自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想幫朋友問一個租務問題。
朋友(業主)想找人(二房東)承包唐樓分租套房出去給第三者(房客)。

朋友因為沒有時間處理套房出租的事務,想找地產代理介紹一個二房東用一個較為低廉的價格承租整個住宅單位,再由二房東將單位內現已間隔好的套房分租出去給其他租客,而二房東可能亦需要投入一些資金,把單位作多少的裝潢再出租。

想請問,這個安排,可行嗎?

亦想到以下問題:
1. 如果二房東每月按時收到租客的房租,但對於向業主支付的租金就遲遲不交或託詞拖欠,有什麼方法避免這情況產生?(購買“租務保險”是解決這問題的方法嗎?)

2. 住宅單位屬於唐樓,因為大廈周邊都已在收購重建中,該唐樓可能在不久的將來都有機會被發展商洽購。如果業主與二房東的租約仍然生效(可能還有三幾年才租約期滿),期間遇到發展商向業主洽購,如何終止與二房東的租約? 而業主需要就終止租約向二房東作怎樣的賠償?

3. 還有其他會涉及的問題或風險嗎?

請各位多多指教,謝謝各位。

別墅

希望大家幫忙,給予寶貴意見。

男爵府

1.租務保險要理賠時好麻煩,要有哂所有田土廳紀錄,執達紀錄(起碼攪成半年)
2.大家要簽租約,如5年期,10年期等,如收購,要賠返余下期數的租金。但也可簽約時自訂條款點賠償。
3.二房東做劏房,所有房屋既結構建築問題,大小責任,全歸業主,因二房東只係租客

珍珠宮

回覆樓主:

租比志願團體做光房
老公朋友有間屋做光屋乾手淨腳
佢話佢阿嫂經地產
詳情你要自己搵資料

伯爵府

ApplePad 發表於 22-7-23 20:08
朋友(業主)想找人(二房東)承包唐樓分租套房出去給第三者(房客)。

而家劏房套房可能冇之前好做,或者會少咗呢啲二房東投資客。聽過有些地産店亦可代辦租務,同套房客收租,抄錶等。
1/ 買咗叫有個保險,但都要先向政府部門入紙申請追租,搞一大輪手續先同到保險公司申請到。而且法律處理期間可能間屋有排都唔可以再出租。但保險好似最多claim大約15K/月,最多半年租金。
有實力嘅二房東就算套房租客交唔交租,都應該如期交租俾業主。有啲二房東係交比一啲”團隊”處理。
2/ 雙方一早訂明如遇到咁嘅情況會點做
3/ 第三者責任等等

別墅

72leelily 發表於 22-7-23 21:27
租比志願團體做光房
佢話佢阿嫂經地產

朋友都有諗過租俾志願機構,低廉租金出租俾社福團體,但問過有的說人手有限,已經不再接受新加入的物業參與。

大宅

回覆樓主:

不如搵租務代理服務,例如東亞銀行,佢哋一手包辦:搵租客/簽租約/收租/維修等等。

別墅

72leelily 發表於 22-7-23 21:27
租比志願團體做光房
佢話佢阿嫂經地產
地產有介紹做「光房」?

別墅

回覆樓主:

1 根據新既劏房租管,2房東唔交租,業主係唔需理會租客同2房東既租約,係可以直接申請收樓,若果2房東唔解決同租客既問題,咁業主就要比半年搬遷期比租客,而呢段時間租客係需要直接比租金業主

別墅

師妹 發表於 22-7-23 22:44
不如搵租務代理服務,例如東亞銀行,佢哋一手包辦:搵租客/簽租約/收租/維修等等。
...

有一條龍服務?唔知做唔做套房出租這類型呢?

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 20:08

2 既然收購,就咪咁老土,人地2房東都掉左錢落去裝修,賠償比人都應該,就算識點樣解約都唔會教你,因為非常百佳

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 22:46
有一條龍股服務?唔知做唔做套房出租這類型呢?

