自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

本人家居上網是用香港寬頻,join 寬頻時,HK Broadband 比咗一個modem 並且已經set 咗password,我想請問各位,我可唔可以更改modem password 呢?
如果可以,我可以怎樣更改呢?謝謝各位!

大宅

Cecilia媽媽 發表於 22-7-24 23:43
本人家居上網是用香港寬頻,join 寬頻時,HK Broadband 比咗一個modem 並且已經set 咗password,我想請問各 ...

無講緊modem定router?

男爵府

2024年龍年勳章

STOPME666 發表於 22-7-25 01:12
無講緊modem定router?

咁modem 可唔可以更改?
而router 又可唔可以更改呢?
謝謝!

公爵府

2023年兔年勳章

最好就唔好搞佢,通常搞完之後就唔記得改左乜嘢密碼

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 22-7-25 07:31
咁modem 可唔可以更改?
而router 又可唔可以更改呢?
謝謝!

呢個世代應該冇咗modem呢樣產品
你係想reset Router嘅admin密碼還是Wi-Fi連線密碼?一般Admin好少reset

男爵府

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-7-25 07:57
你係想reset Router嘅admin密碼還是Wi-Fi連線密碼?一般Admin好少reset
...

其實我唔係好清楚,wi-Fi 密碼我知可以更改的!如果係admin 密碼又可唔可以更改呢?謝謝!

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 22-7-25 08:04
其實我唔係好清楚,wi-Fi 密碼我知可以更改的!如果係admin 密碼又可唔可以更改呢?謝謝!
...

你可以access 到佢個modem 個setting? 用咩方法?

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 22-7-25 08:04
...

所有password都可以改,一般都係直接用Browser,通過IP地址連上你屋企個router。個router嘅說明書會有IP地址嘅info
最簡單係用你router嘅品牌名Google一下”router admin password change”,好多教程,初中學生一般可以處理

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

有MODEM架,我今個月裝左香港頻。原本佢俾有ROUER既PLAN我。師傅裝個時話我有MESH ROUTER,仲靚過佢個部,成日壞,幫我裝左個MODEM。吾洗密碼架。我自己連MESH ROUTER 先要SET好WI-FI。月費平左幾十蚊一個月。。

男爵府

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-7-25 08:16
所有password都可以改,一般都係直接用Browser,通過IP地址連上你屋企個router。個router嘅說明書會有IP地 ...

好的,我試吓先!謝謝你

男爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 22-7-25 08:09
你可以access 到佢個modem 個setting? 用咩方法?

Sorry!我其實唔識,我只係認為Wi-Fi password 是可以reset 的!唔好意思!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

首先你要login 果隻設備既admin page ,你要有登入名稱及密碼。

如你所講即係隻Wifi Router ,想改密碼就一樣要登入佢既admin page,你搵個朋友識搞既好快就轉到密碼。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

2024年龍年勳章

alfreday 發表於 22-7-25 08:27
首先你要login 果隻設備既admin page ,你要有登入名稱及密碼。

如你所講即係隻Wifi Router ,想改密碼就 ...

嗯!我會找人幫忙的,謝謝

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 22-7-25 08:20
Sorry!我其實唔識,我只係認為Wi-Fi password 是可以reset 的!唔好意思!

如果你想reset wifi password, 你應該access 你個router, 唔係佢個modem

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mizuho 發表於 22-7-25 07:57
...

無modem、互聯網信號接唔到入屋。

其實電訊公司提供的就是modem
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 22-7-25 08:29
如果你想reset wifi password, 你應該access 你個router, 唔係佢個modem

原來如此,謝謝

伯爵府

其實呢 ............. 不如你講下點解你要咁做 (或者點解你覺得要咁做) ?

伯爵府

或者問,你想解決甚麼問題?

珍珠宮

Cecilia媽媽 發表於 22-7-25 08:30
原來如此,謝謝

其實你連modem 同router 都分唔到,我勸你乜都唔好搞,我驚你搞到一鑊粥最後返唔到轉頭

珍珠宮

回覆樓主:

寬頻裝完後係咪得一部機,你自己無另外買機?
係就係modem + router二合一

首頁

尾頁

跳至