0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡出世唔足月,係細碼B。
因為我餵唔到人奶,所以囡囡細個就要飲奶粉, 我之前揀左有機奶粉,因為聽人講健康啲, 但係囡囡而家生長線一直都上唔到10, 開始有啲擔心, 想轉一隻長肉啲嘅奶粉…

別墅

funglamlam 發表於 22-6-2 06:10
因為我餵唔到人奶,所以囡囡細個就要飲奶粉, 我之前揀左有機奶粉,因為聽人講 ...

試Kendamil ,係全脂奶粉

funglamlam    發表於 22-6-6 05:45

大宅

因為我餵唔到人奶,所以囡囡細個就要飲奶粉, 我之前揀左有機奶粉,因為聽人講 ...

我仔出世2kg, 依家5個月差唔多8kg,飲illuma,俾你參考,不過我諗未必關奶粉事,就好似人都有高矮肥瘦一樣,總之BB keep住穩定生長就唔使太擔心,生長線并不是成績表

禁止訪問

複式洋房

我BB都係超細碼B,上年年尾聽完個BB講座先知蛋白質個量要似人奶,先可以幫BB健康長肉,所以之後都聽左營養師講,幫BB轉左奶粉,之後生長線追左上50, 終於做返中碼B~

別墅

Mylittletororo 發表於 22-6-2 09:39
我仔出世2kg, 依家5個月差唔多8kg,飲illuma,俾你參考,不過我諗未必關奶粉事,就好似人都有高矮肥瘦一樣 ...
你仔仔追得好好呀,我地一直都飲有機奶粉追得好慢, 好多時候都好擔心

別墅

kakaofans 發表於 22-6-4 06:34
我BB都係超細碼B,上年年尾聽完個BB講座先知蛋白質個量要似人奶,先可以幫BB健康長肉,所以之後都聽左營養 ...
咁您揀左邊隻奶粉呀?

別墅

pangfungmei09 發表於 22-6-2 18:21
我B食有機奶粉都唔係食得好好, 之前係聽人講話食有機冇咁易過敏先揀, 點知都係爆濕疹, 依家就聽醫生介紹轉 ...
我哋飲有機奶粉就只係唔長肉, 其他都OK,都冇谷便便呀, 搵到隻夾嘅奶粉真係唔容易

大宅

funglamlam 發表於 22-6-6 05:49
你仔仔追得好好呀,我地一直都飲有機奶粉追得好慢, 好多時候都好擔心
...

可能係基因問題,佢因為早產咗1.5個月所以輕磅,頭3個月佢2/3人奶,1/3奶粉都係咁生長,所以未必關奶粉事。我之前都有問過兒科醫生,我仔出世輕磅,需要追生長線嗎?佢話唔需要,佢有自己生長步伐,反而唔好因為所謂追生長線而過度餵哺,對佢腸胃會造成負擔,到時佢厭奶飲得嗰30ml你仲擔心。我仔4個月前都係每日5-6餐,每餐120ml;4個月後就每日5餐,每餐150ml,俾你參考。只要BB持續生長,精神,媽媽無須太擔心

大宅

2024年龍年勳章

濕疹通常都係腸胃唔太好先會比較易有,呀B都係食有機奶粉,而家個隻illuxx organic,腸胃都夾得幾好,皮膚都係正正常常,算係滑,你可以參考下

禁止訪問

複式洋房

我BB由一出世就開始飲佳貝艾特羊奶粉
主要係之前聽營養師講過話羊奶營養好,同成份溫和d ,無咁易敏感又容易D吸收
出世到而家都叫做食得幾好,上次去健康院檢查個姑娘都讚話佢大得好好,體重身高都達標,無敏感

複式洋房

funglamlam 發表於 22-6-6 05:50
咁您揀左邊隻奶粉呀?
我揀左雀巢能恩全護5HMO,營養師話呢隻嘅蛋白質個分量同質量似人奶,而且又有幾種HMO同埋益生菌,bb飲完去到POO POO,都幾易消化

別墅

Mylittletororo 發表於 22-6-6 11:53
可能係基因問題,佢因為早產咗1.5個月所以輕磅,頭3個月佢2/3人奶,1/3奶粉都係咁生長,所以未必關奶粉事 ...
你都講得啱,佢係健康同精神

我都會擔心餵太多佢會造成負擔,但係按份量俾佢飲佢又追得慢,見到囡囡咁瘦自己又會好心痛

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我細B早產開刀生的, 出生嗰陣唔到2kg, 腸道好菌唔夠, 醫生叫我要揀隻有益生菌奶粉, 仲俾左Hipp我試…入面隻活性母乳益生菌可以幫到BB免疫力, 對開刀BB腸胃發展好啲同吸收好啲, 而家細B都1歲啦, 體重身高比例達標

複式洋房

我個b之前有便秘、濕疹的問題,個時會有一達達紅色,去poo poo個時仲要屙到喊,後尾經醫生介紹,話呢隻有益生元益生菌,而且營養幾夠,唔洗驚生長曲線唔達標,咁我咪點都比bb試下先,好過個時屙到喊,又敏感咁樣出紅斑呀...點知bb試咗佳貝隻羊奶粉,又真係好咗喎~食咗之後,依傢健康便便質地顏色,日日有得去,而且仲要唔再紅色一達達,生長曲線達標又唔係肥B,無一節節蓮藕樣 ,皮膚又白咗滑咗,醫生都讚佢靚仔咗

複式洋房

生長線一直都上唔到10,比我都會好擔心,你要加油呀,不過你想轉奶粉真係要自己試清楚先,好甜果啲可能唔健康咖

首頁

尾頁

跳至