自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wai4919 發表於 22-9-16 13:59
人工唔同,點洗個價錢都唔會底!!

還有有些小店其實係貴過 連鎖店,尤其現在最新開,有番d d裝修。反而 ...

所以小店有時食水好深,近百元三文治又唔係貴料只係蛋,為打卡飲埋野已經過百埋單。連所反而價錢大眾化

珍珠宮

FeiLong 發表於 22-9-16 01:38
係呀,比例唔同姐。
人地大部分好食足料,平民百姓日常都吃到好野,
呢度就大部分都好伏,只有少數富豪餐 ...

你又知富豪餐餐過千?
你又知拖夾客永不投訴?
唔怪得你標題與圖文不符,你都唔係第一次出post係咁,曲線踩啲你處心投訴嘅事辛苦曬,要請版主睇下

男爵府

太興,大快活

大宅

無喎,我近10年8年都係自煮多,
見到啲新聞,
又蛆蟲,又老鼠,口水鼻涕,
搵人笨,仲有侍仔搵刀項食客,
真係怕怕,自煮好。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

又貴但質素唔係同價錢相等,又要自己拎點餐拎餐具行出去收銀埋單但仍要加一.
凍飲熱飲都要加3、5、7元
裝修係好左但衛生程度未有提升
張枱又細又限時限點坐
就算小店都唔見得有heart d,一個拉麵100元但一片叉燒,唉…

伯爵府

FeiLong 發表於 22-9-15 15:47
我討厭個d 偷工減料連鎖食店,周圍都係,d食品品質低,又經常偷工減料…… 呢類最好消失。個d 價錢高高在上 ...

點解一定要人執呢?選擇權喺顧客度,去唔去自己話事~自己唔鍾意唔代表人哋唔鍾意,可能方便、可能平、可能真心中意…總有未執的理由(你估真係租金平咩)。食店如果真係咁差,就算唔受外來影響,佢都唔會生意興隆。

珍珠宮

開心吸收勳章

鱷魚頭 發表於 22-9-16 11:41
楊明果間咪係藍店

都係啲黃人去classify 啫。對於大多數人,黑暴前食店只分好吃同唔好吃,黑暴後,就分黃店,好吃嘅店,同唔好吃嘅店。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

sip594 發表於 22-9-16 08:16
$310
但味道點?掂嗎?

我食嗰次 完全唔掂
菜心黃咁咁 都夠膽畀人食
我想叫佢換

水晶宮

文華酒店 海南雞飯 $348
我覺得好食過 君悅酒店

Dinner buffet $788/$828 有海南雞飯 重可以選擇雞脾

男爵府

JChan 發表於 22-9-16 22:14
文華酒店 海南雞飯 $348
我覺得好食過 君悅酒店

文華出名食海南雞飯
聽你咁講,食dinner buffet抵啲

大宅

sip594 發表於 22-9-16 08:16
$310
但味道點?掂嗎?

香港的海南雞從 50蚊到 100蚊都吃過,全部不合格。我的標準:鷄肉一定要新鮮不可冷藏味(海南鷄飯從來不用冷藏肉),不可皮下有一塊塊脂肪,肉要雪白不可暗色,不可以鞋(標準海南鷄是好嫩的);飯要香;其實都係基本要求,香港吃過的全部唔得。

海南鷄飯是新加坡人的國民食品,幾乎日日都食。
有幾家特別出名的:天天、Chatterbox 之類的香港都有分店,但我無信心去破費。
經過見到d 鷄肉暗色感覺唔掂。

下面一個有趣的 Video,2017年三個新加坡青年走去比較平民價海南鷄飯 vs 最貴的 chatterbox 海南鷄飯,
然後做比較,我覺得幾好睇。

我本身在新加坡吃過 chatterbox 海南鷄飯好多次,我認爲非常好吃,而且環境好舒服;但好多當地人並不認同。

Video 1)新加坡人比較平價 vs 貴價海南鷄飯
$31 Chicken Rice (Singapore's most Expensive)
https://www.youtube.com/watch?v=woLZIvGYErg
Video 2)香港人走去新加坡比較四家有名氣的海南鷄飯
https://www.youtube.com/watch?v=RJQPWPeCWdA

大宅

tyjm 發表於 22-9-16 18:22
無喎,我近10年8年都係自煮多,
見到啲新聞,
又蛆蟲,又老鼠,口水鼻涕,

我就覺得香港地出外食飯,成日遇到伏,
- 臭魚生遇過無數次,差不多要 blacklist 所有香港連鎖壽司店。
- 一片豬肉賣百元的揾笨拉麵,對住拉麵 O曬嘴;
- 又腥又鞋的假海南鷄飯,無論貴或平,全部唔掂。

感覺香港d 餐飲業無心做,只有裝修靚d,主打市場係拖行李食客,他們對食品無咩要求,只求 “到港一游” 打卡;所以裝修緊要。

過去我主要去東南亞消費,但宜家幾年無去,本地劣食已經頂唔順,儘快全面通關,回港無隔離,我會立即啓程。

男爵府

FeiLong 發表於 22-9-15 16:51
新鮮雪白靚雞,香噴噴無腥味,雙拼飯 = RM 11(港幣 19)(市中心區)

海南雞粥或飯 = RM 6(港幣 10)( ...

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

男爵府

fundfund 發表於 22-9-15 21:47
係囉!明明樓主問緊香港,但睇咗幾頁都係講馬拉!

haha 佢出post題目同內容不符。香港同馬來西亞各有各好

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

ksviola 發表於 22-9-16 18:31
又貴但質素唔係同價錢相等,又要自己拎點餐拎餐具行出去收銀埋單但仍要加一.
凍飲熱飲都要加3、5、7元
裝修 ...
係、剛去完一間除了出餐你店員拎、其他水、食具都係自助但收加一

香港拉麵好多好貴、加粒半熟蛋起碼$15@, 有時都唔捨得

大宅

coolnestea 發表於 22-9-17 08:47
haha 佢出post題目同內容不符。香港同馬來西亞各有各好

大馬邊度有香港甘幸運:

- 100蚊净湯麵附送一片火腿肉
- 發臭刺身 兼要排隊 90分鐘
- 70蚊揾笨豬油咕嚕肉+黑口黑面侍應生
- 300蚊高級餐館的冷藏雞肉飯
- 55蚊的偷工減料五寶飯

馬來西亞簡直塵莫及啦。
最重要的係d 老細話 “香港租金貴,所以一碗麵一百蚊”,
但隔離個兩送飯 30幾蚊開左成兩年。

水晶宮

FeiLong 發表於 22-9-16 23:34
香港的海南雞從 50蚊到 100蚊都吃過,全部不合格。我的標準:鷄肉一定要新鮮不可冷藏味(海南鷄飯從來不用冷藏肉),不可皮下有一塊塊脂肪,肉要雪白不可暗色,不可以鞋(標準海南鷄是好嫩的);飯要香;其實都係基本要求,香港吃過的全部唔得。

海南鷄飯是新加坡人的國民食品,幾乎日日都食。
有幾家特別出名的:天天、Chatterbox 之類的香港都有分店,但我無信心去破費
經過見到d 鷄肉暗色感覺唔掂。

子爵府

FeiLong 發表於 22-9-15 15:47
我討厭個d 偷工減料連鎖食店,周圍都係,d食品品質低,又經常偷工減料…… 呢類最好消失。個d 價錢高高在上 ...

你係大馬旅遊大使?

首頁

尾頁

跳至