膚好咗好多
其實食羊奶係唔錯,不過可能大家對羊奶唔係咁熟悉~ 希望有多d媽媽一齊分享下就好

洋房

我囡囡係由牛奶粉轉飲羊奶粉,因為囡囡有濕疹底,自從停左母乳餵牛奶粉之後,好似濕疹愈來愈嚴重,轉過唔同牌子的奶粉都唔得,最後就試羊奶粉,我買卡洛塔妮俾佢飲,飲左一排,又好似同阿囡夾到,濕疹無咁嚴重,所以就一直keep 住俾佢飲到戒奶。

複式洋房

我BB之前飲過卡洛塔妮 唔得,bb有便秘。之後轉飲佳貝艾特,見有兩隻益生元,好彩BB夾到,又去到便便,亦都無出過濕疹,而家keep 住飲,幾好呀

複式洋房

我個b都經醫生介紹,食咗佳貝隻羊奶粉,真係幾好喎~未食之前便秘、濕疹開,食咗之後,依傢健康便便質地顏色,日日有得去,仲要唔再紅色一達達,皮膚白咗滑咗,醫生都讚佢靚仔咗

伯爵府

我小朋友由初生開始係飲人奶,我全泵,大約6個月開始,其中一餐轉卡洛羊奶,小朋友完全冇抗拒,好似平時飲人奶咁
到後來全羊奶都飲得好好,大便好正常,唔熱氣

大宅

kakakwok716 發表於 22-7-31 01:14
我小朋友由初生開始係飲人奶,我全泵,大約6個月開始,其中一餐轉卡洛羊奶,小朋友完全冇抗拒,好似平時飲 ...

我細B初初都係飲卡洛,不過可能佢受唔到,有便秘情況,之後轉飲佳貝艾特,D便便就去返餵人奶果時咁,依家飲咗差唔多半年,便便皮膚樣樣都幾好

複式洋房

kwokmanya 發表於 22-8-3 13:34
我細B初初都係飲卡洛,不過可能佢受唔到,有便秘情況,之後轉飲佳貝艾特,D便便就去返餵人奶果時咁,依家 ...

我情況都係差唔多,個陣係媽媽group,有個做營養師嘅媽媽建議我試佳貝艾特,話依隻成分靚d,佢仔仔都飲緊,我就買咗黎試,轉咗之後bb便便又真係正常返。

不過其實我都唔係好識睇,淨係見佳貝多咗益生元組合,同埋上網見到佢有專利,bb營養吸收消化會好d,同埋最緊要係同bb夾到,而架keep住食,樣樣都正常

首頁

尾頁

跳至