自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果自己對朋友好,但朋友無做返相對既事情,應該如何保持正能量
例子:
朋友結婚,你封2000蚊人情比佢,但到你結婚,佢只比1000你
朋友中肺炎,你會山長水遠送藥比佢,但到自己中肺炎時,朋友只會
講句早日康復
你為左參加聚會,會放棄自己休息時間去出席,但朋友堅持要你就佢,否則唔出
你生日朋友請你食飯,你會係fb post公開多謝佢,但到你請返佢時,佢唔會post fb, 但朋友係有出post多謝其他朋友請食飯
你送貴禮物比朋友,但朋友只會送返cheap野比你
以上例子係來自不同朋友,感覺我比不同朋友當做工具人。我知我付出其實都係想朋友開心,不應計較,但一味單方付出,我真係累啦...

伯爵府

會係你比佢哋有錢嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

呢個似乎吾係講正面心態
要咁比較同記低就吾係真朋友

ChloeBiluku_FB    發表於 22-9-14 22:56

大宅

Tracyman0801 發表於 22-9-14 13:46
如果自己對朋友好,但朋友無做返相對既事情,應該如何保持正能量
例子:
朋友結婚,你封2000蚊人情比佢,但 ...

看完整段文字,首要條件係調整自己心態,否則自己苦惱,睇開啲、看開啲

大宅

jojo1234 發表於 22-9-14 13:48
會係你比佢哋有錢嗎?

唔係丫

男爵府

我試下講個故事比樓主參考一下,或者可以帶來少少啟發:

有個女仔坐車,把自己的座位讓給一位老人家,老人家多謝都沒有一聲就坐埋去。個女仔很生氣,回家後同媽媽抱怨。媽媽同阿女講,如果你吾讓座會點?阿女話會內疚。媽媽對女講:“吾內疚就系上天給你的報答。” 阿女聽完後恍然大悟。

你上述所講的不同朋友,比如送藥,FB公開多謝,我吾會計較,吾會要求朋友對待我如我對待他。否則自己容易會吾開心呢!

大宅

YY1101 發表於 22-9-14 13:52
呢個似乎吾係講正面心態
要咁比較同記低就吾係真朋友

其實我以前都唔計較架,但真係試太多,我錫人,當然都想有人錫,但唔知點解朋友都唔珍惜我 我好累

大宅

Ahbee02 發表於 22-9-14 13:59
我試下講個故事比樓主參考一下,或者可以帶來少少啟發:

有個女仔坐車,把自己的座位讓給一位老人家,老人 ...

但如何可以令自己不計較付出?
可能大家覺得我計較
但因為真係付出太多了?
有無過來人同我一樣,不停不停付出,但零收獲,但一樣可以正能量?求分享心態調整

珊瑚宮

Tracyman0801 發表於 22-9-14 13:46
例子:

一個願打, 一個願捱
無問題
若果頂唔順就放棄
人生每段時期, 會有唔同的朋友

珍珠宮

唔關正面心態事,係關計唔計較事。

ChloeBiluku_FB    發表於 22-9-14 22:56

侯爵府

你介意因為你計較

我哋都係平凡人,曾經睇過一句說話覺得幾好,做之前問吓自己可唔可以不計回報,如果放唔低計較,咁就唔好做
冇付出就唔會計較收穫

唔知你明唔明,希望幫到你少少

大宅

白毛毛 發表於 22-9-14 14:22
唔關正面心態事,係關計唔計較事。

因為真的付出太多了
自己根本係一個工具人
要如何做一個工具人仍然覺得無問題,想調整到呢個心態
以上例子冰山一角,有啲例子唔方便講,驚比人認到

珍珠宮

Tracyman0801 發表於 22-9-14 14:24
因為真的付出太多了
自己根本係一個工具人
要如何做一個工具人仍然覺得無問題,想調整到呢個心態

容我大膽咁講
你覺得你對人好,人哋未必覺得你好
你覺得你係工具人,人哋未必覺得你係件好的工具,甚至係件工具
你覺得你付出,人哋可能未必認同同想接受
唔好將自己睇得太重要,同樣亦唔好將其他人睇得太緊張。
自己搵個舒服的方法同朋友相處,好似如果你真係覺得被利用,以後唔主動同拒絕幫朋友就係咁簡單,無須想得太多同寫薄仔計住數咁煩。
你要學習的唔係點付出唔計較的正面心態,而係要放下太有「我」的心態。

侯爵府

回覆 Tracyman0801 的帖子

明白你 渴望被關心、受重視聽你咁形容呢種失落感好大 不如暫時減少付出,再諗下可以 擴闊生活圈子 唔好將其他人嘅回應睇得咁大

男爵府

例子:
太過計較得失,自己會好辛苦,如果你真心覺得唔ok咪付出少d

子爵府

例子:

種種事情反映到自己嘅好、有能力幫人,只不過冇得到 like 啫….
咁為人設想嘅人賣少見少。希望樓主經過時間洗禮,似可以保持到!

珍珠宮

畀面勳章

從自己的位置看過去
在同呢班朋友交往的過程中
你感到快樂嗎?
你送貴重禮物俾佢哋時
你快樂嗎?
你放棄私人時間陪佢哋
你開心嗎?
如果系快樂和開心嘅
已經系好的結果
從對方的位置睇
你付出嘅
唔一定係對方想要嘅
簡單嚟講
唔係你肯俾
人哋就想要
所以
自己開心就好了
如果現在你覺得咁樣唔快樂
就系時候改變
揀一種自己舒服的方式相處

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Tracyman0801 發表於 22-9-14 13:59
其實我以前都唔計較架,但真係試太多,我錫人,當然都想有人錫,但唔知點解朋友都唔珍惜我 我 ...
完全明白
呢D睇緣份

子爵府

回覆樓主:

不求同等回報,只求無愧於心, 施比受更有福

ChloeBiluku_FB    發表於 22-9-14 22:57

男爵府

BB防敏心得分享勳章

係咪全部都發生係一位朋友身上

首頁

尾頁

跳至