論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

孟傭姐姐5月1日入屋!
5月2日正式開始工作,最初我都擔心姐姐唔識中文、英文,可以點樣同佢溝通? 幸好,姐姐嘅中文比我想像中識得多,同姐姐講怎樣清潔,佢都明白!並且姐姐都識簡單英文!如果姐姐真係唔明白嘅時候,佢會話‘唔好意思太太,我唔明白’!起碼佢唔會扮明! 姐姐雖然只有24歲,而且零外出工作經驗,但佢都好願意聽指示去工作!
由於我要番工,教姐姐工作嘅責任就交俾我奶奶,(之前已經同奶奶有共識要點教姐姐工作), 奶奶話姐姐都算快手快腳嘅,地方都算乾淨,好多野都主動做,當D工作完成後會再問奶奶有咩做?又肯陪我兩隻狗玩!
……….. 續

男爵府

2024年龍年勳章

姐姐可能年輕,好多野都係講一、兩次就記得,見佢都肯學!
另外,佢幾關心我奶奶,因為我奶奶隻手本身係有少少問題,咁姐姐留意到(我冇講過比姐姐知),佢就會叫奶奶唔好郁咁多!
至於姐姐嘅工作態度,我覺得幾好,so far 呢兩個禮拜冇任何黑面、駁嘴等情況,姐姐話training school 教過佢哋,一定要聽話,絕對唔可以駁嘴及黑面喎!唔可以貪心(偷嘢)!

男爵府

2024年龍年勳章

姐姐嘅衛生問題,我初時都擔心,但佢其實都乾淨,每日都會洗頭、沖涼、早晚都刷牙,衣服每日都會清洗,煮飯前都會先洗手,我覺得基本嘅個人衛生都ok!

飲食方面,姐姐本身係信佛教,所以佢豬、牛、雞、魚,通通都食!

總括嚟講,姐姐呢兩個禮拜,工作大致上已經上手,奶奶話姐姐都主動,暫時都係聽話嘅!

各位姊妹,你哋有冇野想問、想知?我會儘量解答!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

謝分享!請問agent fee 同機票會比菲印貴嗎?

請佢過嚟用咗幾耐?姐姐識講廣東話?咁都幾好喎!

男爵府

2024年龍年勳章

竇漪房 發表於 22-5-15 12:58
謝分享!請問agent fee 同機票會比菲印貴嗎?

請佢過嚟用咗幾耐?姐姐識講廣東話?咁都幾好喎!

Agency fee $9888
機票 $6800
酒店 14日 ($6050+$4710=$10760)
係香港檢測費 $200
Call 車接送 $240 (Uber )
保險(我自己top up) $400
孟加拉 COVID-19 test $2000
Total $30288

我由19/1 簽合約,21/3 已批visa , 17/4 飛香港, 1/5 入屋

la_source    發表於 22-5-17 16:17

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Cecilia媽媽 發表於 22-5-15 13:08
機票 $6800

張機票貴咗少少,其他同請菲印差唔多,佢算好快嚟到喎!我朋友請菲攪咗成年都未到

男爵府

2024年龍年勳章

竇漪房 發表於 22-5-15 21:21
張機票貴咗少少,其他同請菲印差唔多,佢算好快嚟到喎!我朋友請菲攪咗成年都未到
...

因為張機票咁啱係復活節期間過嚟,所以貴啲! 但其實孟加拉平時飛嚟香港嘅機票平均都要$4500-$5000 左右(仲要係轉機,直航嘅話仲貴㗎)!

大宅

佢地學歷如何?

大宅

Cecilia媽媽 發表於 22-5-15 13:08
機票 $6800
都係太貴😂😂
除非包請得好,否則疫情期間唔想再請
再捱多陣過疫情再搵

男爵府

2024年龍年勳章

ballroundroll 發表於 22-5-15 21:44
佢地學歷如何?

我姐姐中學畢業

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

Simbameow 發表於 22-5-16 00:49
孟加拉?幾得意噃,煮嘢食ok嗎?

當然唔識! 我奶奶教佢! 而家識炒菜、煎雞翼、煎魚!

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

Simbameow 發表於 22-5-16 11:28
咁都學得好快。
我先排請左個無經驗嘅印尼姐姐,嚟到乜都識,叻過本身屋企個菲姐姐好多,同佢傾開計先知佢 ...

我嗰個都係學校學咗3-4個月,只係識好少基本嘢!咁我寧願佢唔係好識煮飯,等奶奶由頭教到尾!

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

Simbameow 發表於 22-5-16 12:53

想食純正奶奶口味

姐姐有話過想整㗎!但佢話全部都辣野,我哋唔啱食啫

禁止訪問

子爵府

依家3萬几請一個工人,好貴
聽落你姐姐都唔錯,要好好珍惜

民房

麻煩pm agent聯絡資料 thank you (emoji)(emoji)

男爵府

2024年龍年勳章

多謝大家 發表於 22-5-17 15:45
麻煩pm agent聯絡資料 thank you (emoji)(emoji)

唔好意思!我唔識pm 你,麻煩你pm我!

首頁

尾頁

跳至