自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

諗住買部$3000樓下的數碼鋼琴慳位可以放在書枱上,睇緊以下三款,大家可俾d意見,邊款好嗎?小朋友剛學左琴幾個月。

1. Roland go 88
https://www.tomleemusic.com.hk/products/roland-go-piano-go88p-88-keys-digital-piano?_pos=2&_sid=e03827de2&_ss=r

2. Korg b2
https://www.tomleemusic.com.hk/products/korg-b2-88-keys-digital-piano?_pos=17&_sid=e03827de2&_ss=r

3. Stagecore sp-99b
https://www.tomleemusic.com.hk/products/stagecore-sp99-digital-piano?_pos=4&_sid=e03827de2&_ss=r

謝謝大家

水晶宮

回覆樓主:

小朋友是學琴還是數碼琴,兩種是不同的。

大宅

HLDMaMa 發表於 22-7-2 08:15
小朋友是學琴還是數碼琴,兩種是不同的。

是學傳統鋼琴

水晶宮

colour2016 發表於 22-7-2 08:35
是學傳統鋼琴

那是兩種不同的琴,不能用數碼琴替代傳統琴的。

大宅

HLDMaMa 發表於 22-7-2 08:46

明白的,但屋企細,又唔知小朋友係咪三分鐘熱度,所以諗住買俾佢用住先。

水晶宮

colour2016 發表於 22-7-2 08:51
明白的,但屋企細,又唔知小朋友係咪三分鐘熱度,所以諗住買俾佢用住先。
...

學習手法吾同,你問下琴老師吧!要不去琴行練下琴先,有興趣才買,但多數吾會堅持,因為每天要預時間去練琴,久而久之容易放棄。

珍珠宮

colour2016 發表於 22-7-2 08:51
...

呢啲情況
去琴行租琴練會好啲
用數碼琴學壞手勢
之後跟唔上進度,自自然然學唔成

侯爵府

牛年勳章

Roland 或 Korg都可以,兩者琴鍵觸感都較重,當然畢竟係入門型號,音色上電子感較重,回彈力同真琴有一定距離,但我自己彈咗幾十年琴,自己小朋友亦有學琴,唔完全認同唔可以用數碼琴嚟學琴,有空間當然係真琴長遠較好,畢竟用力同音色控制都唔一樣,不過初學未嘗不可。

我家都係用數碼琴,自己彈同小朋友學都係,不過我用中高階型號,試曬市面有嘅牌子同型號都係揀Roland,Roland喺音色同琴鍵觸感係做得較好,入門型號都唔差,性價比高,希望幫到你

katie816    發表於 22-7-2 09:58

侯爵府

牛年勳章

不過補充一點,如樓上jm都有提及,有啲教琴老師比較反對小朋友用數碼琴,最好同老師溝通下先

男爵府

回覆樓主:

其實而家Trinity 就算考級都接受用
電子琴, 咁點解唔可以用電子鋼琴學呢?
係人都知 找外國人教英文梗係最好,但係是不是 冇能力請外國人就唔學英文呢。
我當初係買電子鋼琴不過好可惜阿女最後放棄咗冇學。 我當時諗如果佢考到四級我先至買琴, 擺個琴喺屋企唔用實在太牙咋。
吾洗理人地點講

子爵府

平平地Casio都係唔錯選擇, 最好買埋個架, 放係枱高度未必啱。

自己用緊Yamaha p125, $4000幾都唔錯。

子爵府

Mochachoi 發表於 22-7-2 09:04
係人都知 找外國人教英文梗係最 ...

如果音樂世家將來要做演奏家, 咁梗係真琴好。

但大部份其他人, 數碼琴真係無問題。

水晶宮

回覆樓主:

學琴同學英文根本不同,力度和速度和感應都不同,老師話會學壞手勢,尤其初學者對拍子準確性會有差異。

公爵府

親子王國15週年勳章

Roland 過萬的手感也與鋼琴有别。學頭几级仲叫顶得住嘅!(申利:我仔是用家)

侯爵府

HLDMaMa 發表於 22-7-2 08:46

我是用數碼琴的 不用呀 慳位 易搬 可較音量

男爵府

回覆樓主:

以前我阿媽 買真琴畀我學琴, 學完一級就唔想學, 因為覺得睇琴譜好難。 我個女而家都係唔識睇琴譜所以唔想學。 整定 我哋屋企嘅人都係冇音樂天份。
調返轉講,我吾覺得買咗真琴個小朋友學識彈琴機會大左。
睇譜彈得出先至自然想學下去。

子爵府

BBG1 發表於 22-7-2 09:14
Roland 過萬的手感也與鋼琴有别。學頭几级仲叫顶得住嘅!(申利:我仔是用家) ...

數碼琴適合初學, 如果買萬幾二萬幾蚊買個真木鍵的數碼琴, 我就覺得買真琴好, 始終電子零件會壞, 維修成本高。

男爵府

回覆樓主:

直接講 係人都知 用鋼琴學最好 但係無錢 /吾想買鋼琴係唔係就唔可以學琴呢?
其實係睇咗小朋友有冇心繼續學落去,babykingdom 都有聽過有人用電子鋼琴學到八級。

sweetmomo    發表於 22-7-2 09:41

男爵府

Mochachoi 發表於 22-7-2 09:04
係人都知 找外國人教英文梗係最 ...
我小朋友學左幾年 屋企無位 只可放數碼琴 老師都無話學唔到

侯爵府

牛年勳章

HLDMaMa 發表於 22-7-2 09:14
學琴同學英文根本不同,力度和速度和感應都不同,老師話會學壞手勢,尤其初學者對拍子準確性會有差異。
...

咁我以自己彈咗幾十年琴嘅學習經驗嘅少少分享,即使係真琴,每隻琴嘅琴鍵觸感,回彈同音色都有差異,甚至係可以好大差異,喺老師度學,同自己隻琴,琴行嘅琴,考試用嘅琴,都有明確分別,鋼琴係一件樂器,唔係電器,演奏者自小學琴訓練手指耳朵,係能夠通過經驗去調節,照你咁講所謂嘅學壞手勢,唔通人人要去買隻同考試場地一模一樣個仲要搵師傅tune到一樣嘅三角琴先能夠學琴?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