你自己考慮清楚先
新既劏房租管,係1月已經生效

租金最多+10%,但唔好諗住2年完約可以加10%,個機制係可加可減
若果當時個租金指數係跌,你就要跟住個跌幅減租,否則就犯法

仲有既係,係呢條劏房條例之下,唔只水電呢d家電你必須保養,養至乎提供1張枱,一張床,床褥,你都要負責保養,總之間劏房有乜,你就要全保

別墅

LoveCorgi2 發表於 22-7-23 22:33

而家劏房套房可能冇之前好做,或者會少咗呢啲二房東投資 ...

1. 擔心二房東拖租,是最大的關鍵問題。
似乎買「租務保險」,並不能解決此擔憂。

2. 一般是以租約剩餘的租期,按月計算月租金的總金額,作為補償金?
【對方(二房東)的租客,不需業主作出任何補償了吧?】

3. 關於第三者保險,如果購買「家居保」,是否可以應付得來呢?

別墅

依然係 發表於 22-7-23 22:47
2 既然收購,就咪咁老土,人地2房東都掉左錢落去裝修,賠償比人都應該,就算識點樣解約都唔會教你,因為非 ...

請你睇清楚問題,問題是問「要怎樣賠償」給二房東。
沒有你所講的無賴行為。

別墅

依然係 發表於 22-7-23 22:53
你自己考慮清楚先
新既劏房租管,係1月已經生效

你意思是,套房內所有的設置或設備,二房東都需要向房客提供保養?(應該不會是要業主提供保養吧?)

別墅

師妹 發表於 22-7-23 22:44
...

有無識人用過這種一條龍服務?經驗如何?

如果這種服務有跟進有交帶,搵客又積極,都可以是一個合適的選項。(可能比放租給二房東更安心。)

伯爵府

ApplePad 發表於 22-7-23 23:03
1. 擔心二房東拖租,是最大的關鍵問題。
似乎買「租務保險」,並不能解決此擔憂。

1/ 租屋比人,雙方都係睇彩數,何况係租上租。個保險只係後備。
2/ 做得呢啲嘅二房東大多是有經驗之人/團隊,你自己有個底線而佢哋亦可能會propose比你,大家再傾。收購行動由開始傾到落實冇咁快完成。
3/都係作後備。

別墅

ApplePad 發表於 22-7-23 23:18
你意思是,套房內所有的設置或設備,二房東都需要向房客提供保養?(應該不會是要業主提供保養吧?)
...

當然係2房東保養,唔關業主事,因為租約係2房東訂

講出黎,係想你諗下,仲有冇人會包
呢個世界冇人做蝕本生意,我先假設你個單位可以開4個劏房,以現在裝修成本,8萬劏一間已經好平(當然,亂咁黎既,間到會冧既除外),即係最平都32萬成本

以而家劏房租金,都係around 4,5k(除非你位置係銅鑼灣,灣仔,尖沙咀呢d會貴d),即係每個月最多可收租2萬

我就當你10k租比佢,佢每個月食差價食10k,都閒閒地3年先回本(包括折舊),就當你簽5年租約,人地最多可以係最尾2年有利潤

別墅

回覆樓主:

最麻煩係個可加可減機制,因為強制,而且係水電收費呢方面亦都好麻煩,唔可以收超過賬單,係計數方面亦都係一個問題

咁多麻煩,同時亦要問你自己肯唔肯平市價租金幾成以上,先會搵到人包大租,不如諗下點樣包裝過自己出租算把啦

大宅

回覆樓主:

係邊區?
同區細地產有部份會做租管,做租管多數$100-$200一間房(只做收租,抄水電錶,追租另計,如果要包租 就要大家商議價錢

你朋友做得劏房,點會唔識同區 細地產,唔使同佢擔心

首頁

尾頁

跳至